Full stack fejlesztő

Mi az, hogy full stack fejlesztő? Mik a kiemelkedő fejlesztők fő feladatai, és mikor érdemes full stack fejlesztőket alkalmazni? Tudj meg többet!

More...

Full stack fejlesztőnek klasszikusan azokat a fejlesztőket hívjuk, akik alkalmasak egy alkalmazás valamennyi részének fejlesztésére. Általában ez alatt a front-end (kliens oldal), backend (szerveroldal), adatbázis, és infrastruktúra feladatköröket értjük. Talán az egyik legvitatottabb pozíció az IT piacon. Sok fejlesztő szerint a full stack developerek mindenhez értenek, de semmihez nem eléggé, mások szerint pedig "svájci bicskák".

A továbbiakban megválaszoljuk miért nem full stack minden fejlesztő, mikortól számít valaki annak, mik a kiemelkedő fejlesztők fő tulajdonságai, feladatai, és mikor érdemes full stack embereket alkalmazni projekteken specializált fejlesztők helyett.

Full stack fejlesztő fő feladatai

Alkalmazás fejlesztés

Első sorban specifikációnak, üzleti elvárásoknak, és user story-nak megfelelő funkciók fejlesztése. Mivel a fejlesztést érintő legtöbb területen tapasztalattal rendelkeznek, ezért gyakran feladat még egy projekt átlátása és megtervezése a koncepciótól a kész termék leszállításáig. Full stack fejlesztő nem feltétlen webes kliens fejlesztésében vesz részt, lehet mobil applikáció vagy asztali alkalmazás is a kliens oldal. Ez a fejlesztő specializálódásától függ.

Infrastruktúra, DevOps, architektúra

A full stack fejlesztőket gyakran tekintik "egyszemélyes hadseregnek", ezért fontos tulajdonság az alkalmazások architektúrájának és adatbázis struktúrájának megtervezése.

Szerveroldali fejlesztéshez ma már szorosan kapcsolódik a megfelelő infrastruktúra kialakítása, így például build pipeline, CI/CD, teljes szerveroldali architektúra tervezése és elkészítése.

Full stack fejlesztő - Bluebird

Full stack fejlesztő előnyei és hátrányai

Előnyei

  • Mivel egy termékfejlesztés teljes vízszintes skáláján komfortosan mozog, ezért nagyon hatékonyan tud prototípust, MVP termékeket leszállítani.
  • Átlátja a fejlesztés teljes folyamatát, így bármilyen témakörre van javaslata.
  • A csapat szinte bármely tagjának tud segítséget nyújtani, ezzel gyorsítva a fejlesztést.
  • Gyakran együtt jár proaktivitással és termék-központú szemléletmóddal.
  • Csökkenthető a fejlesztési idő, hiszen nem szükséges a kliens- és szerveroldali fejlesztők kommunikációjára várni.

Hátrányai

  • Mivel sok különböző területhez ért, gyakran nincs egy meghatározott terület, aminek a szakértője.
  • Nehéz valóban kiemelkedő full stack fejlesztőt találni a piacon.
  • A csapat hatékonysága kevesebb embertől függ, így egy ember kiesése nagyobb hatással van a produktivitásra, fejlesztési időre.

Kiemelkedő full stack fejlesztők ismertető jelei

T-Shaped

"T formájú" fejlesztőnek azokat a fejlesztőket hívjuk, akik széles ismeretekkel rendelkeznek és ezek közül legalább egy van, ami kellően mély. A "T" karakter formáját azért használjuk, mert a vízszintes része a széles ismereteket jelzi, a függőleges szára pedig a mély tapasztalatot egy adott ismeretben. Egy full stack esetén a vízszintes vonalon szerepelhet frontend fejlesztés, backend fejlesztés, DevOps, akár UX ismeretek is. A függőleges száron pedig ezekből lehet bármelyik, leggyakrabban back end vagy front end.

Growth mindset

Nyitottság és tanulásra, növekedésre való hajlandóság elengedhetetlen egy kiemelkedő fejlesztő esetén. Egyszerre szükséges követnie több különböző technológiát, programnyelvet, és a fejlesztési világ újdonságait. Így mindig tartani tudja a lépést és növelni a hatékonyságot.

Full stack fejlesztő - Bluebird

Széles ismeretek

Full stack fejlesztőként alapvetően szükség van több programozási nyelv ismeretére, hiszen nem minden esetben használható szerver oldalon és kliens oldalon egyező programnyelv. Viszont amennyiben több nyelvet, keretrendszert is ismer a fejlesztő adott területekre (pl. backend esetén Java, Go, NodeJS) nagyobb eséllyel tud megfelelő technológia mellett dönteni egy projekt elkezdésekor.

UI ismeret

Mivel kliens oldali stacket is lefedi a munkakör, gyakran találkozik a fejlesztő olyan helyzettel, ahol a designban szükség van egy kis önállóságra. Természetesen nem szükséges egyedül megtervezni teljes UI-t, viszont azon ajánlások, guidelineok ismerete, amik mentén megfelelő felhasználói élményt nyújt a termék óriási előnyt jelent akár csapatban-, akár egyedül dolgozó fejlesztő esetén is.

Mennyit keres egy full stack fejlesztő?

Nézzük, hogyan alakul a full stack fejlesztő bruttó bére! (Aktualitás: 2021. 11. hónap)

Full stack fejlesztő fizetés - Bluebird

* Béradatok forrása: Bluebird IT Salary Guide

IT Contracting - Full Stack fejlesztők a Bluebirdtől
IT Recruitment - Full Stack fejlesztők a Bluebirdtől
IT állások és IT projektek a Bluebirdnél

Ha a blogbejegyzéseinkről mindig elsőként akarsz értesülni, kövess minket LinkedInen és Facebookon is!

Írj nekünk!