Bot fejlesztés

Bot fejlesztés - Bluebird

Mi az a bot fejlesztés?

A bot (más néven szoftver robot, internetes bot, stb.) olyan szoftver, ami ismétlődő feladatokat végez el helyetted. A bot fejlesztés pedig az a szoftverfejlesztés, melynek eredménye maga a bot. A botok között találunk hasznos és kártékony botokat egyaránt. Mi a Bluebirdnél kizárólag hasznos botokat fejlesztünk, csak olyanokat, melyek megrendelőink számára versenyelőnyt képeznek, illetve költségcsökkentést okoznak a manuálisan ismétlődő feladatok automatizált végrehajtásával.

Milyen botokat csináltunk eddig?

Crawler bot 

Amennyiben weblapot készítesz, engedélyezed, hogy a Google crawler botja (illetve más botok) elérhessék weboldalad. Erre a crawler botra azért van szükség, hogy feltérképezze oldaladat és a keresési listákon megjelenítse találatként a tartalmadat.

Hasonlóan a Bluebird által készített álláshirdetés kereső bot bejárja az internetet (többnyire előre rögzített belépési pontokon) és megkeresi az adott témakörben fellelhető álláshirdetéseket.

Ezt követően rendszerezi, szűri és találatként csak olyan álláshirdetéseket jelenít meg, melyek érdekesek számodra.

Kik használnak ilyen botot? Például mi magunk annak érdekében, hogy tiszta képet lássunk arról, hogy Magyarországon hány IT állást hirdetnek olyan cégek, akik nem recruiter cégek, hanem maguk a potenciális megrendelők.

Bármi más információ is gyűjthető ezzel a technológiával az internetről. Igen, a legtöbb információ elérhető lehet így.

Árazó bot

Az árazó bot olyan weboldalakon használható, ahol egyszerre több eladó ugyanazt a terméket árulja. Minél több a termék, annál fontosabb, hogy az általad árult termék ára a megfelelő sávban legyen.
Ennek segítésére hoztunk létre árazó botot, amely megvizsgálja, hogy a termékedet mely versenytársak árulják, ők milyen áron teszik ezt. Találat esetén javaslatot tesz a termék átárazására vagy automatikusan el is végzi azt.

Miért hasznos egy árazó bot? Azért, mert jelentősen megnöveli a forgalmadat.

Bot fejlesztés - árazó robot - Bluebird

Milyen botokat lehet még csinálni?

Információ gyűjtő és rendszerező szoftver robotok

A fentiekben leírt álláshirdetés kereső bot is információt gyűjt és rendszerez. Ez a technológia tetszőleges feladatra bevethető, ahol információ legyűjtése, rendszerezése szükséges. Természetesen csak olyan botokat készítünk, melyek jogi szempontból legálisak, etikai szempontból pedig vállalhatóak.

Előnyök és hátrányok

Előnyök:

  • Egyedi fejlesztés kapcsán olyan botok fejleszthetőek, melyek azonnali versenyelőnyt biztosítanak.
  • Gyorsak és megbízhatóak.
  • Csökkentik a munkaerő költséget, hiszen nem kell a bot által is elvégezhető feladatokra munkavállalót alkalmazni (nekik komolyabb kihívás dukál).
  • Van költsége, ami viszont lényegesen alacsonyabb, mint egy munkavállaló költsége.
  • Napi 24 órában képesek működni.
  • Futtatása történhet a megrendelő infrastruktúrájától eltérő környezetben.

Hátrányok:

  • Megtervezése időt igényel.

Mit kell tenned, ha ilyen szoftverre van szükséged?

Írd meg, miben lehetünk segítségedre és kollégánk rövidesen felkeres!

Bot fejlesztés - ajánlatkérés

0 of 5000

További szoftverfejlesztési szolgáltatásainkat megtalálod az IT Solutions menüpont alatt!