IT bérkalkulátor 2023

Salary Guide 2023

Év
Munkakör
Tapasztalati szint
Eltartottak száma
Kedvezményezett eltartottak száma

Mi az az IT bérkalkulátor?

Az IT bérkalkulátor egy olyan bérkalkulátor, amely az IT munkakör és szenioritási szint megadását követően megmutatja a keresési paramétereknek megfelelő átlagbérsávot. De kezdjük az elejéről!

Bérkalkulátor - Bluebird
  • IT szakemberek belsős állományba / projektre napidíjon: Mi a Bluebirdnél rengeteg nyitott pozícióval dolgozunk: IT állások junior-medior-senior szinten. Megrendelőink azt várják tőlünk, hogy akár belső állományba, akár külsősként napidíjon tapasztalt IT szakembereket biztosítsunk számukra. Ennek a feladatnak az ellátásához kötelességünk teljes mértékben tisztában lenni az informatikus szakemberek bérsávjaival, sőt, az is feladatunk, hogy ezekről a bérsávokról mind megrendelőinket, mind a nálunk munkát keresőket tájékoztassuk.
  • Bluebird IT Salary Guide: Úgy érezzük, feladatunk, hogy az IT szektor béreiről korrekt tájékoztatást adjunk. Emiatt évente elkészítjük a Bluebird IT Salary Guide nevű IT munkaerőpiaci kiadványt, amely munkakörönként, technológiánként és szenioritási szint szerint tartalmazza az informatikus szakemberek bruttó bérsávjait.
  • IT bérkalkulátor: Erre a Bluebird IT Salary Guide-ra épülve létrehoztuk az IT bérkalkulátor programunkat. Bérkalkulátorunk az aktuális Bluebird IT Salary Guide adatai alapján arra biztosít lehetőséget számodra, hogy munkakör és szenioritási szint megadásával gyorsan egyértelmű választ kaphass arra a kérdésre: milyen bérsávban gondolkodhatok?

Reményeink szerint jól használható és könnyen átlátható IT bérkalkulátort készítettünk. Ha nem, kérlek jelezd, mivel volt nehézséged, milyen funkciót hiányoltál belőle! 


Megjegyzések a bérkalkulátor számítási metódusához

Első házasok kedvezménye

Az első házasok kedvezménye egy olyan állami támogatás, mely az összevont adóalapot csökkenti, így kevesebb személyi jövedelemadót kell fizetned. Akkor tudod igénybe venni az első házasok kedvezményét, ha legalább egyikőtöknek van SZJA befizetése, vagyis  adózó állampolgár. Az első házasok kedvezménye a házasságkötést követő hónaptól legfeljebb 24 hónapig jár. A kedvezmény nem automatikus – az SZJA bevallásnál vagy az adóelőleg megállapításánál kell nyilatkoznod róla. A kedvezmény abban az esetben rögtön megszűnik, ha a pár elválik, vagy az egyik fél elhalálozik. Az első házasok kedvezményének összege bruttó 33.335 Ft, mely maga az adóalap kedvezmény. Ezt átszámítva az SZJA 15%-ával, megkapod a tényleges kedvezményt, ami havi 5.000 forint.

IT bérkalkulátorunkban beállíthatod, hogy jogosult vagy-e első házasok kedvezményére és a kalkuláció ez alapján készül.

25 év alattiak adókedvezménye

2022. január 1-től nem kell személyi jövedelemadót fizetned, ha 25 év alatti fiatal vagy. A kedvezményt automatikusan érvényesítik a munkáltatók, és utoljára abban a hónapban veheted igénybe, amikor betöltöd a 25. életévedet. Az adókedvezményt a tárgyévet megelőző július hónapban regisztrált bruttó átlagkereset szintjéig tudod érvényesíteni. Ez 2021 júliusában 433 700 forint volt. Így 2022-ben akár 5.204.352 forint éves jövedelemig is mentesülhetsz az adófizetési kötelezettség alól. Akkor is érint az adómentesség, ha diákszövetkezeten keresztül vállalsz munkát.

Ha jogosult vagy erre a kedvezményre, pipáld be a "25 év alatti" jelölőnégyzetet a bérkalkulátor felületen!

Eltartottak száma/Kedvezményezett eltartottak száma

Családi adókedvezmény számításánál kell figyelembe venni. Eltartottnak minősül a közoktatásban vagy felsőoktatásban tanuló gyermeked. A felsőoktatási hallgatók után önmagában családi kedvezmény nem érvényesíthető, azonban szerepet játszik abból a szempontból, hogy a családodban hány eltartott van. A felsőoktatási tanulmányokat folytatók közül csak az első egyetemi vagy főiskolai szintű képzésben részt vevő hallgató számítható be az eltartottak számába.

A családi kedvezmény összegét a kedvezményezett eltartottak száma határozza meg. Kedvezményezett eltartottnak minősül a köznevelési intézmény tanulója vagy a magzat a várandósság időszakában (fogantatásának 91. napjától megszületéséig), aki a családi  pótlékra saját jogán jogosult, vagy a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély.

IT bérkalkulátor - Bluebird

Példa: Ha két gyermeked van, ebből az egyik főiskolás a másik középiskolás, akkor 2 eltartottnak számít, de csak a középiskolás gyermeked számít kedvezményezett eltartottnak, így az adóalap kedvezmény 133 330 Ft, ez 20 000 Ft nettó adómegtakarítást jelent havonta.

Az eltartottak és kedvezményezettek számát kiválaszthatod az IT bérkalkulátor felületen.


Success message!
Warning message!
Error message!