Business Intelligence Analyst karrierút: Útmutató

Kovács Olivér
2024. április 23.

Business intelligence analyst karrierút: kompetenciák, felelősségek, oktatási követelmények, és tippek a karrierlétrán való feljutáshoz!

More...

Üdvözlünk a BI Analyst karrierútról szóló blogposztunkban.

Az adatok a döntéshozatal mozgatórugói, és az adatok értelmezéséhez és a következtetések levonásához magasan képzett szakemberekre van szükség. Ebben a cikkben azokat a követelményeket és lehetőségeket vizsgáljuk meg, melyek fontosak a business intelligence analyst karrier iránt érdeklődők számára. Ennek keretében:

 • áttekintjük a szerepkör jelentőségét,
 • részletezzük a szükséges iskolai végzettséget és képesítéseket,
 • megmutatjuk a lehetséges karrierutakat és előrelépési lehetőségeket,
 • kiemeljük a kulcsfontosságú feladatokat és az elvégzésükhöz szükséges készségeket,
 • és tanácsot adunk annak meghatározásához, hogy megfelelő lehet-e ez a pálya számodra.
BI Analyst karrierút – Bluebird Blog

A business intelligence analyst szerepkör megértése

A BI analyst döntő szerepet játszik a szervezetben azáltal, hogy komplex adathalmazokat elemez és adatalapú támogatást nyújt a döntéshozatalhoz. Feladata az adatok gyűjtése és rendezése, az adatbázisok tervezése és megvalósítása, valamint az adatok elemzéséhez szükséges elemzőeszközök fejlesztése. A BI analyst munkakörben dolozók az elemzési eredményeiket könnyen érthető formában mutatják be és segítenek a szervezeteknek azonosítani a növekedést, optimalizálást és fejlesztést igénylő területeket.

Számos iparágban alkalmaznak BI analyst szakembereket, többek között a pénzügy, az egészségügy, a kiskereskedelem és a technológia területén. Feladataik iparágtól függően változhatnak, de a szükséges alapvető készségek ugyanazok maradnak. A pénzügyekben például feladata lehet a pénzügyi adatok elemzése és a trendek azonosítása ezáltal segítve a befektetési döntések meghozatalát. Az egészségügyben elemezhetik a betegadatokat, hogy segítsenek a kezelési tervekben és az erőforrások elosztásában.

Kapcsolódó témák:

Érdekelnek hasonló szerepkörök? Olvasd el részletes szerepösszehasonlító cikkeinket:

Business Intelligence vs Data Analyst

Business Analyst Vs Business Intelligence Analyst


Business intelligence analyst karrierút: Formális oktatás

Ehhez a munkakörhöz formális oktatás, a képesítések és a gyakorlati tapasztalat stratégiai kombinációja szükséges.

Oktatási háttér

A diploma gyakran előnyös az üzleti intelligencia területére belépők számára. A munkáltatók általában alapdiplomát várnak el az olyan területeken, mint az informatika, az információs rendszerek, az üzleti adminisztráció, a közgazdaságtan, az alkalmazott matematika vagy a statisztika. Egyes intézmények ma már speciális programokat kínálnak az üzleti intelligencia és az analitika területén, amelyek célja, hogy a hallgatókat az adatalapú döntéshozatalhoz szükséges készségekkel ruházzák fel.

Egy alapképzési programban, amely általában 120-130 kreditórát igényel, valószínűleg olyan kurzusokkal találkozhatsz, mint például:

 • Adattárházak és üzleti intelligencia platformok,
 • Adatelemzési és vizualizációs technikák,
 • Adatbázis-kezelő rendszerek,
 • Statisztikai és kvantitatív módszerek,
 • Információs rendszerek kezelése.

Előrelépés mesterdiplomával

A magasabb szintű pozíciók betöltéséhez különösen előnyös lehet egy mesterfokozat, például az üzleti intelligencia területén szerzett Master of Business Administration (MBA) vagy az adatelemzésben szerzett Master of Science in Data Analytics (MSDA). Ezek a programok alapos tudást biztosítanak olyan témákban, mint a fejlett analitika, a big data technológiák és a stratégiai információs rendszermenedzsment. A mesterképzés jellemzően 30-60 kreditórát foglal magában egy-két év alatt.

Szakmai tanúsítványok

A hivatalos diplomák mellett a szakmai minősítések is jelentősen javíthatják az BI analyst területen való elismerést. Az olyan tanúsítványok, mint a Certified Business Intelligence Professional (CBIP), a Microsoft Certified: Data Analyst Associate, vagy az olyan platformokra vonatkozó eszközspecifikus bizonyítványok, mint a Tableau vagy a Power BI, széles körben elismertek.

Gyakorlati tapasztalat

A gyakorlati tapasztalat, például a szakmai gyakorlat vagy az iparági projektek szintén sokat jelentenek. Ezek lehetővé teszik a leendő elemzők számára, hogy tudásukat valós környezetben alkalmazzák, technikai készségeiket valós körülmények között fejlesszék, és olyan soft skilleket fejlesszenek, mint a kommunikáció és a stratégiai gondolkodás.

Folyamatos tanulás és készségfejlesztés

A technológia gyors fejlődése miatt azonban a folyamatos képzés elengedhetetlen. Az BI analyst készségek fejlesztése és naprakészen tartása folyamatos szakmai továbbképzéseken, workshopokon, webináriumokon és konferenciákon keresztül lehetséges.

Alternatív oktatási utak

Ha nem vagy olyan helyzetben, hogy diplomát szerezz, hasznos alternatívát jelenthetnek a célzott tanfolyamok, a felkészítő táborok, vagy a tanúsítványt adó programok, amelyek célzott oktatást nyújtanak olyan kulcsfontosságú területeken, mint az adatkezelés és az üzleti analitika.


BI analyst tanúsítványok 

Míg a diploma szilárd oktatási alapot biztosít, a tanúsítványok hozzáértő és képzett szakemberként emelhetnek ki a jelöltek közül. Több szakmai testület kínál olyan tanúsítványokat, amelyek igazolják az üzleti intelligencia területén szerzett szaktudást és tapasztalatot. Lássunk néhányat ezek közül:

1. Certified Business Intelligence Professional (CBIP)

Ezt a tanúsítást a TDWI (Transforming Data With Intelligence) kínálja, és adatokkal és analitikával foglalkozó szakemberek számára készült. Ez a tanúsítvány jelzi a terület iránti komoly elkötelezettséget, és a munkáltatók  széles körben elismerik. További részletekért látogass el a TDWI CBIP oldalára.

2. Microsoft Certified: Power BI Data Analyst Associate

Korábban Data Analyst Associate minősítésként ismert tanúsítványt Power BI Data Analyst Associate-re nevezték át. A Power BI-vel történő hasznosítható információk szolgáltatásában való jártasságot bizonyítja, és a Microsoft Learn weboldalon tudhadsz meg róla többet.

3. Qlik Sense Business Analyst Certification

Ez a vizsga a Qlik Sense-szel való munkavégzés képességét tanúsítja alkalmazástervezés, a követelmények azonosítása és az alkalmazásfejlesztés terén. A vizsgát a Qliken keresztül lehet letenni, és a Qlik Certifications & Qualifications (Qlik-tanúsítványok és képesítések) oldalon található.

4. Tableau Desktop Specialist tanúsítás

A Tableau Desktop alapkészségekkel és ismeretekkel rendelkező egyéneknek szánt tanúsítvány azoknak szól, akik legalább három hónapos Tableau-használati tapasztalattal rendelkeznek. A részletek a Tableau weboldalán találhatók.


A BI analyst karrierút szakaszai

A karrierút különböző szakaszokat jár be, amelyek mindegyike eltérő szerepekkel és fejlődési lehetőségeket kínál.

Sok vállalat egyértelmű hierarchiát határoz meg a BI analyst munkakörökre. Junior pozicióból indulva eljuthatsz vezetői szerepekig illetve pozíciókig, vagy bizonyos iparágakra vagy technológiákra specializálódhatsz.

1. Kezdő szintű pozíciók

 1. 1
  Junior BI analyst: Kezdetben támogatod az adatelemzést és segítesz a projektfeladatokban az üzleti információk összegyűjtése érdekében.
 2. 2
  Data Analyst: Ebben a szerepkörben adatokat gyűjtesz és elemzel, majd a stratégiai döntéshozatalhoz szükséges, hasznosítható meglátásokká alakítod.
 3. 3
  System Analyst: Ebben a munkakörben az üzletmenet javítását célzó technológiai megoldások azonosítására összpontosítasz, különös tekintettel az információs rendszerekre.

2. Közép szintű szerepek

 1. 1
  Senior BI analyst: Bonyolultabb elemzésekkel foglalkozol, kezeled a stakeholdereket, és a fiatalabb elemzőket irányítod.
 2. 2
  BI projekt manager: A projektek végrehajtását felügyeled, és összehangolod őket az üzleti célokkal, felhasználva elemzői készségeidet.
 3. 3
  BI product owner: Jellemzően agilis környezetben fogod irányítani a termékfejlesztési ciklusokat és a funkciók rangsorolását, ami gyakran átmeneti szerepet jelent a követelmények kezelésében jártas BI analyst számára.

3. Vezetői pozíciók

 1. 1
  BI menedzser: Tapasztalt szakemberként egy csapatot vezetsz, kezeled az erőforrásokat és üzletfejlesztési stratégiát készítesz.
 2. 2
  BI igazgató: Irányítod az átfogó üzleti intelligencia stratégiát, szabványosítod a folyamatokat és együttműködsz a társszervezetekkel
 3. 3
  Chief Data Officer (CDO): A ranglétra csúcsán az adatkezelési stratégia irányítása, és a folyamtok felügyelete mellet összehangolod az adatkezelési kezdeményezéseket az üzleti célkitűzésekkel.

Iparág-specifikus specializáció

A BI analyst olyan ágazatokra is specializálódhat, mint a pénzügy, az egészségügy vagy az IT, ami mélyreható iparági ismeretekkel növeli értéküket, és potenciálisan utat nyit a magasabb pozíciók és a jobb javadalmazás felé.


BI Analyst szakmai fejlődési lehetőségei

Üzleti intelligencia elemzőként a folyamatos szakmai fejlődés elengedhetetlen ahhoz, hogy naprakész maradj a legújabb trendekkel, technológiákkal és a terület legjobb gyakorlataival. Az alábbiakban bemutatunk néhány olyan forrást és gyakorlatot, amelyek segíthetik a szakmai fejlődésed:

1. Iparági workshopok és webináriumok

Ezeken a rendezvényeken való részvétel kiváló módja annak, hogy megismerd a terület legújabb érdekességeit. Ezek az események lehetőséget kínálnak a szakértőkkel való kapcsolattartásra, betekintést nyerhetsz, és hálózatot építhetsz más, hasonló területen dolgozó szakemberekkel. Néhány népszerű, az üzleti intelligenciával kapcsolatos esemény például a Gartner Data & Analytics Summit és a TDWI konferencia.

2. Tanúsítványok és tanfolyamok

A BI Analystek számára számos tanfolyam és tanúsítási program áll rendelkezésre, amelyek segíthetnek készségeik és tudásuk bővítésében. Ezek közé tartoznak az adatelemzéssel, SQL-programozással, adatvizualizációval kapcsolatos tanfolyamok. A szakmai szervezetek által kínált tanúsítási programok, mint például a TDWI által kínált Certified Business Intelligence Professional (CBIP), szintén javíthatják karrier lehetőségeidet.

3. Hálózatépítés és online közösségek

A hálózatépítés és az azonos területen dolgozó más szakemberekkel való kapcsolatépítés segíthet betekintést és ismereteket szerezni az iparágról. Az online közösségekhez vagy fórumokhoz, például a LinkedIn-csoportokhoz vagy a Reddit-fórumokhoz való csatlakozás szintén hasznos lehet a terület legújabb trendjeivel való lépéstartásban és a más szakemberekkel való kapcsolatteremtésben.

4. Munkahelyi képzés és tapasztalat

A munkahelyi képzés és tapasztalatszerzés szintén a szakmai fejlődés remek forrása lehet . A projekteken való munkával és más szakemberekkel való együttműködéssel gyakorlati tapasztalatot szerezhetsz, és alkalmazhatod a más forrásokból szerzett ismereteidet. Ez segíthet további készségek, például a kommunikáció, a problémamegoldás és a kritikus gondolkodás fejlesztésében is.


Alapvető BI analyst készségek

A BI analystnak olyan egyedi készségekkel kell rendelkeznie, amelyek ötvözik a technikai szakértelmet az üzleti érzékkel. Íme néhány példa, ami fontos az üzleti intelligenciaelemzői pályafutás sikeréhez:

1. Adatelemzés

Az adatelemzési technikák és eszközök alapos ismerete elengedhetetlen ehhez a szerepkörhöz. A BI-elemző kulcsfontosságú képessége a nagy adathalmazok vizsgálata, a minták és trendek azonosítása, valamint következtetések levonása.

2. SQL

A strukturált lekérdezési nyelv (SQL) létfontosságú eszköz a BI analyst számára. Megbízhatóan kell tudnod összetett lekérdezéseket írni az adatbázisokból való lekérdezéséhez és kinyeréséhez.

3. Adatvizualizáció

Képesnek kell lenned az összetett adatok egyszerű és érthető formában történő bemutatására, valamint a meggyőző vizualizációk, például diagramok és grafikonok létrehozására, amikkel hatékonyan mutathatod be a meglátásaidat és trendeket.

4. Kommunikáció

Fontos, hogy közölni tudd az összetett technikai fogalmak nem szakemberek számára is. Mindezt világosan, mégis lehetőleg minél tömörebben kell tudni bemutatni.

5. Problémamegoldás

A BI-elemzőkként kreatív problémamegoldóknak kell lenned, aki képes innovatív megoldásokat kidolgozni az összetett üzleti kihívásokra. Továbbá tudnod kell azonosítani a mintákat és trendeket, valamint adatokon alapuló ajánlásokat kell tudnod megfogalmazni a problémák megoldása érdekében.

6. Kritikus gondolkodás

Elengedhetetlen a kritikus gondolkodás, az adatok elemzéséhez és az érvek esetleges hibáinak azonosításához. Képesnek kell lenned arra, hogy megkérdőjelezd a feltételezéseket, és bizonyítékokon alapuló észrevételeket és ajánlásokat nyújts.

Ez csak néhány azok közül a készségek közül, amelyek az üzleti intelligenciaelemzés területén való sikeres karrierhez szükségesek. Érdemes megjegyezni, hogy a szükséges készségek iparágtól és vállalattól függően változhatnak.


A BI analyst feladatai

A BI elemző létfontosságú szerepet játszik abban, hogy a szervezetek adatalapú döntéseket hozhassanak. A feladatuk az összetett adatok gyűjtése, elemzése és értelmezése különböző forrásokból, lehetővé téve az érdekeltek számára, hogy megalapozott döntéseket hozzanak, amelyek elősegítik az üzleti növekedést.

a, Alapvető feladatok

Egyik fő feladata az adatok gyűjtése, például belső rendszerekből, versenytársaktól és iparági trendekből. Az adatgyűjtést követően elemzi az adatokat és azokból trendeket, mintákat azonosít és értékes, hasznos ismereteket szerez és megfigyeléseket tesz. Felelős az adatmodellek felépítéséért és az adatokon alapuló jelentések bemutatásáért, amelyek a stakeholdereknek kellő megértést biztosítanak.

A BI analyst az adatok megjelenítését, interaktív dashboardokat is kifejleszt, illetve ezeket karbantartja. Ezek az eszközök összetett információkat közölnek könnyen érthető formában. A dashboardok lehetővé teszik a stakeholdereknek a KPI-k és az előrehaladás nyomon követését, valamit és az adatalapú döntések meghozatalát.

b, További feladatok

A fent említett alapvető feladatokon túlmenően a BI analyst az adatminőségért és az adatkezelésért is felelős. Biztosítja, hogy az adatok pontosak, kiváló minőségűek legyenek és határidőre elérhetőek legyenek. Az általuk nyújtott meglátások és ajánlások megbízhatóak és megalapozottak kell, hogy legyenek.

Ehhez elengedhetetlen, hogy naprakészek legyenek az üzleti intelligencia területén alkalmazott legújabb technológiákkal és eszközökkel kapcsolatban. Ahhoz, hogy hatékonyan tudják ellátni szerepüket jártasnak kell lenniük az olyan eszközök használatában, mint az SQL, az ETL és az adatvizualizációs szoftverek.


Neked való-e a BI analyst munkakör?

A BI-elemzők szakterülete az adattrendek megértése, az üzleti lehetőségek feltárása és az adatokon alalapuló meglátások eljuttatása a stakeholderekhez.

Ha érdekel az összetett adathalmazok stratégiai üzleti kezdeményezésekké történő átalakítása, és szeretnél döntő szerepet játszani az üzleti döntések támogatásában, akkor ez a pálya kiválóan megfelelhet karriercéljainak.

Karrierváltás előtt fontos felmérned, mennyire vagy alkalmas egy ilyen munkakör betöltésére, amely egyaránt jelent kihívást és egyben kifizetődő is. Az alábbiakban betekintést nyújtunk abba, hogy mit is érdemes figyelembe venni:

1. Technikai jártasság

Az olyan speciális adatmegjelenítési és -elemzési eszközök, mint az SQL, Python, R, Tableau és Power BI elsajátítása elengedhetetlen. Jártasnak kell lenned a statisztikai elemzésben, a prediktív modellezéshez szükséges gépi tanulási technikákban és az adattárházak felépítésében.

2. Analitikus gondolkodásmód

Megbízható elemzőkészségekre van szükséged, amelyeket nemcsak az összetett adatok értelmezésére, hanem a trendek előrejelzésekhez is szükségesek. Képesnek kell lenned továbbá olyan megállapításokat tenni, ami alapján stratégiai iránymutatást is tudsz nyújtani.

3. Soft Skills

A hatékony kommunikáció kulcsfontosságú; a technikai adatokkal kapcsolatos meglátásokat a nem műszaki érdeklődők számára is érthető, megvalósítható üzleti stratégiákká kell alakítanod. A meggyőző projektmenedzsment és szervezési készségek szintén előnyödre válnak.

4. Iparági ismeretek

Az iparág sajátosságainak megértése nagyban befolyásolhatja elemzéseid hatékonyságát többféle területen, mint például a pénzügy, a kiskereskedelem, az egészségügy. A speciális ismeretek kiemelhetnek a többi jelölt közül.

5. Alkalmazkodóképesség

Az adatelemzés technológiája és módszertana folyamatosan fejlődik. A folyamatos tanulásra és alkalmazkodásra való hajlandóság elengedhetetlen.

6. Üzleti hatás

Az általad nyújtott meglátások közvetlenül befolyásolhatják a kulcsfontosságú üzleti döntéseket, ami elégedett munkavégzéshez vezet, mivel munkád kézzelfogható hatással van a vállalat sikerére.


Tippek a sikeres business intelligence analyst karrierúthoz

 1. 1
  Értékeld készségeidet: Vizsgáld meg korábbi munkatapasztalataidat, és mérd fel, hogy készségeid hogyan alkalmazhatók a BI analyst munkakörben. Keress olyan átjárható készségeket, amelyek hasznosak lehetnek, mint például az adatelemzés, a problémamegoldás és a projektmenedzsment.
 2. 2
  Szerezz gyakorlati tapasztalatot: Szakmai vagy projektek révén szerzett gyakorlattal fejleszd képességeid és erősítsd önéletrajzod. Keress lehetőségeket, melyekkel a szakterületen általánosan használt adatokkal és technológiai eszközökkel dolgozhatsz.
 3. 3
  Ismerd meg gyakran használt szoftvereket és eszközöket: Ismerkedj meg az iparágban leggyakrabban használt szoftverekkel és eszközökkel, mint például az SQL, az Excel és a Tableau. Lehetőség szerint végezz el online tanfolyamokat vagy képzési programokat ismereteid bővítése érdekében.
 4. 4
  Kapcsolatépítés: Vegyél részt iparági rendezvényeken, csatlakozz szakmai szövetségekhez, és lépj kapcsolatba másokkal a szakmában. Egy erős hálózat kiépítése segíthet megismerni az álláslehetőségeket, betekintést nyerni az iparágba, és értékes kapcsolatokat teremteni.

Ne feledd, hogy a karrierváltás időt és erőfeszítést igényel, de kitartással, elkötelezettséggel és a megfelelő készségekkel sikeresen válthatsz BI analyst karrierre.


Összefoglalás

A business intelligence analyst karrierút rengeteg lehetőséget kínál az adatelemzés és döntéshozatal világa iránt érdeklődők számára. Megfelelő oktatással és készségekkel sikeres lehetsz ezen a dinamikus területen, és hozzájárulhatsz a szervezet sikeréhez akár többféle iparágban is.

Azok számára lehet érdekes ez a karrierút, akik szeretik a problémamegoldást, a kritikus gondolkodást és az adatokkal való munkát. Érdeklődési köröd, erősségeid és karriercéljaid értékelésével megállapíthatod, hogy megfelel-e törekvéseinek ez a munkakör.

A sikeresen átálláshoz elengedhetetlen, hogy megfelelő képzést és tanúsítványokat, valamint gyakorlati tapasztalatot szerezz, például gyakornoki vagy projektmunkák révén. Fontos továbbá, hogy folyamatosan fejleszd képességeidet és építs szakmai hálózatot.

Mivel a szervezetekben egyre nagyobb igény mutatkozik az adatalapú döntéshozatalra, a BI-elemzők lehetőségei és kilátásai kedvezők. Ez a terület potenciális karrierépítési lehetőségeket és munkahelyi növekedést kínál az elkövetkező években.

Ha pályamódosítást fontolgatsz, vagy most kezded karriered a BI elemző szerepkör kifizetődő és teljes értékű szakmai utazáshoz vezethet.


Reméljük, hasznosnak találtad a BI analyst karrierútról szóló cikkünket.

Ha informatikai szakembereket keresel, akkor akár IT toborzás, akár IT contracting keretén belül is segítségedre lehetünk. Lépj kapcsolatba velünk, örömmel segítünk megtalálni a megfelelő személyt, szakembereket a feladat ellátására.

Ha elsőként szeretnél értesülni legújabb blogbejegyzéseinkről, kövess minket a LinkedIn-en és Facebookon!


Ehhez kapcsolódó témák

Success message!
Warning message!
Error message!