Egyre több IT-s munkahely: áldás vagy átok?

Bluebird
2019. március 12.

Egyre több az IT-s munkahely, feladat, felhasználási hely. Mára szinte mindenhol megjelent az informatika. Jó ez vagy rossz?

More...

A digitális fejlődés következtében szinte naponta jönnek létre újabb pozíciók; idén februárban a fintech cégek száma már meghaladta a 10 ezret – nem csoda, ha az IT-sok egyre több álláslehetőség közül válogathatnak, míg a vállalatoknak versenyezniük kell a legjobb szakemberekért.

A 2008-as válság hatására a vállalatok több helyen jelentősen lefaragták az IT fejlesztési költségeket költségcsökkentési intézkedéseik során. Emiatt számos fejlesztés elmaradt vagy halasztódott. 2009-től drasztikusan csökkent a projektek száma. 2010 után – a válságból kilábalással párhuzamosan – csak a magánszektorban 14,5 millió munkahely született. 2024-ig pedig az egyik legjobban fejlődő szektor az előrejelzések szerint az IT lesz, egyre nagyobb kereslet várható a speciális készségekre. A Világgazdasági Fórum The Future of Jobs Reportja már a negyedik ipari forradalom küszöbéről beszél; a legújabb fejlesztések (mesterséges intelligencia, nanotechnológia, 3D nyomtatás, stb.) folyamatosan erősítik is egymást.

Tendenciák az IT munkavállalóknál

Mivel a jelenlegi gazdasági környezetben a leendő IT munkavállaló válogathat a különféle ajánlatok között, előnyösebb helyzetből tárgyal. Igényeitől függően kialkudhat versenyképesebb fizetést, nagyobb juttatási csomagot, rugalmas munkaidőt, vagy akár tanuláshoz nyújtott segítséget is. Jellemző az is, hogy könnyebben otthagyhatja jelenlegi pozícióját, főként, ha olyan helyet talál magának, ahol a leendő munkaadója nem értékeli alul a képességeit. A korábban a párkeresésben előforduló ghosting megjelent a munka világában is: a jelölt akár az állásinterjú után (vagy már előtte) visszajelzés nélkül eltűnik az érdeklődő munkáltató szeme elől. Míg régebben egy-egy fejlesztő egy adott projekten belül ellátott projektvezetői, rendszerszervezői, fejlesztői és tesztelői feladatokat, sőt, az élesbe állítást és üzemeltetést is, manapság már inkább a specializáció jellemző – ez pedig szükségszerűen a robotizáció irányába mutat.

Bluebird - blog

Tendenciák a munkáltatóknál

Úgy gondolom, hogy a tapasztalt IT-szakemberekért nőni fog a verseny. Ha egy cég nem tudja azt nyújtani, amit az IT-s keres, akkor az a versenytársat választhatja. Egyre többen fektetnek pénzt az employer brandingbe: a vállalatok próbálják meggyőzni az informatikusokat arról, hogy náluk érdemes dolgozni. Könnyű a jelöltet hibáztatni például amiatt, mert nem jelenik meg egy állásinterjún, ám ugyanennyire felelős érte a vállalat is, ha elhúzza a kiválasztási folyamatot. Érdemes ezzel együtt megemlíteni, hogy a világszerte vonzó cégeknél még a hosszabb, hónapokig tartó interjúztatás sem mindig hátrány, sőt (ld. googleyness). Fontos trend az is, hogy a vállalati oldal támogatására a háttérben már készülnek azok az automatizált eszközök, amelyek képesek lehetnek az IT-szakemberek munkájának egy részét kiváltani – véleményem szerint már az elkövetkezendő években.

Több IT-s: áldás vagy átok?

Személy szerint áldásnak tartom, mert nagyon szeretem az informatikát és hiszek abban, hogy jelentősen segítségünkre lehet az informatika. Valószínűleg jelentős szegmentáció lesz, melynek hatására szükség lesz az IT-hoz éppen értő szakemberekre és nagyon értő szakemberekre egyaránt. Biztosan többen lesznek majd azok (a mostanihoz képest), akik nem fejlesztést, hanem paraméterezési munkát fognak elvégezni, de ehhez szükségük lesz némi IT ismeretre.

A komoly fejlesztői tudás pedig véleményem szerint mindig rendkívül értékes lesz. Hiszek benne, hogy minden területen, ahol az informatika megjelenik, fejlődés várható. Ha így van, mi lehet az a terület, ahol nem jelenik meg valamilyen formában?

A nagyobb IT szakember igény véleményem szerint egyre több feladatot fog jelenteni számunkra - a Bluebird számára - is, hiszen mi IT/HR specialista cég vagyunk.

 

Ha szeretnél elsőként értesülni legfrissebb blogbejegyzéseinkről, kövesd LinkedIn és Facebook oldalunkat!

IT állásainkat és IT projektlehetőségeinket megtalálod itt!


Ehhez kapcsolódó témák

Success message!
Warning message!
Error message!