Előtérben a soft skillek

Réfi Balázs
2021. március 16.

Mit jelent a soft skill és hard skill? Melyik fontos a Google szerint, melyek azok a skillek, amik a Georgetown Egyetem szerint szükségesek?

More...

Manapság még sokan a hard skillek jelentőségét hangsúlyozzák, ám egyre inkább előtérbe kerülnek a soft skillek az IT-ban is. Mindkettő fejleszthető, mindkettő nélkülözhetetlen.

Mi a hard skill?

Hard skill alatt olyan képességeket értünk, amelyek forrása a tanulás, gyakorlás.

Ide soroljuk a nyelvtanulást, programozást, projekt menedzsment tudást, de még a gépelésünk gyorsaságát is. Ezeket a képességek adott feladat ellátására, adott munkakör betöltéséhez vagy adott cél elérésére fejlesztünk.

Könnyebben vagy nehezebben tanulhatók, de lényeges szempont, hogy az ezekben a képességekben történő jártasság alapvetően a tanulásba fektetett idő, gyakorlással töltött órák száma és persze a tehetség fokának függvénye.

A hard skillek mérhetőek és könnyen értékelhetőek. Gondoljunk csak a nyelvvizsgákra, projektmenedzseri vizsgákra, stb.

Mi a soft skill?

Interperszonális képességeket értünk alatta. Ide tartoznak a nehezen mérhető képességek, mint az empátia, a kreativitás, problémamegoldó képesség, kommunikáció.

Többnyire az alapos önismeretet tekintik a soft skillek előszobájának, azonban ezzel vitába szállnánk. Vannak olyan emberek, akik születésük óta jól kommunikálnak, kreatívak és egyébként mély önismerettel nem igazán rendelkeznek.

Soft skill - Bluebird blog

Miért fontos a hard mellett a soft skill? Azért, mert munkahelyi (és azon kívüli) sikerességünk fontos záloga. Egyes felmérések szerint sikerességünk 85%-át a soft skillek adják.

Konkrét példák a hard- és soft skillekre

Hard skill

  • JavaScript programozás
  • Nyelvtanulás
  • Analitikus gondolkodás
  • Adatbázis-kezelés

Soft skill

  • Kreativitás
  • Érzelmi intelligencia
  • Problémamegoldó képesség
  • Együttműködési képesség

Tanulás, fejlesztés

A hard skillek elsajátítását már az iskolában megkezdjük, majd tanfolyamokon vagy munka közben – jobb esetben – folyamatosan fejlesztjük.

A soft skilljeink döntő többsége a személyiségünkkel karöltve jár, így sokan azt gondolják, nem is érdemes foglalkozni velük. Pedig fejlesztésük, tudatosításuk nemcsak szakmai előremenetelünket vagy éppen munkahelyi közérzetünket segítheti, de hatással van párkapcsolati és egyéb társas interakcióinkra is.

Vannak cégek, ahol a teljesítményértékelési rendszer nemcsak a hard skilleket osztályozza, hanem a soft skilleket is. Ezek a cégek általában elég egyértelműen kommunikálják dolgozóik felé azt is, hogy milyen személyiségjegyekkel kell rendelkeznie egy menedzsernek vagy vezetőnek, de legtöbbször már a kiválasztásukkor is figyelnek erre. Ugyanakkor a vezetők egy része – bizonyos soft skillek hiányában – nincsen felkészülve arra, hogyan adjanak visszajelzést beosztottjaik negatív attitűdjére. Ezzel párhuzamosan a munkavállalók többsége – hasonló okokból – nehezen tolerálja a viselkedést érintő kritikát munkahelyi környezetben. Pláne, ha egyébként egy szakmailag jól teljesítő munkatársról van szó.

Mik az elbocsátások főbb okai?

Tanulságos lehet, hogy a millenniumi generáció tehetséges tagjait leginkább a soft skillek hiánya miatt küldik el munkahelyükről. Legalábbis az entrepreneur.com szerint. Ők az alábbiakat sorolják fel, mint az elbocsátások legfőbb okait.

Soft skill - Bluebird blog
  • Félreértések, nem megfelelő kommunikáció
  • Szorongás vagy depresszió
  • Magabiztosság hiánya
  • Önállóságra törekvés
  • Nem félnek a kirúgástól
  • Túlzott magabiztosság
  • Nem megfelelő viselkedés
  • Tekintély nem elfogadása
  • Elszámoltathatóság hiánya (kifogások)
  • Hálátlanság

A Google pár éve végzett saját munkatársai között egy témába vágó felmérést: a Google Project Oxygen nevű vizsgálatából (2013) kiderült, hogy a Google top munkatársainál a soft skillek megléte sokkal fontosabb volt, mint a STEM (természettudományi, technológiai, mérnöktudományi, matematikai) tárgyak ismerete. A következő soft skillekkel rendelkeztek a legelismertebb kollégák: jó kommunikációs készség, coaching képessége, mások megértése, empatikus és támogatói attitűd a munkatársakkal szemben, kritikai gondolkodás és problémamegoldó képesség, valamint a komplex feladatok közötti kapcsolat feltárásának képessége.

A Project Aristotle pedig azt vizsgálta, mennyire találékonyak és produktívak a csapatok a Google-nél. Arra az eredményre jutottak, hogy a legjobb teljesítményt nyújtó munkatársak jellemzői: egyenlőség-pártiság, nagylelkűség, nyitottság a csapattagok ötleteire, empátia és érzelmi intelligencia, a legfontosabb tulajdonság pedig az érzelmi biztonság (magabiztosság, képesség a felszólalásra és a hibák elismerésére).

Mi a helyzet az IT-sok készségeivel? Véleményünk szerint az IT-soktól is egyre több helyen várják el a jó kommunikációs készséget, a csapatjátékos attitűdöt.

5 fontos soft skill, amire az IT szakembereknek szüksége van

A Georgetown University szerint öt fontos skillre van szüksége az IT-soknak:

  • problémamegoldó képességre, hiszen nemcsak megoldásokat kell kínálniuk egy problémára, hanem proaktívan fejleszteni, előre látva a lehetséges hibákat;
  • csapatmunkára, hiszen egyre gyakrabban kell együttműködnie a különböző csapatoknak a munkahelyeken;
  • kommunikációs készségre, azaz az ötleteket elő kell adni, valamint megérteni a problémákat, kihívásokat, illetve tudni kell figyelmesen meghallgatni másokat;
  • önismeretre, azaz képesnek látni a gyengeségeiket, erősségeiket, a kritikát el kell tudni fogadni;
  • tárgyalási képességre, hiszen tudni kell, hogyan kérjenek határidő-meghosszabbítást, vagy akár fizetésemelést.

Hogyan fejleszthetőek a soft skillek?

Kulcspont az önreflexió és a mások véleményére való nyitottság. Figyelni, megfigyelni, megérteni, átérezni. Véleményünk szerint ezek a kulcsszavak.

Manapság számos soft skill tréning elérhető. Ezeket a tréningeket a cégek azon része, akik felismerték a soft skillek fontosságát, évente meg is rendelik munkatársaik számára.

Ezek közé a tréningek közé tartoznak az asszertív kommunikációs tréningek, EQ tréningek, konfliktuskezelés tréningek, időgazdálkodás tréningek, motiváció tréningek, stb.

Tudatosítás, megfigyelés és igen, megint az önreflexió. Sok sikert!

 

Ha elsőként szeretnél értesülni legfrissebb blogbejegyzéseinkről, kövesd LinkedIn és Facebook oldalunkat!


Ehhez kapcsolódó témák

Success message!
Warning message!
Error message!