Data Engineer karrierút

Kovács Olivér
2024. április 22.

Data Engineer karrierút: Fedezd fel a kulcskompetenciákat, a tipikus feladatokat, valamint a karrierépítéshez és fejlődéshez vezető útmutatót!

More...

Vonz az a karrier, amely lehetővé teszi, hogy elemzői képességeid és az adatalapú megoldások iránti lelkesedésed egyesüljön? A data engineeri pálya egy ilyen ígéretes lehetőség. Ebben a szerepkörben fontos feladat a hatalmas mennyiségű adatot tároló és feldolgozó architektúra kialakítása, így ez a karrierút tele van szakmai fejlődési, tudásbővítési és előrelépési lehetőségekkel.

Útmutatónk átfogó képet ad a data engineer karrierút minden részéről, megvizsgálva a szerepkör alapjait, a legfontosabb készségeket, a karrierépítési kilátásokat, valamint útmutatást nyújt azoknak, akik a karrierváltást fontolgatnak.

Összegzés

1. A data engineerek alapvető szerepet játszanak az adattároláshoz és -elemzéshez szükséges infrastruktúra kiépítésében és karbantartásában.

2. A tanúsítványok és a folyamatos tanulás ezen a területen is nélkülöztetetlenek az előrelépéshez.

Data Engineer karrierút-bluebird.jpg

A data engineer szerepének megértése

Ebben a szerepkörben fő feladatod a szervezeten belüli adatrendszerek kiépítése és gondozása. Szorosan együtt kell működnöd a különböző stakeholderekkel, hogy biztosítsd az adatinfrastruktúra üzleti, és elemzési követelményeinek való megfelelését.

Data engineer szerepkörben a szervezet adatstratégiájának nélkülözhetetlen részévé válsz. Feladataid közé tartozik a rugalmas adatcsatornák kiépítése, melyek a zökkenőmentes adatelemzéshez szükségesek. Biztosítanod kell az adatok integritását és megbízható áramlását ezzel segítve a vállalatot abban, hogy produktív maradjon és az adatközpontú célokra összpontosítson.

A Data engineernek széleskörű hatása van a szervezetre. Fontos szerepet játszik az adattárolás és az adathozzáférés hatékonyságának javításában, a jól működő adatintegráció kialakításában, és segíti a szervezetet a gyors, adatokkal alátámasztott döntések meghozatalában.

Felelős az adatinfrastruktúra kialakításáért, amelynek nemcsak robusztusnak, hanem adaptívnak és biztonságosnak is kell lennie, valamint összhangban van a széleskörű üzleti stratégiával. Kezeli az adatok teljes életciklusát az adatgyűjtéstől a feldolgozásig, biztosítva az adatkezelési megoldások időben történő és hatékony megvalósítását.

Az adatbázis-adminisztrátortól eltérően a data engineer kulcsfontosságú szerepet játszik az adatkezelő csapat zavartalan működésének biztosításában. Egyrészről támogatja a csapatot az önálló munkavégzésben másrészről viszont segít a közös problémamegoldásban. Célja olyan kultúra kialakítása, amely értékeli az innovatív megoldásokat. Az adatmérnök a mindennapi feladatai során aprólékos és stratégiai előrelátást tanúsít.

Kapcsolódó cikkeink:

Érdekelnek a különböző adatszolgáltató szerepek? Olvasd el részletes szerepösszehasonlító cikkeinket:

Data Engineer vs Data Analyst

Data Engineer vs Software Engineer

Data Architect vs Data Engineer

Data Scientist vs Data Engineer

Machine Learning Engineer vs Data Scientist


Data engineer karrierút: Oktatás

Jellemzően informatikához, számítástechnikához vagy mérnöki tudományokhoz kapcsolódó területeken szereznek erős alapokat biztosító képzettséget. Lássuk az ebben a munkakörben legjellemzőbb iskolai végzettségeket:

Alapképzés: A legtöbb belépő szintű adatmérnöki állás legalább alapdiplomát (BSc) igényel a következő szakterületek egyikéről:

 • Informatika
 • Szoftverfejlesztés
 • Matematika
 • Statisztika
 • Adattudomány vagy kapcsolódó terület

Mesterképzés: A magasabb szintű pozíciók esetében a mesterfokozat előnyös lehet, és a munkáltatók néha előnyben is részesítik. A leggyakoribb területek:

Ph.D: Bár a tipikus data engineer pozíciókban kevésbé gyakori, a magasan specializált vagy kutatásigényes pozíciókhoz doktori fokozatú végzettségre lehet szükség.
Fontos megjegyezni, hogy a data engineer munkája gyakorlati és technikai jellege miatt a munkáltatók gyakran értékelik az adatrendszerekkel, programozási nyelvekkel (mint a Python és Java, vagy akár az SQL) és a big data technológiákkal (mint a Hadoop vagy a Spark) kapcsolatos gyakorlati tapasztalatot, csakúgy, mint a formális képzést.


A data engineer karrierút

Útmutatónk nem lenne teljes a karrierút részletes áttekintése nélkül. Az adatmérnöki karriert a növekedés és a tanulás különböző szakaszai jellemzik, amelyek mindegyike egyedi készségeket és tapasztalatokat igényel. A következőkben felvázoljuk a belépő szinttől a szakértői szerepekig tartó utat, kiemelve a karrierépítés szempontjából kulcsfontosságú készségeket és mérföldköveket.

Data engineer I: Junior adatmérnök

Ebben az alapozó szerepkörben megismerkedsz az adatrendszerekkel, valószínűleg tapasztalt szakemberek irányítása mellett. Leggyakoribb felatok az alapvető adatkezelési feladatok támogatása, az adatminőség és -integritás fenntartásában. Emellett kisebb problémákat is kell kezelned, és felelős leszel az adatbázisok és adatfeldolgozó rendszerek karbantartásáért.

Data engineer II: Adatmérnök

A megszerzett tapasztalataiddal ezen a szinten összetettebb feladatokat is vállalhatsz, és önállóan kezeled az adatrendszereket. Jelentősebb szerepet kapsz az adatarchitektúrák fejlesztésében és finomításában, és az adatmodellezésben és az adattárházak kialakításában. Ebben a szakaszban a programozás és az adatbázis-eszközök biztos ismeretére van szükség, és előnyös az adatmérnöki képesítések megszerzése.

Data engineer III: Senior data engineer

Széleskörű tapasztalattaid lehetővé teszik, hogy adatrendszerek összetett  kihívásaival foglalkozz. Gyakran fogsz csapatokat vezetni, együttműködni adatelemzőkkel, és hozzájárulni a stratégiai adatkezdeményezésekhez. Fiatalabb mérnökök mentorálása szintén jellemző feladat ezen a szinten. Jelentős gyakorlatot szerzel az adatfolyamatok optimalizálásában és elemzésükben.

Lead data engineer

Ebben a munkakörben az adatprojektek vagy a vállalat egészére kiterjedő adatstratégiák szélesebb spektrumát felügyeled. Alapos ismeretekkel rendelkezel az adatmódszertanokról, és ezeket az üzleti igényekhez leszel képes igazítani. A lead data engineer más szakembereket mentorál, és gyakran vesz részt a stratégiai döntéshozatalban.

Data architect

Ebben a szerepben az adatkezelési megoldások nagyszabású tervezéséért és megvalósításáért felelsz. Biztosítod, hogy az adatprojektek összhangban legyenek a vállalat stratégiai irányvonalával. Ez a munkakör az adatszerkezetek, a metaadatok kezelésének mélyreható ismeretét és a nagyméretű adatrendszerek telepítésében szerzett tapasztalatot követel.

Chief data officer

A szervezet teljes adatkezelési stratégiájának meghatározását felügyeli. Az adatszabályozás, a policy alkotás és az adatokalapú értékelés vállalaton belüli előmozdításának szakértője. Ez a vezetői munkakörhöz a technikai szakértelem, a stratégiai üzleti meglátások összekapcsolása szükséges. A chief data officer az adat alapú döntések felé irányuló szervezeti változások legfontosabb képviselője.


Data engineer karrierút: Előléptetési lehetőségek

Ezen a szakterületen horizontálisan és vertikálisan is számos lehetőség áll rendelkezésre a karrierépítéshez. Előreléphetsz magasabb szintű szakmai munkakörökbe, vagy áttérhetsz olyan szakterületre, mint az adatarchitektúra vagy az üzleti intelligencia. Ezek a haladó szintű pozíciók széleskörű tapasztalatot és az adatrendszerek és -elemzések alapos megértését igénylik.

A data architect feladata a szervezet adatkörnyezetének megtervezése és meghatározása, biztosítva, hogy az adatcsatornák optimalizálását az üzleti számára használható információk szolgáltatására. Szorosan kell igazodni a stakeholderek igényeihez, és élen kell járni az ezeket az igényeket kiszolgáló adatmegoldások megvalósításában.

A data engineerek további karrierútjai közé tartozhatnak az adatstratégiában, a technikai programmenedzsmentben, sőt a C-suite-on belüli vezetői pozíciók is. Az adatmérnökként megszerzett kompetenciák és tudás számos ágazatban és iparágban értékes.

A következő részben részletezzük az ezekhez szükséges alapvető készségeket.


Az alapvető data engineer készségek fejlesztése

A senior data engineer a képességek széles tárházával rendelkezik, amelyek lehetővé teszik számára, hogy komplex adatrendszereket építsen és kezeljen hatékonyan. Ezek a kompetenciák két csoportra oszthatók: technikai- és soft skillek.

Technikai készségek

Szilárdan ismerned kell az adatmodellezési elveket és az adatbázis-kezelő rendszereket. Jártasnak kell lenned, többek között az olyan eszközökben és platformokban, mint az SQL, a NoSQL, a Hadoop és a Spark, hogy hatékonyan tudd kezelni és elemezni a nagy adathalmazokat.

 1. 1
  Adatmodellezés: Az adatok hatékony strukturálásának és szervezésének átfogó ismerete.
 2. 2
  Adatbázis-kezelés: Jártasság a különböző adatbázis-technológiákban, beleértve az SQL és a NoSQL adatbázisokat.
 3. 3
  Adatelemzés: Az adatok és mérőszámok vizsgálatának képessége a fejlesztési lehetőségek feltárása és az adatrendszer teljesítményének nyomon követése érdekében.

Soft Skillek

Ezek a készségek szintén fontosak a data engineer számára, hiszen egyaránt kezelned kell a keresztfunkcionális csapatokat és a stakeholderket. Kiváló kommunikációs, együttműködési és stratégiai gondolkodási készségekre van szükséged ahhoz, hogy az adatstratégia minden eleme koherens legyen és összhangban legyen az üzleti célokkal.

 1. 1
  Kommunikáció: Az data engineer számára kulcsfontosságú a csapattagokkal és az érdekelt felekkel folytatott világos és hatásos kommunikáció. Ez biztosítja a kölcsönös megértést és a közös célok érdekében tett közös erőfeszítéseket.
 2. 2
  Együttműködés: Ebben a munkakörben olyan környezetet kell kialakítani, amely támogatja az együttműködést, és az optimális eredmények elérése érdekében együtt kell dolgozni az szakértőkkel, elemzőkkel és a stakeholderekkel.
 3. 3
  Stratégiai gondolkodás: Előretelátó és analitikus megközelítésre van szükség a hatékony munkateher kezeléséhez és rangsorolásához, valamint a kezdeményezések hosszú távú üzleti stratégiákkal való összehangolásához.

Mindezeken túl a data enginer rendelkeznie kell  vezetői tulajdonságokkal, jólfejlett analitikai készségekkel és problémák megoldó készséggel. Szakértelmével támogatja a csapatait az adatkezelés és az analitika útvesztőiben való eligazodásban, miközben az innováció és a kiválóság felé irányítja az adatkezelési és felhasználási stratégiát. Ezekkel a készségekkel a data engineer magabiztosan kezelheti az összetett adatinfrastruktúrát és az elemzést.


A data engineer feladatai

Az egyik legfontosabb feladat az adatgyűjtést, -tárolást és -elemzést lehetővé tevő infrastruktúra létrehozása és karbantartása. Fő célod, hogy elősegítsd az adatok zökkenőmentes áramlását a szervezeten belül, biztosítva, hogy azok hozzáférhetőek, biztonságosak és kiváló minőségűek legyenek.

Íme néhány az alapvető feladatok közül:

1. Adatcsatornák tervezése és építése

Robusztus adatvezetékek tervezése és építése az egyik elsődleges feladat, ezeknek a rendszereknek képesek kell lenniük kezelni a szervezet adatainak méretét és összetettségét. Ez magában foglalja az adatáramlás hatékonyan biztosítását, különböző forrásokból a tárolási és elemzési eszközökbe.

2. Az adatokkal kapcsolatos technikai kihívások kezelése

Tudnod kell azonosítani és megoldani az adatminőséget és -áramlást befolyásoló technikai kihívásokat. Ezek a kihívások a rendszerleállásoktól a teljesítmény csökkentő, szűk keresztmetszetekig terjedhetnek.

3. Az adatok hatékonyságának optimalizálása

Figyelemmel kell kíséried és optimalizálnod kell az adatrendszerek hatékonyságát, biztosítva, hogy a szervezet adatainak feldolgozása és tárolása a lehető leg kielégítőbb legyen. Beleértve az adattárolási és -lekérdezési folyamatok értékelését és javítását.

4. Az adatkezelési elvek és szabványok betartása

Elvárás, hogy a szervezeten belül legyenek tartva az adatelvek és -szabványok. Ez az adatkezelés legjobb gyakorlatainak támogatását, az adatvédelmi szabályoknak való megfelelés biztosítását és az adatbiztonsági intézkedések előmozdítását jelenti.

E feladatok mellett a data engineernek gondoskodnia kell arról is, hogy az adatokkal kapcsolatos dokumentáció, például az adatszótárak és az architektúra-diagramok naprakészek és az érintett érdekeltek számára hozzáférhetőek legyenek.


Tanúsítványok és szakmai fejlődés

Ebben a munkakörben is kulcsfontosságú a folyamatos tanulás és a szakmai fejlődés, hiszen egy gyorsan fejlődő területen naprakészek maradnod, hogy előre tudd mozdítani a karrieredet. Tanúsítványokkal megbízhatóan igazolhatod készségeit, és bemutathatod a szakma iránti elkötelezettségét.

A tanúsítványok strukturált tanulási utat biztosítanak a data enginer munka során használt fogalmak mélyebb megértéséhez, új technológiák megismeréséhez, és jelzik szakmai elkötelezettséget.

Íme néhány széles körben elismert tanúsítvány:

Tanúsítvány neve

Leírás

Az AWS data lake-kel és analitikai szolgáltatásokkal kapcsolatos szakértelmet igazoló, átfogó vizsgát igénylő tanúsítvány.

A Google Cloud Platformon működő adatfeldolgozó rendszerek tervezésével, építésével és kezelésével kapcsolatos készségek megszerzése, vizsgával.

Bizonyítja az adatmegoldások Azure-ban történő megvalósításának és kezelésének képességét, amihez két vizsgát kell letenni.

Az online fórumokon való részvétel, a vezető szakértők követése és a speciális online kurzusokhoz történő csatlakozás szintén hatékony módja annak, hogy tájékozott maradj az adatmérnöki tudományok legújabb trendjeiről.

Szakmai fejlődési terv készítése

A data engineer karrierúton történő növekedésed érdekében célszerű szakmai fejlesztési tervet készíteni. Ehhez érdemes megfontolni a következő lépéseket:

 • Értékeld jelenlegi készségeidet és tapasztalataidat.
 • Határozd meg a lehetséges fejlesztendő területeket.
 • Válassz világos, elérhető célokat.
 • Ütemezd ezeket a célokat
 • Keress megfelelő tanulási forrásokat és lehetőségeket.

Kövest nyomon fejlődésedet, és szükség szerint finom hangold a stratégiád. Ne feledd, hogy a szakmai fejlődés egy folyamatos utazás. Folyamatos tanulással, bővítheted szakértelmed, és elérheted a tervezett kariercéljaidat.


Neked való-e a data enginer karrierút?

Ha érdekel az adatok világa és az üzleti stratégiában és az analitikában rejlő lehetőségek, akkor karrier megfelelő kihívást nyújthat. Ez a pálya olyan képességek és tulajdonságok különleges keverékét követeli meg, amelyek elengedhetetlenek az adatkezeléssel kapcsolatos kezdeményezések és -projektek sikeréhez.

Annak eldöntéséhez, hogy a data engineer szerepkör megfelelő-e számodra, először is mérd fel érdeklődési körödet és képességeidet, különösen az adatkezeléssel, rendszerarchitektúrával és analitikával kapcsolatos területeken. Mérlegeld az adateszközökkel és -technológiákkal kapcsolatos jártasságaidat, valamint az összetett problémamegoldó képességedet.

Ha megérted a napi feladatok és kihívások természetét, könnyebben eldöntheted, hogy ez a szerep megfelel-e neked. Ez a betekintés segíthet abban a döntésben, hogy rendelkezel-e a szükséges tulajdonságokkal és lelkesedéssel ami ahhoz kell, hogy sikeres data enginer legyél

Ha szenvedélyesen szereted a technológiát, van érzéked az adatrendszerekhez, és törekszel a folyamatos tanulásra és szakmai fejlődésre, akkor az adatmérnöki pálya kiválóválasztás lehet a karriered szempontjából.

A sikeres adatmérnök tulajdonságai

 • Szilárd analitikai és problémamegoldó készség
 • Megbízható technikai jártasság a programozásban és a rendszertervezésben
 • Nagy adathalmazok kezelésében és rendszerezésében szerzett jártasság
 • A részletek iránti nagyfokú figyelem és az adatok pontossága iránti elkötelezettség.
 • Az adatalapú döntéshozatal és a folyamatos tanulás.

Karrierváltási tippek

Ha a karrierváltáson gondolkodsz, az alábbi gondolatainkat, tippjeinket érdemes megfontolnod:

 1. 1
  Alapozd meg a tudásod: Kezd a technikai alapok mélyebb megértésével. Vegyél részt online kurzusokon, workshopokon, és olvasd át az adatkezelést és az analitikát feldolgozó szakirodalmat.
 2. 2
  Kapcsolatépítés: Lépj kapcsolatba szakemberekkel, vegyél részt adatkezeléssel kapcsolatos konferenciákon és szemináriumokon, hogy naprakész legyél a terület legújabb fejleményeiről és álláslehetőségekről.
 3. 3
  Szerezz releváns tapasztalatot: Keress olyan lehetőségeket, akár projektalapú vagy önkéntes minőségben is, amelyekben alkalmazhatod a szükséges ismereteidet. A gyakorlati tapasztalat felbecsülhetetlen értékű, és gyakran hangosabban beszél, mint a tudományos eredmények önmagukban.
 4. 4
  Fókuszálj a más területen szerzett képességeidre:  Emeld ki önéletrajzodban az data engineerrel átfedésben lévő képességeidet, például az analitikus gondolkodást, az adatbázis-kezeléssel kapcsolatos tapasztalatokat, a kódolási jártasságot és a problémamegoldás módszertani megközelítését.
 5. 5
  Igazolja a szaktudását: Szerezd meg az adatmérnöki szakterületre jellemző tanúsítványokat, mint például a Google Cloud Professional Data Engineer vagy az AWS Certified Big Data - Specialty. Ezek a tanúsítványok megerősítik önéletrajzod, és az új karrier iránti elkötelezettségedet mutatják.

Egy új karrierút elindítása elsőre ijesztőnek tűnhet, de elszántsággal és stratégiai tervezéssel az data enginer szerepre való áttérés izgalmas és kifizetődő utazás lehet.


Data engineer karrierút: FAQ

Milyen előnyei és hátrányai vannak a data engineer munkakörnek?

Az előnyök közé tartozik a készségek iránti nagy kereslet, a versenyképes fizetések, valamint a lehetőség, hogy a big data és a gépi tanulás legújabb technológiáival dolgozhatsz. A hátrányok közé tartozhat a folyamatos tanulás szükségessége a gyorsan fejlődő technológiákkal való lépéstartás érdekében, valamint a nagy nyomást jelentő helyzetek a projekt határidők betartása érdekében.

Jellemzően milyen a munka-magánélet egyensúly egy data engineer számára?

Az adatmérnökök gyakran élvezik a kiegyensúlyozott work-life balance-ot, de ez függhet a vállalattól és az adott iparágtól. Egyes időszakok, különösen a nagy projekt bevezetés vagy adatmigrációk során, többletórákat igényelhetnek. Számos technológiai vállalat azonban arról ismert, hogy kiemelten kezeli az egészséges munka-magánélet egyensúlyát.

Milyen iskolai végzettségre van szükségem?

A legtöbb pozícióhoz alapdiploma szükséges informatika, számítástechnika vagy az ezekhez kapcsolódó területről. A szakemberek jelentős része azonban matematikai, statisztikai vagy akár más szakterület-specifikus területen szerzett diplomával lép kezdi karrierjét, amelyet műszaki tapasztalattal vagy data engineer képesítéssel kombinálnak.

Mennyi a data engineer átlagos fizetése?

A fizetések a helytől, a tapasztalattól és a szerepkör összetettségétől függően nagymértékben eltérhetnek. A belépő szintű adatmérnökök versenyképes kezdő fizetésre számíthatnak, és a tapasztalatszerzés és a magasabb szinű szerepek betöltése során jelentős fizetésemelésre számíthatnak.

Hogyan befolyásolja  a munkakört a szolgálati idő?

A ranglétra növekedésével a data engineerek gyakran nagyobb, összetettebb rendszereket vesznek át, és vezethetnek csapatokat vagy projekteket. Az olyan vezetői szerepek, mint például az data architect vagy a Chief Data Officer, stratégiai tervezési és döntéshozatali felelősséggel járnak.

Milyen mélységű ismeretekre van szükség a különböző data engineering területeken?

A data engineernek mélyreható ismeretekkel kell rendelkeznie az adatbázisokról, az adatfeldolgozásról és az ETL (Extract, Transform, Load) folyamatokról. Az olyan területek ismerete, mint az adattárházak, a nagy adatátviteli technológiák (mint a Hadoop és a Spark), a felhőszolgáltatások (mint az AWS, Azure, GCP) és a programozási nyelvek (mint a Python és az SQL) szintén elengedhetetlenek.

Át lehet lépni a data engineer pozicióba egy másik karrierből?

Igen, sok szakember érkezik különböző háttérrel. Az átjárhatóság erre a pályára jellemzően az adatmanipulációval és -tárolással, a programozással kapcsolatos speciális készségek elsajátítását, valamint néha a vonatkozó tanúsítványok vagy diplomák megszerzését igényli.

Nagy a kereslet a data enginerek iránt?

Igen, a kereslet folyamatosan növekszik. A big data, a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás térnyerésével a különböző iparágak vállalatai képzett szakembereket keresnek az adataik kezelésére és értelmezésére.

Milyen karrierépítési lehetőségeim lehetnek?

A karrierépítés történhet vezető mérnöki pozíciókba való átlépés más szakterületek felé, olyan területekre specializálódva, mint a gépi tanulás vagy az adattudomány, vagy olyan vezetői és stratégiai pozíciókba való előrelépés formájában, mint az data rchitect vagy a Chief Data Officer.


Reméljük, hasznosnak találtad a data engineer karrierútról szóló cikkünket.

Ha vállalatod informatikai szakembereket keres, és szükséged van IT szakemberekre, akkor akár IT toborzás, akár IT contracting keretén belül is segítségedre lehetünk. Lépj kapcsolatba velünk, örömmel segítünk megtalálni a megfelelő személyt, szakembereket a feladat ellátására.

Ha elsőként szeretnél értesülni legújabb blogbejegyzéseinkről, kövess minket a LinkedIn-en és Facebookon!


Ehhez kapcsolódó témák

Success message!
Warning message!
Error message!