Esettanulmány – IT Fejvadászat

Nemzetközi autóipari nagyvállalat részére

Az ügyfél

Ügyfelünk egy német multinacionális vállalat, amely elsősorban az autóiparban tevékenykedik, különféle autóalkatrészeket és elektronikus berendezéseket gyárt.

Tevékenységi köre az autóipari elektronikától a gumiabroncsokig terjed, és az autonóm vezetési technológiák fejlesztésében is élen jár. A vállalat jelentős hangsúlyt fektet a kutatás-fejlesztésre, különösen az elektromobilitás és a csatlakoztatott mobilitási megoldások területén.


Bluebird

A Bluebird egy magyarországi székhelyű IT fejvadász és szoftverfejlesztő cég, amely a technológiai és informatikai szektorban működő vállalatok számára nyújt toborzási, kiválasztási és szoftverfejlesztési szolgáltatásokat. A vállalat különös hangsúlyt fektet az IT szakemberek szakmai hátterének és személyiségének alapos értékelésére, biztosítva, hogy a jelöltek ne csak a technológiai követelményeknek feleljenek meg, hanem a vállalati kultúrába is illeszkedjenek.

Continental Esettanulmány - Bluebird - IT Fejvadászat

A feladat

Nemzetközi autóipari ügyfelünk az IT csapatának bővítését tűzte ki célul, melynek fő fókusza a beágyozott fejlesztői csapat bővítése volt. Nehézségként merült fel, hogy adott idő alatt nagyszámú tapasztalt informatikussal kellett bővíteni a részleget. Ehhez külső segítség bevonása vált indokolttá, melynek érdekében az ügyfél és a Bluebird szerződést kötött IT munkaerő-közvetítés tevékenység vonatkozásában.

Betöltendő pozíciók (többek között):

 1. 1
  Scrum master
 2. 2
  AI DevOps Engineer (System Engineer)
 3. 3
  AI Infrastructure DevOps Engineer
 4. 4
  Algorithm Developer (Radar) - 80% Embedded C, 20%Python
 5. 5
  C++ developer (Computer Vision Software Engineer)
 6. 6
  CUDA / OpenCL engineer for automated driving
 7. 7
  Lead Hardware Engineer
 8. 8
  Lead System Engineer/System Architect
 9. 9
  Medior/Senior Embedded Software Engineer (C)
 10. 10
  Project Safety Manager
 11. 11
  Software Test Engineer (CANoe, C, Python)
 12. 12
  Test automation Engineer (Python)
 13. 13
  Value Engineering Manager

Az együttműködés lépései

Az együttműködés a kezdetektől rendkívül gördülékenyen történt, az alábbiak szerint:

 1. 1
  Ügyfél igényeinek felmérése: Egyeztetésre kerültek azok a nyitott IT pozíciók, melyek betöltésében az ügyfél számított a Bluebird IT munkaerő-közvetítő csapatára. Ezek (a teljesség igény nélkül) az alábbiak voltak: AI DevOps Engineer, Algorithm Developer, CUDA/OpenCL Engineer, Lead Hardware Engineer, Lead System Engineer, Senior Embedded Software Engineer, Software Test Engineer, és Test Automation Engineer.
 2. 2
  Nyitott pozíciók részletes egyeztetése: Megtörtént minden egyes pozíció tételes átnézése. Ennek keretében a ügyfél és a Bluebird szakértői megvizsgálták munkakörönként az új szakemberek által elvégzendő feladatokat, továbbá azokat az technológiai és készségekre vonatkozó elvárásokat, melyek a cég számára fontosak voltak.
 3. 3
  A toborzási folyamat: A vállalat és a Bluebird szakértői egyeztették a keresés folyamatát, a Bluebird bemutatta saját metodológiáját és eszközeit. Kiemelésre került a jelöltek értékelésének folyamata, beleértve a műszaki életút felmérését, munkahelyi kultúrához való illeszkedés értékelését és a releváns soft skillek azonosítását.
 4. 4
  Keresés, interjúk: A Bluebird az egyeztetett szempontok alapján elkezdte a szakmailag releváns jelöltek felkutatását. Ehhez saját adatbázisát (mely a korábbi bejelentkezőket tartalmazza), a LinkedIn-t, a Profession-t és egyéb csatornákat használt. A keresésben a Bluebird részéről senior IT recruiterek és IT sourcerek vettek részt. A keresés során a profilnak megfelelő jelölteket a Bluebird interjúztatta, róluk jellemzést készített az ügyfél számára. A nemzetközi autóipari vállalat lefolytatta az interjúkat a számára megfelelő jelöltekkel.
 5. 5
  Ajánlattétel: Az ügyfél ajánlatot adott azoknak a jelölteknek, akik szakmailag és emberileg is passzoltak a feladatokhoz és a saját belső csapathoz. Az ajánlattételt a Bluebird aktívan támogatta.

Elért eredmények

300 fő pályáztatása

30 elfogadott ajánlat

Az ügyfél 30 olyan IT munkavállalót vett fel saját állományába, akik felkutatását, interjúztatását a Bluebird csapata végezte el. A jelöltek között vezető beosztású IT szakemberek és senior szoftverfejlesztők egyaránt megtalálhatóak. Mindegyikükről elmondható, hogy szakmailag komoly tudással és múlttal rendelkeznek és az ügyfél üzleti sikereihez nagy hozzáadott értéket adnak.

A Bluebird a pozíciófelvételeket követően átlagosan egy héten belül tudott jelölteket állítani, még a legspeciálisabb IT pozíciókra is. Közel 300 fő pályáztatása történt meg az IT munkaerő-közvetítő cég részéről.

A jelöltek 10%-a került kiválasztásra az ügyfél oldaláról. A kiválasztási folyamat minőségét mutatja, hogy 1 munkavállalótól sem kellett megválni a felvételt követően. Az elhelyezett jelöltjeink nagyon elégedettek új munkáltatójuknál, úgy értékelik, hogy az ügyfél izgalmas szakmai kihívásokat, modern technológiai stacket, és barátságos, fiatalos munkakörnyezetet biztosít számukra.

A folyamatban nehézséget jelentett, hogy Magyarországon az autóipari piac nagyon korlátos, továbbá az is, hogy a technológiai stack speciális. A Cuda és az Autosar leszűkítette a jelöltek számát, de a Bluebird szinte minden esetben sikeresen toborzott a kihívást jelentő pozíciókra is.


Bluebird csapat: akik részt vettek a toborzási projektben

Szárics Diána - Bluebird - Lead IT Recruitment Consultant

Szárics Diána

Lead IT Recruitment Consultant

Bluebird

Kovács Ágota - Bluebird - Lead IT Recruitment Consultant

Kovács Ágota

Lead IT Recruitment Consultant

Bluebird

Katona Léna - Bluebird

Katona Léna

IT Sourcing Specialist

Bluebird

Csontos Richárd - Bluebird

Csontos Richárd

IT Sourcing Specialist

Bluebird


Success message!
Warning message!
Error message!