Flow a munkahelyen

Bluebird
2021. március 4.

Ha érezted egyszer is azt, hogy megelégedettséggel töltött el egy tevékenység és közben elrepült az idő, akkor érezted már, milyen a flow.

More...

Jobb közérzet, nagyobb kreativitás és hatékonyság – ki ne vágyna erre az élete minden területén? Noha e területek fejlesztésére számos lehetőség közül választhatunk, mi most a Csíkszentmihályi Mihály pszichológus által immár negyven éve leírt flow-t (áramlás) nézzük meg egy kicsit alaposabban. Ugyanis a flow nem csupán a pillanatban ragadható meg, hanem annak pozitív következményeiben is.

A flow jelentése szerint egy olyan tudatállapotot ír le, aminek során az ember teljesen elmerül számára abszolút örömet adó és magas szintű elköteleződést kiváltó tevékenységben. Csíkszentmihályi a Futás öröme című könyvében így írja le a flow-t: olyan tökéletes élményről van szó, aminek megélése során az ember tudata és teste egy közös feladatra összpontosítva harmonikusan működik együtt. Különlegessége, hogy e cselekvések mögötti fő motivációt magában a cselekvésben rejlő öröm jelenti. Autotelikus, önjutalmazó élményről van szó.

Az élmény pozitivitására jellemző, hogy az emberek komoly anyagi áldozatokat is képesek hozni az újbóli megtapasztalás érdekében (például magashegyi mászók).

Neked könnyebb elérni a flow-t, ha autotelikus személyiség vagy

Szerencsére a flow élmény nem csak kevesek – a flow-ra hajlamos személyiségű emberek, sportolók – kiváltsága; egy pék vagy egy szoftverfejlesztő éppen úgy átélheti a flow élményt, ahogyan egy ultrafutó is megtapasztalhatja azt. Az viszont ettől függetlenül igaz, hogy az úgynevezett, jól beazonosítható vonásokkal bíró autotelikus személyiségű emberek esetében nagyobb az esély a flow élményre. Az ilyen típusú ember önmagában a tevékenységben leli az örömét, a jutalom maga az adott tevékenység.

Nézzük meg az autotelikus személyiség jellemzőit:

 • Optimista
 • Lelkiismeretes
 • Nagyfokú fókuszáltsággal bír
 • Teljesítmény- és célorientált
 • Egészséges önbecsüléssel bír
 • Elmélyül a célokban, a tevékenységekben
 • Magas a tudásvágya és örömét leli a tudás megszerzésében
 • Alacsony fokú neuroticizmus, vagyis szorongás jellemzi
 • Intrinzik, belülről fakadó motivációval bír, nem az anyagiak vagy a hatalom, hanem a cselekvés öröme hajtja
 • Belső kontrollal bír, azt vallja, hogy nagymértékű kontrollt tud gyakorolni az élete felett
Flow - Bluebird blog

A flow összetevői

Az áramlás nem jelenik meg csak úgy csettintésre s nem is minden flow, ami annak látszik. Csíkszentmihályi és más kutatók összesen kilenc olyan tényezőt – három pillért és hat folyamatjellemzőt – azonosítottak be, amelyek együttes megléte során biztos a flow élmény. Ugyanakkor az is igaz: nem szükséges minden összetevőnek jelen lennie.

A pillérek

 • Tiszta és világos célok: pontosan tudjuk, hogy mikor mit kell tennünk, s hogy adott pillanatban hol tartunk. A célok kihívást jelentenek, de elérhetők.
 • Egyensúly a kihívás és a képességek között: aktuális tudásunk és felkészültségünk megfelelően illeszkedik a lehetőségeinkhez
 • Azonnali és egyértelmű visszajelzéseket kapunk: a szoftverfejlesztő az utolsó billentyűnyomás után azonnal látja, hogy működik-e az algoritmus, a futó az óráján látja a megtett távot.

A folyamatjellemzők

 • Fókuszáltan figyelünk: a „most”-ban élünk és cselekszünk
 • Elmélyülünk a cselekvésben: minden figyelmünk az adott tevékenységre irányul
 • Kontrollérzetünk van: a tevékenységben való mély elmerülés során megjelenik a helyzet és a folyamat feletti kontrollérzet, a kudarc lehetősége fel sem merül.
 • Torzul az időérzékünk: az áramlás során megszűnik az időérzékelés, csak az adott tevékenység számít, egyfajta időtlenség-érzés jelenik meg
 • A belső (intrinzik) motiváció visz bennünket előre: nem valamilyen eredmény elérése érdekében cselekszünk, hanem a magáért a tevékenység öröméért
 • Háttérbe szorul az öntudatunk, az egónk: megjelenik a nyugalom érzete, s mivel maximálisan koncentrálunk az adott tevékenységre, nem foglalkozunk a külvilág és más emberek ránk vonatkozó véleményével

Hogyan lehet elérni a flow élményt?

Ahogyan említettük, a flow nem jelenik meg utasításra, ám elősegítése érdekében sokat tehetünk. Mindez egy empatikus vezető számára szinte gyerekjáték.

 • Világos célok kitűzése: világos, kihívást jelentő, de teljesíthető célok mentén meghatározott feladatokat igyekszünk elérni.
 • A készségek és az kihívások egyensúlya: az ember készségszintjét meghaladó kihívás stresszt és szorongást vált ki. Viszont, ha a készségszint meghaladja a kihívás mértékét, akkor unatkozni fog és a figyelme és szétszóródik.
 • Szeressük azt, ami csinálunk: az adott tevékenységhez való érzelmi viszonyulásunk nagyban meghatározza a fókusz mélységét, a motiváció szintjét. A flow élmény csak pozitív érzelmi viszonyulással tapasztalható meg.
 • Szüntessük meg a zavaró tényezőket: másodpercenként is számos, a figyelmünkért versengő inger ér minket, ezek megszüntetése lényeges, hiszen a flow alapja a tevékenységben való elmélyülés és az arra való koncentrált figyelem. Futás során a GPS-óra jelzése zavarhat meg bennünket, életünk algoritmusának írása közben pedig egy email vagy üzenet zökkenthet ki bennünket. A bekapcsolt mobil a flow egyik legnagyobb ellensége.

Miért érdemes előidézni a flow-t?

A flow élmény rendszeres megélése abszolút win-win helyzetet teremt, hiszen egyéni/munkavállalói és céges szinten is pozitív hozadékkal bír. Többek között javítja az érzelmi szabályozást, növeli a belső motivációt, a tanulás és készségfejlesztés iránti vágyat, fokozza az elkötelezettséget és a kreativitást, javítja a teljesítményt.

De mit is tehet egy vezető a flow-ért?

Mint látszik, a flow az élet minden területére pozitív hatással bír, így egy felelős vezető mindenképpen igyekszik a kollégák flow élményét támogató munkahelyi környezetet és kultúrát kialakítani. Ezt a célt több, már említett tényező együttes meglétével lehet támogatni, ám az biztos: semmilyen tréning nem képes arra, hogy flow-t idézzen elő a munkavállalókban.

A szervezeti flow létrejöttének feltétele a képességek és a kihívások egyensúlyának megvalósulása, tehát, hogy a kollégák személyre szabott feladatokkal projektekkel foglalkozhassanak.

A világosan és pontosan meghatározott célok szintén az áramlás létrejöttét szolgálják. Mivel a visszajelzés szintén a flow egyik pillére, a vezető vagy a szervezet más tagjai visszajelzéseikkel támogatják a kollégát akár a folyamat, a végeredmény elérése során.

A flow élmény elérését nagyban támogatja a megfelelő fizikai környezet, ezért az igazán flow-kompatibilis munkahelyek igyekeznek modern és inspiráló munkakörnyezetet kialakítani, felmérve és lehetőség szerint teljesítve akár a személyes igényeket és szükségleteket is.

Hogyan tartsuk fenn a szervezeti flow-t?

Mivel pontosan ismertek a munkahelyi flow-t létrehozó és támogató feltételek, azok megvalósulása után a támogató környezet fenntartására, fejlesztésére kell helyeznie a hangsúlyt.

Szerző: Lippai Roland újságíró, coach


Ha a blogbejegyzéseinkről mindig elsőként akarsz értesülni, kövess minket LinkedInen és Facebookon is!


Ehhez kapcsolódó témák

Success message!
Warning message!
Error message!