Főbb IT munkakörök

IT gyorstalpaló HR vezetőknek 1. rész

Réfi Balázs
2022. október 15.

IT munkakörök csoportosítása, melyből könnyen megértheted, hogy egy IT projektben milyen szerepkörök vannak. Cikkünk HR vezetőknek készült.

More...

Az “IT gyorstalpaló HR vezetőknek” című blogbejegyzés sorozatunkat azért kezdtem el írni, hogy segítséget nyújtsak HR vezetőknek abban, hogy betekintést nyerhessenek az IT világába. A cikksorozatban a legfontosabb IT munkaköröket igyekszem végigvenni. – Réfi Balázs, a Bluebird vezetőjének blogpostja.

Nemrégiben HR vezetők számára készítettünk egy összefoglalót az IT bérsávokról munkakör-, technológia-, és tapasztalati szint szerint. Ezt az összefoglalót Bluebird IT Salary Guide-nak neveztük el. Első lépésként az IT munkaköröket kellett megfelelően csoportosítanunk, mivel a bruttó bérsávok értelmezése véleményem szerint így a legátláthatóbb. Sokféle kategorizálást átgondoltunk és végül az alábbiak szerinti (egyszerűsített) felosztást választottuk.

IT munkakörök - Bluebird blog

Főbb IT munkakörök

Az alábbi munkaköröket egy általános IT alkalmazásfejlesztési projektre vonatkoztatva mutatjuk be:

 • Projektvezető
 • Üzleti elemző, rendszerszervező
 • Szoftverfejlesztő
 • Tesztelő
 • Üzemeltető

Nyilvánvalóan máshogy is ki lehet alakítani az alap IT munkaköröket, de most maradnánk ennél a felosztásnál. Ez a felosztás nagymértékben követi a hagyományos szoftverfejlesztési életciklus fonalát is.

Vegyünk egy egyszerű projektet (na ilyen nincs!):

A klasszikus mintaprojekt

 1. 1
  projektvezető a projekt kezdetétől végéig része a projektnek, annak minden történéséről tud.
 2. 2
  A tervezés szakaszában bekapcsolódik az üzleti elemző, akinek az a dolga, hogy az üzleti területen felmerülő igényeket összegyűjtse, rögzítse.
 3. 3
  A tervezést követően a szoftverfejlesztők elkészítik az alkalmazást a tervezés során létrejött specifikációknak (rendszertervnek) megfelelően.
 4. 4
  Az implementálást (fejlesztést) követően a tesztelők letesztelik az alkalmazást, a hibajavítást elvégzik a fejlesztők.
 5. 5
  Átvételi teszteket követően a rendszer élesbe áll (elindult, hurrá!) és átadásra kerül az üzemeltetők részére.

Ezt hívják klasszikus szoftverfejlesztésnek (vagy vízesés módszertan szerinti fejlesztésnek). Hogy maga a módszertan hatékony vagy sem, az nem ennek a cikknek a témája. Viszont az előbbiekben nagyon szépen tetten érhetőek a tipikus IT munkakörök, ezért is választottam ezt a módszertant. Kinek mi is a dolga? Vegyük sorra:

Projektvezető

Az az alapvető feladata, hogy az alkalmazás / leszállítandó termék határidőre elkészüljön és átvételre kerüljön a megrendelő részéről, azaz megtörténjen a teljesítés. Fő tevékenységei a projektterv, projekt csapat és megrendelő köré csoportosulnak. Azaz nyomon követi a projekttervet, vezeti a projektcsapatot és egyeztet az ügyféllel.

Üzleti elemző, rendszerszervező

Alapvető feladata biztosítani azt, hogy a rendszer az ügyfél követelményei szerint készüljön el. Ehhez meg kell ismerni a megvalósítandó konkrét folyamatokat, azonosítani kell a rendszer felhasználóit, meg kell határozni, hogy a kialakítandó alkalmazás milyen adatokat kezeljen és hogyan.

Miben különbözik az üzleti elemző és a rendszerszervező? Többnyire abban, hogy az üzleti elemző annak a területnek az ismerője, amelyik területre az alkalmazás fejlesztése történik (például egy banki panaszkezelési rendszer esetén ismeri a banki panaszkezelési folyamatokat, szabályokat, szereplőket). A rendszerszervező ezzel ellentétben az a személy, aki bár nem ismeri a megvalósítandó rendszer üzleti környezetét, ellenben technikai tudással (például adatmodell tervezés, SQL) rendelkezik.

A való életben persze nincs ilyen éles határ, de a könnyebb érthetőség érdekében ezek szerint a szempontok szerint lehet megkülönböztetni őket egymástól.

Az üzleti elemző / rendszerszervező tehát elkészíti a rendszertervet / specifikációt. Ez a fő feladata.

Szoftverfejlesztő

Elnagyoltan annyit mondhatnánk, hogy elkészíti a rendszerterv szerinti alkalmazást. Ez persze többnyire nem ilyen egyszerű, hiszen számos kérdés felmerül a fejlesztés során a rendszertervvel kapcsolatban. Továbbá a fejlesztési feladatok során rendkívül sok tervezési feladat is felmerül. Gondoljuk csak az objektum-orientált fejlesztésre, mely során a szoftverfejlesztő gyakorlatilag folyamatos tervezés-megvalósítás üzemmódban dolgozik.

Valaha használatos volt egy olyan kifejezés a fejlesztőkre, hogy kódoló. Véleményem szerint ilyen IT munkakör nincs. Aktív szoftverfejlesztőként elképzelhetetlennek tartom, hogy valaki ‘kódoljon’. A szoftverfejlesztés rendkívül strukturált gondolkodást, tervezést és alapos megvalósítást követel meg.

Tesztelő

Maradva a mintaprojektünknél, a rendszer fejlesztését követően megtörténik az alkalmazás tesztelése. Az egyszerűség kedvéért maradjunk abban, hogy ezt a tesztelő végzi el. A sorozat későbbi cikkeiben kitérek majd arra, hogy ez egyáltalán nem így van, ennél ez egy összetettebb kérdés. De most, mint fő szabály azt fogalmazzuk meg, hogy a tesztelés a tesztelő feladata.

Üzemeltető

Amennyiben az alkalmazás hibamentes vagy élesbe állítható, átadásra kerül az üzemeltetés részére. Általában az üzemeltetés egy dokumentum alapján dolgozik, amiben rögzítve van az éles környezet kialakításával kapcsolatos követelmények, illetve az üzemeltetéssel kapcsolatos feladatok is.

 

És máris kész a mintaprojektünk!

Természetesen ez a leírás rendkívül elnagyolt és kizárólag az egyszerű érthetőséget szolgálja. A sorozat többi részében alábontom, hogy melyik IT munkakörnek pontosan mi a felelőssége, mik az átfedések az IT munkakörök között. Sok-sok átfedés lesz és el fogunk jutni oda, hogy nem a munkakör az érdekes, hanem az, hogy mi is pontosan az adott IT szakember feladata. De haladjunk lépésről lépésre!


Ha kérdésed van a fentiekkel kapcsolatban, elérsz a LinkedIn-en vagy emailben.

Ha kíváncsi vagy IT állásainkra vagy IT projektjeinkre, kattints ide!


Ehhez kapcsolódó témák

Success message!
Warning message!
Error message!