IT freelancerek, szabadúszók a Bluebirdtől

Réfi Balázs
2021. október 30.

Kövess minket:

Mit jelent az, hogy freelancer? Hogyan tudsz szabadúszókat bevonni az IT projektek tervezési, fejlesztési, tesztelési feladataira?

More...

Egyre több IT-szakember áll szabadúszónak, főleg a 20-40 éves korosztályból. Ezzel párhuzamosan egyre több cég keres alkalmazottat. A két lehetőség között számos átfedés lehet; mi az alábbiakban azt nézzük meg, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak a szabadúszó-, illetve a munkavállalói létnek.

Hogy képzeljük el a szabadúszókat? Pizsamában ülnek otthon az íróasztalnál? Beülnek egy trendi kávézóba, és órákon keresztül bámulnak a laptopjukra? Esetleg a téli hónapokra elutaznak egy ázsiai országba, és onnan dolgoznak a több ezer kilométerre történő projekteken? Ahány freelancer, annyiféle megoldás. Csak egy laptop és wifi kell hozzá. Vagy mégsem ilyen egyszerű?

KÉRJ TAPASZTALT
IT SZAKEMBERT
A BLUEBIRDTŐL

- Projekt menedzser, scrum master

- Business analyst, product owner, rendszerszervező

- Szoftverfejlesztő

- DevOps mérnök

- Manuális és automatizált tesztelő

- Üzemeltető

Kezdjük az alapfogalmakkal!

Mi az a freelancer?

Olyan IT szakember, aki nem munkaviszonyban dolgozik egy munkáltatónál, hanem projekteken lát el feladatokat vállalkozóként (akár egyéni vállalkozóként, akár gazdasági társasági formában – kft, bt.)

Az átlagos projekt hossza 3-6-9 hónap. A projekt elején vagy a projektkezdést követően adott feladatra a freelancer felkérést kap, a feladatokat ellátja, majd megy is a következő projektre. Ilyen a klasszikus IT freelancer.

Szabadúszó jelentése - Bluebird

Szabadúszó jelentése

A freelancer jelentése magyarul: szabadúszó.

Mi a remote, mi az onsite?

Remote jelentése: a projektfeladatok ellátása távolról történik (például otthonról vagy Bali szigetéről). A digitális nomádok, akik szeretik a remote projekteket egyre gyakrabban nem is vállalnak el onsite projektet (lásd következő magyarázat), de vannak olyan IT szakemberek, akik remote és onsite projekteket eltérő napidíjjal vállalnak el. (Nyilván a remote napidíj olcsóbb, az onsite pedig drágább.)

Onsite jelentése: a projektfeladatokat (pl. szoftverfejlesztés) a projekt csapattal együtt, közös helyen végzed. Ennek lehet IT biztonsági és egyéb indoka is.

Az onsite fogalmat emellett használják még (főleg Amerikában) arra is, amikor a csapat és a szoftverfejlesztő egy országon belül találhatóak meg, azaz nem offshore.

Magyarországon jellemzően az első megfogalmazást értjük alatta.

Mik azok a freelancer munkák?

Freelancer munkák alatt olyan projektfeladatok ellátását értjük, amelyek elszámolása óradíj, vagy napidíj alapú, de csak az adott projektre vagy projektfeladatokra szólnak.

A munka megfogalmazás kicsit pongyola, hiszen munkát munkavállalók végeznek. Projektfeladatot pedig vállalkozók, freelancerek.

Freelance projektek népszerűsége

Szabadúszó projektek számána alakulása - Bluebird

Az IT világában a mobilitás évek óta folyamatosan nő. Ennek oka többnyire az, hogy az informatika projektszemléletű, aminek következtében a tényleges elköteleződés többnyire projektekre vagy szoftvertermékek elkészítésére történik.

Másik oka az, hogy az informatika folyamatos fejlődésben, változásban van, ezért a régi statikus munkavállalói foglalkoztatás sokszor nem megfelelő az IT szakemberek részére.

Évente több ezer IT szakembert kérdezünk meg arról a Bluebirdben, hogy mik a legfontosabb motivációi. Az eredmény egyértelmű: szakmai kihívás, érdekes és új technológiák, jó kereseti lehetőség. A válasz nem az, hogy jó márkánál szeretnék dolgozni. Nem is az, hogy biztos munkahelyet keresek. Az informatika szektorban folyamatos az erőforrás hiány és ez a jövőben csak fokozódni fog. Nem tartanak az IT szakemberek attól, hogy nem lesz munkájuk. Ellenben érdekes dolgokkal akarnak foglalkozni és szeretnék, ha jól meg lennének fizetve.

Hogyan tudsz bevonni IT freelancereket projektjeidbe?

Amennyiben úgy látod, hogy projekted sikeres teljesítéséhez szükséged van külsős szakértelem bevonására, jelezd számunkra! Az IT feladatok teljes skáláján dolgozunk (PM, BA, DEV, QA, OP) és szakértőinket akár 1 héten belül meg is ismerheted. Egyeztetést követően a meghatározott IT feladatokat elvégezzük és havonta a teljesített mérnök órákkal elszámolunk. Ennyire egyszerű. 

Freelancer munka közben - Bluebird blog

Covid és a remote projektek

2020-ban a Covid-nak köszönhetően nagyon megnövekedett egy másik motivátor fontossága is. Ez a home office. Korábban is rendkívül népszerűek voltak a remote projektek, de 2020-ban történt valami. A korábban projektcsapatban, onsite dolgozó szakemberek megérezték azt, hogy otthonról online módon is ugyanolyan színvonalon el tudják végezni feladataikat. Ez a felismerés egy kisebb lavinát indított el és mára elmondható, hogy az IT szakemberek közül sokan már csak remote projekteket keresnek.

Az IT szakemberek felismerték, hogy sokszor szakmai zsákutca lehet adott munkáltatónál dolgozni. Számtalan olyan fejlesztés van, ami hosszú évekig zajlik, adott rendszer folyamatos továbbfejlesztésével. Ezért a freelancer habitusú szoftverfejlesztők elkezdtek érdeklődni azok után a projektek után, amelyek nem ilyenek, amelyekben érdekes és új technológiákkal dolgozhatnak.

Cserébe viszont ezeknek az IT szakembereknek le kellett mondaniuk a kényelmes munkahelyi környezetről, ahol az előrehaladás a projektmenedzser felelőssége és nyugodtabb, statikusabb körülmények között lehet ellátni a fejlesztési feladatokat.

Freelancer lét jellemzői

Freelancernek lenni nagyon vonzónak tűnik, hiszen elképzelve azt, hogy újabbnál újabb technológiákkal, toolokkal lehet dolgozni... hát, ezt nagyon jó hallani egy IT szakember számára. Folyamatosan friss megoldások, folyamatos tanulás, új skillek elsajátítása, értelmes és pörgős projektek? Nagyon szépen hangzik. De milyen valójában a freelancer lét?

Freelancer - Bluebird blog

1. Önképzés

Freelancerként folyamatosan képezned kell magad. Minden projekt egy újabb mélyvíz, ahol nem ismered a környezetet, nem ismered azokat a szoftverfejlesztőket, tesztelőket, üzemeltetőket, akik a projekten dolgoznak. Még az sem tudod, hogy hol lehet kávét szerezni a környéken.

Ahhoz, hogy a projekt feladataidat jól el tudd látni, azonnal képben kell lenned a projekt stack-kel, a főbb folyamatokkal és architekturális kérdésekkel, konvenciókkal, stb. Ehhez meg kell tanulni az új környezetet és képesnek kell lenned arra, hogy átlásd, mibe csöppentél.

Írtunk már arról, hogy a soft skillek mennyire fontosak a munkahelyen. Szabadúszóként még jobban előtérbe kerülnek, hiszen nemcsak a tudásodra van itt szükség, hanem tárgyalástechnikai ismeretekre, kommunikációs, szervező- és problémamegoldó készségre, és így tovább.

2. Saját eszközök

Saját magad kell, hogy gondoskodj a szükséges eszközökről. Azt gondolom, hogy talán ez az, ami a legkevésbé jelent problémát, hiszen egy jó fejlesztői laptop ára nincs az egekben, másrészt saját eszközön minden úgy van beállítva, ahogyan te szereted.

Magam is addig használom a laptopom, amíg teljesen tönkre nem megy, mert egy új konfigurációt teljesen úgy beállítani, ahogy szeretem, sok-sok napnyi munkát jelent.

3. Saját cég alapítása, működtetése

Munkavállalóként munkahelyen dolgozni biztonságérzetet ad, és megvan az az előnye, hogy fizetik utánad a tb-t, intézik az adót, emellett cafeteriát, nyugdíjjárulékot, és egyéb juttatásokat kapsz. Freelancerként ez nem ilyen egyszerű, és emellett minden adminisztrációt neked kell elvégezni.

Ahhoz, hogy szerződésképes legyél, szükséged van egy jogi entitásra. Napjainkban a cégbejegyzés 1-2 napon belül megvalósítható, azonban szeretném pár fontos dologra felhívni a figyelmet.

Egy céget megcsinálni a legegyszerűbb. Amint viszont már létezik a cég, folyamatos feladatot jelent annak vezetője számára. Bevallások, eszközök amortizációja, bankszámla kezelése, könyvelési egyeztetések, számlák kiállítása és lejelentése, stb.

Csak akkor ajánlom ezt az utat, ha tényleg vállalkozó habitusú ember vagy. A freelancer lét magába foglalja a cég ügyeivel kapcsolatos tennivalók intézését is, amit el kell végezni. Ha tetszik, ha nem.

4. Környezet kialakítása

A fizikai környezet kialakítása is fontos része a freelancer létnek. Remote projekt esetén szükséged lesz egy olyan irodára / szobára, ahol nyugodtan tudsz dolgozni a projekten.

Az elmúlt év Covid-os home-office munkavégzése után szinte mindenki tudja, hogy egy otthoni irodai nap nem telhet el úgy, hogy gyerkőcöd ne jönne be: „Apa, gyere játszani”. Sőt, sok IT szakembernél a projektekre fordított órák száma jelentősen megnövekedett amiatt, mert a munka és magánélet közötti interface (autó vagy utazás) eltűnt.

Remote projekt esetén az irodának kényelmesnek és jól felszereltnek kell lennie (internet, webkamera, stb.). Hiába azonban a remote projekt, sokszor előjöhet az igény egy személyes egyeztetésre. Ebben az esetben irány a megrendelő, menni kell.

Ugyanez a helyzet akkor is, ha a feladataidat csak onsite tudod elvégezni. Gondoljunk csak egy komoly pénzintézeti rendszerre vagy egy energetikai infrastruktúrára. Ilyen rendszerekhez eléggé vonakodva adnak a megrendelők külső hozzáférést. Ugyanez a helyzet kiemelt biztonsági szintű projektek esetében.

Freelancer - Bluebird

5. Szerződések, elszámolások

Freelancer számára természetes, hogy szerződni projektre tud. A projektnek van eleje, vége (ez a teljesítés határidő), scope-ja (pontosabban feladatai) és ennek van vállalkozási díja is.

A freelancer feladata az, hogy határidőre vagy folyamatos teljesítésként a projektfeladatokat elvégezze. A feladatok elvégzéséért pedig díj illeti meg.

A vállalkozási díj kalkulációja többnyire óradíj vagy napidíj alapú. Ennek oka az, hogy fix díjas megállapodást csak akkor lehet kötni, ha a projekt scope-ja, illetve a kiadandó feladatok teljesen definitek.

Ha meghatározható, hogy pontosan mi az az eredménytermék, amit szállítani kell, azaz tételes követelménylista áll rendelkezésre, akkor lehet csak fix díjas megállapodásban gondolkodni. Természetesen előjönnek a kockázatok is: van-e bárki másnak szerepe abban, hogy időre tudok-e teljesíteni, mi történik akkor, ha a megrendelő módosítja a követelményeket, stb.

Az informatika az agilitás irányába halad. Nem monolit követelményrendszerekre van szükség, hanem gyors szállítási egységekre, (lásd DevOps), rugalmas fejlesztési környezetre, ahol minden az ügyfél és a felhasználók elégedettségének érdekében történik. Ebből következik, hogy az IT szakemberek és beszállítók irányába az a követelmény: légy rugalmas, alkalmazkodj az újabbnál újabb igényekhez, csinálj olyan rendszer, amit szeretnek az ügyfelek! Ne a szerződést lobogtasd, hanem a projekt eredményeit!

Ezt leginkább egy hasonlóan laza elszámolási mód támogatja. Ezért van létjogosultsága az óradíjas vagy napidíjas fejlesztéseknek.

6. Párhuzamos projektek

Freelancerként lehetőséged van arra, hogy egyszerre több projekten is dolgozz, több megrendelőnek. Persze csak akkor, ha van annyi időd és energiád, hogy egyszerre több feladattal is teljesen képben legyél és a megvalósításra kellő figyelmet tudj fordítani.

Freelancerként megteheted, hogy két elvállalt projekt között akár 1-2 hónapra elmenj "szabadságra", azaz pihenj. Főként akkor, ha az anyagi biztonságodért előtte megdolgoztál. 

Projektalapon dolgozó szabadúszóként jobban kereshetsz, viszont figyelj arra, hogy lehetnek hónapok, amikor korlátozottak a lehetőségek, vagy nincsenek megbízásaid! (Bár ez azért nem igazán valószínű mostanában, ilyen fokozott IT szakember hiány esetén.)

7. Időbeosztás

Remote projekt esetén az időbeosztásod többnyire teljesen szabad. Az elvárás az, hogy az eredményterméket elkészítsd, akár egy rendszer dokumentációt, akár egy modult, microservice-t, vagy bármit, amit csinálnod kell.

Számos olyan remote projekt létezik, ahol az ügyfél nem is azonos időzónában van. Ebből adódóan nem elvárható, hogy munkarended az ügyfél munkarendje szerinti legyen. Többnyire nincs is ilyen megkötés.

Onsite projekt esetén a rugalmasságod szintén megvan, de ott már befolyásolhatják olyan tényezők is, mint hogy mikor érsz el másokat, ha egyeztetni szeretnél. Kötött munkarended többnyire itt sincs, de a projekthez alkalmazkodnod kell.

Szabadúszó legyek? 

Azt látjuk, hogy a piacon nő az igény a szabadúszókra. A fiatalok számára egyre vonzóbb a freelancer tevékenység, az „én vagyok a saját főnököm” életérzés, illetve a trendek is azt mutatják, hogy középtávon az IT-területen a szakemberek hozzávetőleg 30-40%-a lesz szabadúszó.

Fontos jó tanácsunk – akár szabadúszóként, akár munkavállalóként dolgozol –, hogy folyamatosan képezd magad!

Szabadúszó - Bluebird

Összegzés

A freelancer lét azoknak való, akik vállalkozóként szeretnének olyan IT projekteken dolgozni, ahol újabbnál-újabb technológiákat tudnak megismerni, vállalják, hogy nincs fix bevételük (mint a munkavállalóknak), készen állnak arra, hogy nagyon magas színvonalon ellássák a projektszerződésben megfogalmazott feladatokat és elfogadják azt, hogy saját maguknak kell biztosítaniuk önmaguk számára a szükséges környezetet (cég, eszközök, iroda).

Ha egy időben több projekten, akár más IT szakemberek bevonásával tudod elvégezni a projektfeladatokat, akkor az már csak hab a tortán!

Üdv az IT vállalkozók között!

Ajánlatkérés - ha IT freelancerre van szükséged

AJÁNLATKÉRÉS

IT szakemberek napidíjon a Bluebirdtől

IT contracting - Bluebird
IT állások és IT projektek a Bluebirdnél
IT solutions - Bluebird

Ha a blogbejegyzéseinkről mindig elsőként akarsz értesülni, kövess minket LinkedInen és Facebookon is!


Ehhez kapcsolódó témák