Business analyst karrierút: Útmutató a sikerhez

Kovács Olivér
2024. április 15.

Business Analyst karrierút: fedezd fel a karrier lépéseit. Gyakorlati tanácsokat és tippeket adunk számodra.

More...

Üdvözlünk a business analyst karrierút témájú átfogó útmutatónkban. Célunk gyakorlati tippekkel és információkkal segíteni téged annak érdekében, hogy a rendszerszervezői pályán minél sikeresebb lehess.

A következőket tartjuk fontosnak bemutatni:

 • munkakör jelentőségének megértése
 • oktatás és tanúsítványok áttekintése
 • lehetséges karrierút és előrelépési lehetőségek bemutatása
 • legfontosabb képzettségek és felelősségek összefoglalása
 • segítséget próbálunk nyújtani annak az eldöntésében, hogy neked való-e ez a karrierút
Business Analyst karrierút – Bluebird Blog

A business analyst szerepének megértése

A rendszerszervező egyik legfontosabb feladata, hogy összekösse a stakeholdereket: a vezetőséget, az ügyfeleket és a tech csapatokat, és éppen emiatt a hatékony kommunikációs készségek nélkülözhetetlenek ebben a szerepkörben. A business analystnek hatékonyan kell tudnia értelmezni az információkat, igényeket és követelményeket, továbbá pontosan és egyértelműen kell definiálnia a folyamatokat olyan módon, hogy megvalósítás lépései világosak és egzaktak legyenek a szoftverfejlesztő csapat számára.

A kommunikációs készségek mellett ebben a munkakörben számos technikai és elemzői készséggel is rendelkezned kell. Ilyen például az adatelemzésben, vagy a problémamegoldásban szerzett tapasztalat. Külön előny, ha projekt managementben is rendelkezel némi ismeretekkel vagy korábban projektvezetői tapasztalatot is szereztél. Kiemelendő a stratégiai gondolkodás fontossága; a trendek és lehetőségek azonosításának képessége is kritikus fontosságú.

A business analyst feladata egy szervezet működésének vagy folyamatainak elemzése, továbbá olyan megoldás megtalálása és pontos definiálása, ami hatékony, költségtakarékos megoldást eredményez. Az üzleti elemzés gyakran visszahat a meglévő üzleti folyamatokra is és így egy új IT rendszer bevezetése a korábbi gyakorlatok és folyamatok megváltoztatását is eredményezhetik.

A rendszerszervezői/BA munkakör a feladatok széles skáláját foglalja magában, az üzleti igények és célok meghatározásától a célok elérését szolgáló megoldások és stratégiák kidolgozásáig.

Kapcsolódó témák:

Érdekelnek hasonló szerepkörök? Olvasd el részletes szerepösszehasonlító cikkeinket:

Business Analyst Vs Business Intelligence Analyst

Business Analyst Vs System Analyst

Project Manager Vs Business Analyst


Business analyst karrierút: Formális oktatás

Ahhoz, hogy sikeres legyél business analystként, első lépésként érdemes megszerezned a megfelelő alapképzéseket és az ezzel járó okleveleket, bizonyítványokat. Nézzük, milyen tanúsítványok és bizonyítványok azok, melyek elindíthatnak a sikeres business analystté válás útján.

Megjegyzendő, hogy a business analyst szakmában számos olyan szakember dolgozik, aki nem business analystként ismert meg egy adott domaint (szakterületet), hanem már eleve azon a területen dolgozott és utána lett business analyst. Például követeléskezelési rendszerekkel dolgozó business analyst lehet olyan személy, aki business analystként kitanulta a követeléssel kapcsolatos folyamatokat, de lehet olyan személy is, aki követeléskezelőként dolgozott, de az informatika világában találta magát szoftverfejlesztők között, business analystként.

A business analyst munkakörben jellemző diplomakövetelmények

Bár az üzleti elemzővé váláshoz nem mindig szükséges hivatalos diploma, annak birtokában mindenképpen versenyelőnyre tehetsz szert a munkaerőpiacon.

Alapdiploma megszerzése

Sok munkáltató előnyben részesíti azokat a rendszerszervezőket, akik alapdiplomával rendelkeznek olyan területeken, mint az üzleti adminisztráció, az informatika, a pénzügy vagy a kapcsolódó területek. A business analyst szakirányú diploma is kiváló választás lehet, mivel alapos ismereteket nyújt a munkakörben használt technikákhoz és eszközökhöz.
A legtöbb alapképzési szakon összesen 120-130 kreditórát kell teljesíteni, beleértve az általános oktatási kurzusokat, a szakirány-specifikus kurzusokat és a szabadon választható tárgyakat. A business analyst szakirányú képzésben felvehető legfontosabb kurzusok közé tartoznak a következők:

 • Data analyst és vizualizáció
 • Üzleti folyamatmanagement
 • Projekt management
 • Business intelligence

Mesterdiploma megszerzése

Míg az alapdiploma segíthet abban, hogy belépő szintű rendszerszervezői pozícióhoz juss, a mesterdiploma a karrierépítés katalizátora lehet. Az üzleti adminisztráció mesterképzése (MBA) vagy az üzleti elemzés mesterképzése (MSBA) segíthet abban, hogy egy adott területre specializálódj és így kitűnj a többi jelentkező közül.

A mesterképzéshez általában 30-60 kreditórát kell teljesítened, és a képzés elvégzése egy-két évig is eltarthat. A business analyst vagy a kapcsolódó területeken végzett hallgatóként felvehető kurzusok közé tartoznak többek között a következők:

 • Üzleti elemzés
 • Adatbányászat és forecasting
 • Supply chain management
 • Pénzügyi elemzés és modellezés

Ha még nem állsz készen arra, hogy elkötelezd magad egy diploma megszerzése mellett, érdemes megfontolni bizonyos  - lehetőség szerint, tanúsítványt is biztosító - tanfolyamok elvégzését. Ezek az oktatások célzott képzést nyújthatnak olyan speciális területeken, mint az adatelemzés vagy a projektmenedzsment.

Nézzük meg őket!


Tanúsítványok business analyst szakemberek számára

A diploma mellett a tanúsítványt biztosító képzések is segíthetnek abban, hogy képzett és hozzáértő üzleti elemzőként kiemelkedj a jelentkezők sorából. Az International Institute of Business Analysis (IIBA) számos tanúsítványt kínál rendszerszervezők számára, ezek: az Entry Certificate in Business Analysis (ECBA), a Certification of Capability in Business Analysis (CCBA) és a Certified Business Analysis Professional (CBAP) elnevezésű oktatások.

Ezek a tanúsítványok a szakértelem egyre emelkedő szintjeit képviselik, az ECBA a belépőszint, a CCBA a középfokú tapasztalattal rendelkezők számára, a CBAP pedig a leghaladóbb és legrangosabb.

A Project Management Institute (PMI) kínálja a Professional in Business Analysis (PMI-PBA) minősítést, amely szintén a jelentős üzleti elemzési tapasztalattal rendelkező szakemberek számára készült, és kiemelkedő szintű szakmai hitelességgel bír.

Az International Requirements Engineering Board (IREB) a Certified Professional for Requirements Engineering (CPRE) tanúsítványt kínálja, amely három szintre tagolódik: alap, haladó és szakértő. 

Szervezet

Tanúsítvány

Szint

IIBA

ECBA

alap

IIBA

CCBA

közép

IIBA

CBAP

haladó

PMI

PMI-PBA

szakmai

IREB

CPRE

alap/haladó/szakértői

Egy diploma és egy, vagy több tanúsítvány megszerzése jelentősen növelheti a munkahely szerzési lehetőségeidet. Érdemes megfontolnod, mely programok és tanúsítványok illeszkednek karriercéljaidhoz és érdeklődési körödhöz.


A business analyst karrierút szakaszai

A rendszerszervező karrierút különböző szakaszokkal jellemezhető, ezek mindegyike más-más lehetőséget és kihívást kínál.

Sok szervezetnél a business analyst szerepkörön belül többféle ranglétra létezik. Ha juniorként kezded, tapasztalatszerzést követően (és sok-sok projekt után) business analyst, majd senior business analyst válhat belőled. Később akár vezető üzleti elemző, csoportvezető, később projektmenedzser is lehetsz.
Nézzük a fő szakaszokat!

Kezdő szintű pozíciók

 1. 1
  Junior business analyst: Ez a legjellemzőbb szerepkör, amikor elkezdesz dolgozni ebben a szakmában. A pozícióban a vezető üzleti elemzőket támogatod, adatokat gyűjtesz és elemzel, valamint részt veszel a projektekben.
 2. 2
  Adatelemző: Ez a munkakör magában foglalja az adatok gyűjtését, értelmezését és elemzését, valamint az üzleti döntésekhez szükséges jelentések készítését. Bár nem kizárólag a rendszerszervezéshez tartozik, az adatelemző készségei gyakran a business analyst eszköztárának részét képezik. Az adatelemzőt nem feltétlenül tekintik mindig rendszerszervezői szerepkörnek, de a készségek jelentősen átfedik egymást.
 3. 3
  Rendszerelemző: Ebben a pozícióban az üzleti folyamatok javítását célzó technológiai alapú megoldások azonosítására és bevezetésére kell összpontosítanod. Ez a szerepkör szorosan kapcsolódik a rendszerszervezéshez, főleg az információs rendszerekre összpontosítva.

Középszintű szerepek

 1. 1
  Senior business analyst: Ezen a szinten összetettebb projektekkel fogsz találkozni, amelyekben kapcsolatot kell tartanod a stakeholderekkel, valamint mentorálnod kell a fiatalabb elemzőket.
 2. 2
  Projektmenedzser: Ez a szerep magában foglalja a projektek tervezésének, végrehajtásának és átadásának felügyeletét, biztosítva, hogy azok megfeleljenek az üzleti követelményeknek és célkitűzéseknek. Ez a pozíció nem feltétlenül az üzleti elemzés közvetlen továbblépése, de rokon terület. A business analyst szakemberek gyakran válhatnak  projekt managerekké, mivel rendelkeznek a projektmenedzsmentben értékes elemzői készségekkel és üzleti ismeretekkel.
 3. 3
  Product owner: Ebben a pozícióban a termékfejlesztést és termékleszállítást kell majd irányítanod, szorosan együttműködve a stakeholderekkel a termékjellemzők meghatározásában és a fejlesztési prioritások sorrendjének megállapításában. Ez a szerepkör leginkább az agilis és a Scrum módszertanokhoz kapcsolódik, és nem hagyományos business analyst munkakör. Sok rendszerszervező azonban a követelmények és a stakeholderek kezelésében szerzett szakértelme miatt kerül át ebbe a szerepkörbe.

Vezetői munkakörök

 1. 1
  Rendszerszervezési csoportvezető: Ez a pozíció magában foglalja a rendszerszervezési szakterület felügyeletét a szervezeten belül, szabványok és irányelvek meghatározását, valamint a többi részleggel való együttműködést az üzleti célok biztosítása érdekében.
 2. 2
  Informatikai vezető (CIO): ebben - a legmagasabb szintű - pozícióban a szervezet technológiai stratégiájának irányítása, az információs rendszerek felügyelete és annak biztosítása a cél, hogy a technológiai megoldások összhangban legyenek az üzleti célkitűzésekkel.

Iparág-specifikus specializáció

A rendszerszervezők számos iparágra specializálódhatnak, például pénzügyre, egészségügyre vagy technikai szakterületre. A szakosodás növelheti az iparág és annak egyedi kihívásainak megértését, és ezáltal értékesebbé tehet az adott területen működő szervezetek számára. Emellett nagyobb eséllyel nyílhatnak meg vezetői szerepek és magasabb fizetési lehetőségek.


Business analyst karrierút: Szakmai fejlődés

A folyamatos tanulás és fejlődés minden szakmában elengedhetetlen a sikerhez, és ez alól a rendszerszervező sem kivétel. Fontos, hogy naprakész maradj a legújabb iparági trendekkel, eszközökkel és technikákkal kapcsolatban. Nézzünk meg néhány lehetőséget a szakmai fejlődésre (a képesítés megszerzésén kívül)!

1. Ipariági konferenciák

Ezeken a találkozókon remekül tudsz kapcsolatot építeni a kollégákkal, tájékozódni a legújabb trendekről, illetve tanulni a terület szakértőitől. Keress olyan konferenciákat, amelyek rendszerszervezéssel, projektmenedzsmenttel és kapcsolódó témákkal foglalkoznak.

2. Szakmai szövetségek

A tájékozódás és kapcsolattartás másik módja, a szakmai szövetségekhez, például az International Institute of Business Analysishez (IIBA) és a Projektmenedzsment Intézethez (PMI) való csatlakozás. Ezek a szövetségek bőséges forrást kínálnak, beleértve képzéseket, tanúsítási programokat és kapcsolatépítési lehetőségeket.

3. Online oktatás

Az Udemy, a Coursera és a LinkedIn Learning, csak, hogy néhány példát említsünk, számos olyan tanfolyamot és képzési programot kínálnak, amelyek segítségével új készségeket szerezhetsz, vagy továbbfejlesztheted a már meglévő készségeidet. Keress olyan képzéseket, amelyek az adatelemzéshez, és a projektmenedzsmenthez kapcsolódó témákat fednek le.

4. Szakmai hálózat kiépítése

Egy erős szakmai hálózat kiépítése szintén segíthet a karrierépítésedben. Vegyél részt iparági rendezvényeken és konferenciákon, csatlakozz online közösségekhez és fórumokhoz, és lépj kapcsolatba más rendszerelemzőkkel az olyan közösségi médiaplatformokon, mint a LinkedIn és ha hasznosnak érzed ne habozz tanácsot vagy mentorálást kérni.


Alapvető készségek business analyst szakemberek számára

Rendszerszervezőként számos olyan készség van, amely hasznos a sikerhez. Íme néhány a legfontosabbak közül:

1. Analitikus gondolkodás

A business analyst egyik fő feladata az adatok és információk elemzése annak érdekében, hogy összefüggéseket és fejlesztési lehetőségeket tárjon fel. Ahhoz, hogy ezt hatékonyan végezhesd, analitikus gondolkodásra van szükséged. Ennek része, hogy az összetett problémákat kisebb, könnyebben kezelhető részekre bontsd, és megértsd az összefüggéseket a látszólag egymástól független adatkészletek között.

2. Kommunikáció

A jó kommunikációs készség szintén kritikus fontosságú a business analyst számára. Képesnek kell lenned arra, hogy megállapításaid és ajánlásaid világosan és hatékonyan közvetítsd a szervezet minden stakeholdere felé. Ez magába foglalja azt is, hogy képes legyél a szakzsargont közérthető nyelvre fordítani, valamint vizualizálnod kell tudni az adatokat és más eszközöket is használnod kell tudni az összetett információk átadásához.

3. Problémamegoldás

Gyakori business analyst feladat, hogy segíts megoldani összetett problémákat, ezért az erős problémamegoldó készség elengedhetetlen. Ehhez azonosítanod kell tudni egy probléma kiváltó okait, majd lehetséges megoldásokat ki tudnod dolgozni, majd értékelni az egyes lehetőségek előnyeit és hátrányait, hogy megalapozott ajánlást tudj tenni.

4. Stakeholderek kezelése

A business analyst a szervezeten belül a stakeholderek széles körével dolgozik együtt, az informatikai szakemberektől a vezetőkig. Ahhoz, hogy hatékony legyél ebben a szerepkörben, képesnek kell lenned arra, hogy erős kapcsolatokat építs ki és tartson fenn az érintett felekkel, és képesnek kell lenned arra, hogy a különböző nézőpontokat és prioritásokat kezelni tudd, hogy megtaláld a közös hangot.


A business analyst feladatai

Ebben a munkakörben a te feladatod lesz az adatok összegyűjtése és elemzése, hogy azonosítsd a lehetséges fejlesztendő területeket a szervezet folyamataiban, műveleteiben és rendszereiben. Nézzük a feladatokat!

1. Követelmények összegyűjtése

A rendszerszervező feladatainak jelentős részét képezi a követelmények összegyűjtése a különböző stakeholderektől. Ezeket interjúk lefolytatásával, workshopok megtartásával és fókuszcsoportok bevonásával, valamint különböző elemzési technikák alkalmazásával teheted meg. A cél, hogy az összes érdekelt fél igényei feltérképezésre kerüljenek.

2. Folyamatelemzés

Feladatod lesz a már meglévő folyamatok elemzése, a fejlesztendő területek azonosítása, valamint a munkafolyamatok racionalizálását és a hatékonyság növelését célzó megoldások ajánlása. Ehhez meg kell értened a folyamatokat, továbbá tudnod kell alkalmazni a megfelelő adat- és a gyökérok-elemzési technikákat.

3. Rendszerelemzés

Ennek a szerepkörnek egy másik kritikus feladata a hiányosságok és a fejlesztési lehetőségek azonosítása a meglévő rendszerekben. Ebbe beletartozik a műszaki csapatokkal való együttműködés új rendszerek fejlesztése, vagy a meglévő rendszerek átalakítása érdekében, hogy azok mind jobban megfeleljenek az üzleti igényeknek.

4. Kommunikáció és a stakeholderek kezelése

A business analyst feladata a megállapítások és ajánlások hatékony kommunikálása az érdekelt felek felé a szervezet minden szintjén. Ehhez megbízható kommunikációs készségre, az üzenetek különböző célcsoportokhoz való igazításának képességére és az érdekelt felek elvárásainak kezelésére van szükség.


Neked való-e a business analyst karrierút?

Érdemes először mérlegelni, hogy az üzleti elemző napi feladatai megfelelnek-e az érdeklődési körödnek és karrierterveidnek.

A business analyst feladata az adatok elemzése, az üzleti igények és követelmények azonosítása, valamint az összetett információk kommunikálása a különböző érdekelt felek felé. Ha szimpatikusnak találod ezeket a feladatokat, és ha vonz az, hogy kulcsszerepet játszhatsz a projektek sikerében, akkor ez a karrier nagyszerű választás lehet számodra.

Ne feledd, hogy ez egy eredményorientált, pörgős és kihívásokkal teli karrier, nagy felelősséggel. A megfelelő oktatás, képzés és készségek birtokában azonban a business analyst karrier mind személyesen, mind szakmailag rendkívül kifizetődő lehet.

Ha még mindig bizonytalan vagy azt illetően, hogy ez a karrierút neked való-e, azt  javasoljuk, hogy beszélgess más business analyst területen dolgozókkal, vegyél részt iparági rendezvényeken, és keress útmutatást gyakorlott szakemberektől.


Üzleti elemzői karrier: Kifizetődő szempontok

A business analyst karrierút során valóban ki lehet teljesedni, hiszen sokféle feladatot végezhetsz. A problémamegoldástól kezdve egészen az összetett üzleti kihívásokra megoldást kínáló, innovatív javaslatok kidolgozásáig. A szerep intellektuális ösztönzést, kreatív elégedettséget és a munkának az üzleti sikerre gyakorolt kézzelfogható hatását kínálja.

A rendszerszervezők számára előnyös, a különböző projektek és iparágak közötti változatos munkavégzés is, ami elősegíti a folyamatos tanulást és a készségek fejlesztését. Átfogó képzettségekre lehet szert tenni, beleértve a technikai és személyközi készségeket is, amelyek értékesek a karrierépítés szempontjából. A business analyst közvetlen hatást gyakorol a projekt és a szervezet eredményeire is.

Ezen túlmenően a karrierút egyértelmű előrelépési lehetőségeket kínál, amelyek jelentősebb befolyással és magasabb kereseti lehetőségekkel járó munkakörökhoz vezethetnek.

A business analyst karrier jellemzői

 • Problémamegoldás és innovatív megoldások kidolgozása.
 • Közvetlen hatás az üzleti projektekre és a sikerre.
 • Sokszínű és dinamikus munkakörnyezet.
 • Folyamatos tanulás és készségfejlesztés.
 • Stratégiai befolyás és együttműködés az érdekelt felekkel.
 • Egyértelmű karrierút és előmeneteli lehetőségek.
 • Az üzleti fejlődésnek köszönhetően kihívásokkal teli és kifizetődő munka.

Business analyst karrierút: Várható kihívások

A rendszerelemző szerepe éppoly összetett, mint amennyire kifizetődő, gyakran kell különböző kihívásoknak egyszerre megfelelni. Ezek közül a legfontosabb a stakeholderek elvárásainak kezelése, ami az igényeik és követelményeik világos megértését és kommunikálását követeli meg. Ez elengedhetetlen a projekt eredményeinek összehangolásához az érdekelt felek elképzeléseivel.

Hasonlóan fontos követelmény az alkalmazkodóképesség a modern üzleti életet jellemző gyors ütemű változásokhoz. A business analystnek folyamatosan tájékozottnak kell lennie az újonnan megjelenő trendekkel és technológiákkal kapcsolatban. Emellett készen kell állnia a stratégiák és projekttervek gyors megváltoztatására anélkül, hogy elveszne a részletekben.

A szerepkör továbbá megköveteli a konszenzus kialakítását sokszínű csapatokban, amihez elengedhetetlen a hatékony kommunikáció, a konfliktuskezelés, valamint a közös sikerre való összpontosítás. A konstruktív csapatkörnyezet kialakítása kulcsfontosságú a közös projektcélok és célkitűzések eléréséhez.

Bár ezek jelentős kihívások, pont emiatt a személyes és szakmai fejlődés katalizátoraként szolgálnak. A proaktív megközelítés és a megoldásorientált gondolkodásmód ezeket az akadályokat a business analyst karrierútjának mérföldköveivé alakíthatja át.

Az üzleti elemzői karrier nehézségei

- Az érdekelt felek különböző (olykor egymásnak ellentmondó) elvárásainak kezelése.
- A
gyorsan változó üzleti környezetekben való navigálás és alkalmazkodás.
- A részletes elemzés és a
döntéshozatal sürgősségének egyensúlyban tartása.
- A projektváltozásokkal és stratégiai váltásokkal kapcsolatos
kockázatok mérséklése.
- A
kommunikációs akadályok leküzdése és az együttműködés kultúrájának előmozdítása.


Tippek az üzleti elemzői karrierútra való felkészüléshez

Sokan tervezik, hogy a business analyst pályát választják, például számos pénzügyi területen dolgozó szakembert vonz ennek a munkakörnek a dinamikus és népszerű világa. Íme néhány tipp, amely segíthet abban, hogy sikeresen lépj át erre az izgalmas karrierútra:

1. Használd ki a más területen is használható készségeket

Ha még nem is rendelkezel korábbi rendszerszervezői tapasztalattal, valószínűleg van olyan készséged, amelyet ebben a szerepkörben is hasznosíthatsz. Ha van például tapasztalatod az adatok kezelésében vagy a kutatásban, ezeket a képzettségeket alkalmazhatod az adatelemzésben és felmérésben. Határozd meg azokat a területeket, ahol átfedés van a korábbi karriered és a rendszerszervező feladatok között, és emeld ki ezeket a készségeket az önéletrajzodban és az állásinterjúk során.

2. Releváns tapasztalatszerzés

A releváns tapasztalat megszerzésének egyik módja, ha olyan projektekben keresel feladatokat, amelyekben ez a munkakör is szerepet kap. Lehet ez a jelenlegi szervezeten belüli önként felvállalt rendszerszervezői munka, vagy az üzleti elemzéssel kapcsolatos freelance megbízás.

Másik lehetőségként gyakornoki vagy szakmai gyakorlat végzése merülhet fel.

3. Fektess a folyamatos tanulásba és a szakmai fejlődésbe

Mint minden területen, az üzleti elemzésben is fontos, hogy naprakész maradj a legújabb trendekkel és a legjobb gyakorlatokkal kapcsolatban. További tanúsítványok, vagy képzési programok elvégzése segíthet készségeid bővítésében. Az iparági konferenciákon való részvétel vagy a szakmai szövetségekhez való csatlakozás lehetőséget biztosíthat arra, hogy kapcsolatokat alakíts ki más business analystekkel, és tájékozódj az új trendekről és technológiákról.

Ha követed ezeket a tippeket, akkor sikeres lehetsz a rendszerszervezői karrierben. Ne feledd, hogy érdeklődő, kitartó és proaktív maradj céljaid elérésében, és máris jó úton haladhatsz egy érdekes és kifizetődő karrier felé.


Reméljük, hasznosnak találtad a business analyst karrierútról szóló cikkünket.

Amennyiben informatikai szakembereket keresel, és szükséged van üzleti elemzőkre, akkor akár IT munkaerő-közvetítés, akár IT contracting keretében is segítségedre lehetünk. Lépj kapcsolatba velünk, örömmel segítünk!

Ha elsőként szeretnél értesülni legújabb blogbejegyzéseinkről, kövess minket a LinkedIn-en és Facebookon!


Ehhez kapcsolódó témák

Success message!
Warning message!
Error message!