Webáruház fejlesztés esettanulmány

RÁDAY ANTIKVÁRIUM WEBÁRUHÁZ: Hogyan építette fel a Bluebird Magyarország egyik legsikeresebb online antikváriumát?

A kiindulási pont

Ügyfelünk a Ráday Antikvárium 2021. júliusa előtt saját online jelenléttel nem rendelkezett az interneten. Könyvkészlete jelentős volt, de az antikvár könyvek értékesítése kizárólag manuális adatfeltöltés útján valósult meg, online kereskedési rendszerek igénybevételével. Webáruház fejlesztésben korábban nem gondolkodott, de szoftverfejlesztéssel kapcsolatos rossz tapasztalata már volt.

Informatikában jártas szakemberként tudtuk, hogyan segíthetünk ügyfelünknek abban, hogy Magyarország egyik legismertebb antikváriuma lehessen az online térben is. Tudtuk, hogy ha jól végezzük munkánkat, akkor folyamatosan növekvő árbevétel, növekvő ügyfélszám és egyre nagyobb ismertség vár megrendelőnkre. Így is lett. De nézzük, hogyan!


Ügyfelünk, a Ráday Antikvárium

A Ráday Antikvárium egy budapesti kisvállalkozás, ami antikvár körökben szakmai hozzáértéséről, ügyfelei körében megbízhatóságáról ismert. 

A cég fő profilja antikvár könyvek felvásárlása és értékesítése. Ebbe beletartoznak a régi könyvek, ritka, értékes, bibliofil és használt könyvek egyaránt. Mindezt a Ráday Antikvárium szolíd árakon kínálja vevői számára. Az összes általuk forgalmazott termékre minőségi- és pénz visszafizetési garanciát vállalnak. Antikvár területen több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek.

Céljuk az erős online jelenlét megteremtése, mellyel meg is próbálkoztak korábban, de sajnos a próbálkozások kudarcba fulladtak. Ennek okai egyszerűek és szinte az összes kisvállalkozó szembesül ezekkel a nehézségekkel. A webáruház fejlesztés könnyűnek és egyszerűnek tűnik, de nem az. Nézzük, milyen kihívásokkal szembesült a Ráday Antikvárium!


Kihívások, amikkel a Ráday Antikvárium szembesült

A Ráday Antikvárium a Bluebird által elvégzett webáruház fejlesztés előtt is próbált saját informatikai rendszert készíttetni IT céggel, de problémákkal szembesült.

1. Saját alkalmazás szoftverfejlesztési költsége

A kezdeti szoftverfejlesztési költség nagyon magas volt, de még elviselhető tételnek bizonyult. Viszont a fejlesztés első fázisának teljesülése nem jelentette azt, hogy az alkalmazás elkészült. Volt egy szoftver, ami valamennyire tudja azt, ami a Ráday Antikváriumnak igénye volt, de sok dolgot nem, amit szintén tudnia kellett volna. Sok pénzbe került, de még nem volt használható az alkalmazás.

2. Továbbfejlesztések költsége

Ekkor jött a következő lépés: megcsinálni a változásokat, amik ahhoz kellenek, hogy a szoftver teljes legyen és használható. Ehhez a Ráday Antikvárium az informatikai cégtől újabb árajánlatot kapott, amin magas összeg szerepelt, mint a szoftverfejlesztés következő fázisának költsége. Ez volt az a pillanat, amikor a Ráday Antikvárium vezetőjében újra, de most már nyomatékosan megfogalmazódott a egyik legégetőbb kérdés.

3. Mennyibe fog ez kerülni a végén?

Hát ez az. Nyilván annyiba fog kerülni, amennyi fejlesztési időt rá kell szánni arra, hogy tökéletes legyen az alkalmazás. Ez a válasz viszont a Ráday Antikvárium számára azt eredményezte, hogy befejezte a fejlesztést és lemondott arról, hogy valaha is igazán jó informatikai rendszere lehessen. Nincs rá ennyi pénz, nincs rá több pénz.

Ekkor jött a Bluebird és olyan megoldást adott a fenti problémákra, amire a Ráday Antikvárium vezetője egyáltalán nem számított. Elégedett-e az eredménnyel? Az alábbiakban meglátod.


A megoldás - avagy hogyan készült a Ráday Antikvárium webáruháza?

A megoldás egy teljesen újszerű megközelítésből eredt, ami egyáltalán nem illik bele napjaink rövid távú, profitorientált látásmódjába. Új koncepció született, új üzleti megközelítésből, amit elhinni nehéz, megélni csodálatos minden szereplő számára. Nézzük az új koncepciót és annak elemeit!

1. A koncepció

A koncepció létrejöttében fontos szerepe volt annak, hogy a Bluebird megértette, a Ráday Antikvárium nincs abban a pénzügyi helyzetben, hogy saját költségére elvégezze számára a webáruház fejlesztést a Bluebird. "Ha nincs pénz, nincs webáruház!" - mondaná bármelyik cég, aki webáruház fejlesztéssel foglalkozik.

Igenám, de a Ráday Antikváriumnak hatalmas készlete volt, melynek értékesítéséből garantáltan árbevétel keletkezik, amennyiben a készlet láthatóvá válik a vevők számára. Mi tehát a feladat: láthatóvá tenni a készletet és értékesíteni a készletet. Ha a Bluebird meg tudja oldani azt, hogy a Ráday Antikvárium készletére lecsapjanak a vevők, akkor a Bluebird valóban értéket teremt a munkájával és valódi segítséget ad webáruház fejlesztés tevékenysége a Ráday Antikvárium számára. Ez azt jelenti, hogy a Bluebird rizikót vállalt, mérhető értéket adott, és tevékenységével segített fellendíteni a Ráday Antikváriumot. Erre a mai napig büszkék vagyunk. De nézzük, mik a megoldás elemei!

2. Az elkészített informatikai rendszerek

Valamirevaló webáruház nem működik back office rendszer nélkül. Ez az a rendszer, amiben a tételek kezelése megtörténik. Egyedi, speciális és az adott üzletre szabott.

A másik informatikai rendszer maga a webáruház. Ha webáruház fejlesztésben gondolkodsz, erre találsz az interneten nagyon olcsó, akár ingyenes megoldást is. Szerinted működik?

Mi a Bluebirdnél azt gondoljuk, hogy egy sikeres webáruház projekt kapcsán az alábbi szoftvertermékekre van szükség:

 1. 1
  Back office rendszer: ebben az egyedi nyilvántartó rendszerben tudod kezelni a termékeidet.
 2. 2
  Webáruház: ebben tudod megjeleníteni az interneten a készletedet, ezen keresztül vásárolnak a vevőid.
 3. 3
  Interface: Back office rendszer és webáruház közötti szinkronizálás ezen keresztül történik.

3. Az elszámolási rendszer

A Bluebird által ajánlott elszámolási rendszer rendkívül egyszerű volt. 

 • Back office rendszer fejlesztésének költsége: 0 Ft.
 • Webáruház fejlesztés költsége: 0 Ft.
 • Interface fejlesztés költsége: 0 Ft.
 • Webáruház indulása utáni költségek: jutalék az értékesítésből (időkorlát nélkül)
 • Bármi egyéb költség: nincs.

Egyszerű és nagyszerű. A Ráday Antikvárium számára azért, mert nem kerül semmibe számára a fejlesztés, a Bluebird számára pedig azért, mert hosszú távon folyamatos árbevételt kap egy webáruház fejlesztés projektből.

4. A back office rendszer kialakítása

A back office rendszer a Ráday Antikvárium egyedi igényei szerint készült. Tartalmazza a könyvek adatait, a könyv rögzítéssel kapcsolatos statisztikákat és támogató funkciókat, és tartalmazza a szükséges interfészeket is.

A rendszer kialakítását és feltöltését követően kimondhatjuk, hogy Magyarország egyik legkomolyabb antikvár katalógusa jött létre, amely automata árazást segítő funkiókkal rendelkezik és képes arra, hogy online adatokat gyűjtsön a weben keresztül annak érdekében, hogy a Ráday Antikvárium termékei a lehető legkelendőbbek legyenek az online térben.

5. A webáruház felépítése

A webáruház fejlesztését a Bluebird csapata a webáruház készítés weboldalunkon szereplő folyamat alapján végezte el. Célunk az volt, hogy egy stabil, megbízható webáruházat fejlesszünk a Ráday Antikvárium számára. Emellett fontos volt számunkra, hogy olyan keresőoptimalizálási megoldásokat vezessünk be, melyek lehetővé teszik azt, hogy a Ráday Antikvárium előkelő helyet szerezzen meg a legtöbb online keresés során, melyben a leendő vevők régi, antikvár könyveket keresnek.

6. Az elszámolási rendszer életbelépése

A webáruház élesítésére 2021. júliusában került sor.  Minden új webáruház fejlesztés során érdemes figyelembe venni, hogy bármilyen nagy a készlet, bármilyen jó a keresőoptimalizálás az oldalon, hónapokra van szükség ahhoz, hogy egy webáruház érdemi forgalmat hozzon. 

Ezzel ellentétben viszont a Ráday webáruház árbevétele már az első hónapoktól szépen elindult felfelé és azóta is töretlenül növekszik. Ennek eredményeként pedig a Bluebird jutaléka is folyamatosan nő. Problémát jelent-e ez a Ráday Antikvárium számára? Egyáltalán nem, hiszen az ő árbevételük is folyamatos növekedésben van. Mindenki boldog.


Elért eredmények

1. Ráday Antikvárium ismertsége

A Ráday Antikvárium az interneten is egyet jelent a hozzáértéssel, tapasztalattal és megbízhatósággal az antikvár szakmában és a vevők véleménye szerint is. 

Mindenki azt mondja, a könyv szakmában az interneten új versenyzőként nem lehet versenybe kerülni. Büszkén állíthatjuk, hogy ez a Ráday Antikvárium - Bluebird csapat vonatkozásában nem igaz. A Ráday Antikvárium jelenleg a hetedik az antikváriumok versenyében, ide értve a nagy könyvkereskedelmi láncokat is.

Webáruház fejlesztés - Ráday Antikvárium esettanulmány

"A hetedik te magad légy" - mondhatnánk, ha megelégednénk ezzel. De a közeljövőben előre szerenénk haladni ezen a listán felfelé, tovább.

2. Árbevétel alakulása

2021. júliusa és 2024. január között az alábbiak szerint változott az árbevétel. Folyamatosan növekszik? Igen, és ez egyre nagyobb örömmel tölti el a vevőket (hiszen értékes könyvek birtokosaivá válnak), mind a Ráday Antikváriumot, mind a Bluebird csapatát. Ezzel az együttműködéssel mindenki nyer.

Webáruház fejlesztés esettanulmány - Ráday Antikvárium

És ez még csak a kezdet! Köszönjük a Ráday Antikváriumnak a közös projektet és reméljük, hogy a fenti grafikonon is látható árbevétel növekedési trend sosem áll meg és a Ráday Antikvárium szakmai reputációja tovább növekszik évről-évre!

Gratulálunk a Ráday Antikvárium sikeréhez!


Ügyfelünk véleménye

Czerovszki Zoltán - Ráday Antikvárium

"A projekt megvalósulása minden szempontból felülmúlta a várakozásaimat. Az üzleti modell formabontó, a kivitelezés gyors és professzionális, amit kifogyhatatlan segítőkészség kísért. Mind a fejlesztés, mind a működtetés pozitív élmény, köszönöm a Bluebird csapatának hogy hozzásegítette cégünket a forgalom emelkedéshez."

Czerovszki Zoltán

Ráday Antikvárium

Tulajdonos


Te is megrendelnéd webáruház fejlesztés szolgáltatásunkat?

Ha igen, nincs más dolgod, mint árajánlatot kérni az alábbi formon, de arra kérünk, hogy vedd figyelembe a következőket:

A Ráday Antikváriummal kötött szerződésünk egyedi megállapodás során jött létre. A Bluebird a fentiekben vázolt konstrukciót alapos és mély elemzést követően ajánlja ügyfelei részére, de semmiképpen sem automatikusan.

Köszönjük megértésed!

WEBÁRUHÁZ FEJLESZTÉS

AJÁNLATKÉRÉS


Success message!
Warning message!
Error message!