“Informatikus akarok lenni!” – Mutatjuk, hogyan

Réfi Balázs
2023. január 7.

Informatikus: nagyon felkapott szakma, mindenki informatikus akar lenni. De mielőtt belevágsz, nem árt tisztázni az alapkérdéseket!

More...

Az informatikus olyan szakember, aki szoftverek és informatikai rendszerek tervezésével, fejlesztésével, tesztelésével, üzemeltetésével és karbantartásával foglalkozik. Mielőtt azonban belevágnánk az informatikai munkakörökbe, nézzük meg, hogy mivel is foglalkozik az informatika manapság! 

Informatika legfontosabb trendjei 2023-ban

Az informatikai trendeket számos tényező befolyásolja, például az új technológiák megjelenése, a felhasználói igények változása, az üzleti szféra igényei, a piaci trendek, vagy a kutatás-fejlesztési eredmények. 2023-ban azt látjuk, hogy az alábbi területek a legfelkapottabbak:

 • Mesterséges intelligencia: az önálló tanulásra és döntéshozatalra képes rendszerek további elterjedése és fejlesztése, valamint a mesterséges intelligencia által vezérelt rendszerek szélesebb körű alkalmazása.
 • IoT: Internet of Things további terjedése, amely lehetővé teszi az okos eszközök és a hálózatok közötti kommunikációt.
 • Cloud computing: a felhőalapú számítástechnika további elterjedése, amely lehetővé teszi az adatok és szoftverek távoli elérését.
 • Big data: az óriási adatmennyiségek elemzése és hasznos információk kinyerése továbbra is fontos lesz.
 • Blockchain: a blokklánc technológia további alkalmazása, például a tranzakciók nyilvántartására és az adatok biztonságos tárolására.
 • Mobil alkalmazások: az okostelefonokra és táblagépekre készült alkalmazások további elterjedése és fejlesztése.
 • Emberi-gépi interakció: a számítógépek és az emberek közötti interakció további fejlesztése, például a beszédfelismerés, az arcfelismerés és a gesztusvezérlés terén.
 • Quantum computing: a kvantumszámítás elterjedésének lehetősége, amely új lehetőségeket nyithat a számításelmélet és a számítástechnika területén.
 • Augmented és virtual reality: a valóság kibővítése és a virtuális valóság további elterjedése, például a játékok és a médiatartalmak terén.
 • Adatbányászat: az óriási adatmennyiségek elemzése és hasznos információk kinyerése továbbra is fontos lesz.
 • Automatizálás: a munkafolyamatok automatizálásának lehetőségeinek további kiaknázása, például a robotok és a mesterséges intelligencia által végzett feladatok terén.
 • E-learning: az online tanulás további elterjedése és fejlesztése.
 • Chatbotok: a chatbotok további elterjedése és fejlesztése, mint az ügyfelekkel való kommunikáció eszközei.
 • Fintech: a pénzügyi technológia (fintech) további elterjedése és fejlesztése, például a mobilfizetések és az online tranzakciók terén.
 • Internetes biztonság: az internetes biztonság kérdései továbbra is fontosak lesznek, például a jelszavak védelme és az adathalászat elleni védekezés terén.Otthoni eszközök: az okosotthoni eszközök további elterjedése, amelyek lehetővé teszik a lakás automatizálását és vezérlését.
 • Otthoni eszközök: az okosotthoni eszközök további elterjedése, amelyek lehetővé teszik a lakás automatizálását és vezérlését.
 • Adatvédelem: az adatvédelem továbbra is fontos téma lesz, különösen az adatok gyűjtése és használata kapcsán.

Miért fontosak a trendek?

Valószínűleg ezek lesznek a fő témák 2023-ban. Miért fontos ez? Véleményem szerint azért, mert ha informatikus vagy (vagy az leszel), akkor nem csak a munkaköröd határozza meg, hogy mit csinálsz, hanem a konkrét IT terület is.

Ahhoz, hogy a fenti területek egyikén dolgozni tudj, jelentős tapasztalatra lesz szükséged. De nem baj, ha már a kezdeteknél látod, hogy melyik terület fontos számodra és nem csak sodródsz. Ismerek olyan IT szakembert, aki szoftverfejlesztőként kifejezetten kicsi és belátható feladatokat szeret csinálni (pl. kisebb weblapok) és olyat is, aki csak nagy feladaton szeret elkezdeni dolgozni (pl. országos szintű informatikai rendszer tervezése). Találd meg, hogy mi a te utad!

Legfontosabb IT munkakörök

Az IT munkaköröket mi a Bluebird-nél az alábbiak szerint csoportosítjuk. Ezek fő kategóriának tekinthetők, részletes alábontásunkat IT munkaköret részletező oldalunkon találsz.

 • IT menedzser, IT vezető (Projektvezető, Fejlesztési vezető, Tesztelési vezető, IT security menedzser)
 • Architekt
 • Elemző, tanácsadó (Üzleti elemző, Rendszerszervező, Product Owner, Adatbázis szakértő, IT biztonsági tanácsadó, SAP tanácsadó)
 • Szoftverfejlesztő, szoftvermérnök (Java, javaScript, Python, Full stack, Mobil, .NET, C/C++, Adattárház/BI, Data scientist, stb.)
 • DevOps
 • Tesztelő (Manuális tesztelő, Automatizált tesztelő)
 • Üzemeltető (Adatbázis üzemeltető, Alkalmazás üzemeltető, IT security adminisztrátor, Rendszermérnök, Rendszer adminisztrátor)

Mit csinál az informatikus? Példák

Ha az előzőekből tetszőlegesen kiválasztasz elemeket, már meg is tudod mondani, hogy mivel foglalkoznak az informatikusok. Például:

 • Szoftverfejlesztő mesterséges intellingencia területen: Egy mesterséges intelligencia területen dolgozó szoftverfejlesztő olyan szoftvereket tervez és fejleszt, amelyek önálló tanulásra és döntéshozatalra képesek. Feladatai közé tartozik az adatgyűjtés és -elemzés, a modellépítés és a tanítás, valamint a rendszer tesztelése és karbantartása. A mesterséges intelligencia szoftverfejlesztőknek jártasnak kell lenniük olyan programozási nyelvekben, mint a Python, a Java és a C++, amelyeket a mesterséges intelligencia rendszerek létrehozásához használnak.
 • Elemző fintech területen: Egy fintech business analyst olyan elemzéseket készít, amelyek segítenek a pénzügyi szektorban működő vállalatoknak a hatékonyabb működésben. Feladataik közé tartozik az üzleti folyamatok, adatok és piaci trendek elemzése, valamint az új üzleti lehetőségek és stratégiák kidolgozása. A fintech business analystok érteniük kell az adatbázisok kezeléséhez és az adatelemző szoftverek használatához. Emellett fontos lehet az SQL nyelv ismerete is.
 • Tesztelő IT security területen: Egy IT security penetration tester olyan teszteket végez, amelyek célja a rendszer biztonságának ellenőrzése. A penetration testernek úgy kell próbálnia meg áttörni a rendszer biztonsági mechanizmusait, mintha valódi támadó lenne, hogy megtudja, milyen gyenge pontok vannak a rendszerben. A penetration testernek jártasnak kell lennie a biztonsági rendszerek működésében és azokat érintő kockázatokban, valamint ismernie kell a biztonsági protokollokat és a támadási módszereket. Emellett fontos lehet a programozási ismeretek is, például a Python nyelv ismerete.
 • IT projektvezető augmented reality területen: Egy augmented reality IT projektvezető olyan projekteket vezet, amelyek az élő környezetben valós időben hozzáadott virtuális elemeket használnak. Feladataik közé tartozik az új projektek tervezése és kidolgozása, valamint a projektek lebonyolítása és ellenőrzése. Az augmented reality IT projektvezetőknek jártasnak kell lenniük az augmented reality technológiákban és azok alkalmazásában, valamint ismerniük kell a projektmenedzsment alapelveit és módszereit.

Láthatod, nagyon sokféle dolgot csinálhat egy informatikus. El kell dönteni, hogy melyik terület érdekel a legjobban (lásd IT trendekről szóló rész) és végig kell gondolni, hogy melyik szerepkörre vagy a legalkalmasabb (lásd főbb munkakörök fent).

Tipp egy tapasztalt IT szakembertől

Amikor az első IT munkahelyemet kerestem, még a keresés előtt volt szerencsém beszélni egy nagyon senior IT szakemberrel. Ő azt mondta: "Balázs! Nem elég, ha azt tudod, hogy szoftverfejlesztőként dolgoznál. Önmagában ez így kevés lesz! Tudnod kell, hogy melyik domain érdekel igazán! Banki terület? Ipari gyártásautomatizálás? Vagy más? Gondold végig, mi érdekel, melyik területen tudod elképzelni magad és csak utána keress állást!" Megfogadtam a tanácsot, bár végül cégvezető lettem, talán azért, mert az egész informatika érdekel, nem csak 1-1 munkakör és talán azért is, mert a cégépítés, vállalatvezetés is nagyon érdekel.

"Hogyan lehetek informatikus?"

Az IT pozíciók között a szoftverfejlesztői pozíciók aránya változó lehet, és függhet a mérési módszertől, a vizsgált területtől és a részletektől is.

Véleményem szerint azonban általánosságban elmondható, hogy az IT pozíciók közül a szoftverfejlesztői pozíciók aránya valahol a 30-40% körül lehet. Éppen ezért ennél a munkakörnél mutatjuk be, hogy mik a lépések.

Ha más munkakör érdekel, nézd meg IT munkakörökről szóló blogposztjainkat!

Informatikus - Bluebird
 • Tanulj meg programozni: Az informatikusoknak tudniuk kell programozni, hogy meg tudják oldani a szoftverfejlesztési feladatokat. Elkezdhetsz online tanfolyamokat végezni, elolvashatsz vagy nézhetsz programozási nyelvekkel kapcsolatos online tartalmakat. A lényeg az, hogy találj egy számodra érdekes feladatot és kezdd el megcsinálni. Az első lépések talán nehezek lesznek, de mondhatom: megéri a bele felktetett energiát!
 • Szerezz tapasztalatot: Gyakorlatot szerezhetsz a programozásban önálló projektekkel, vagy részt vehetsz informatikai táborokban, hackathonokon vagy más hasonló rendezvényeken. Csináld!
 • Szerezz diplomát: A legtöbb munkaadó informatikusi állásokhoz felsőfokú informatikai végzettséget kér. A képzési lehetőségek között szerepelnek az egyetemi képzések, de akár felsőfokú képesítést adó szakmai tanfolyamok is.
 • Keress állást: Ha elvégezted az informatikai képzést és szereztél kellő mennyiségű tapasztalatot, keress munkát! Olyan területen, ami érdekel és csak olyan munkakörben ami számodra érdekes.

 • Fejleszd tovább tudásod: Az informatika gyorsan fejlődő terület, így folyamatosan frissítened kell tudásodat az új technológiákkal kapcsolatban. Részt vehetsz továbbképzéseken, elolvashatsz új online tartalmakat, vagy részt vehetsz online tanfolyamokon, hogy mindig naprakész legyél.

"Milyen informatikai képzést válasszak?"

Ha szeretnél informatikus lenni, akkor érdemes olyan képzésekre jelentkezni, amely a szakmai tudás mellett lehetővé teszi a gyakorlati képességek elsajátítását is. Az elérhető informatikai képzések közül a következők lehetnek a leghasznosabbak:

 • Informatikus BSc, MSc vagy PhD szakirányú felsőoktatási képzés
 • Informatikus szakirányú képzések (például szoftverfejlesztő képzés)
 • Számítástechnikai technikus

Egyetemi képzések

Egyetemi képzések közül a következők népszerűek az informatikus képzések között:

Informatikus szakirányú képzések

Nagyon sok cég foglalkozik informatikai képzésekkel. Megpróbáltuk összeszedni azokat, aki komoly múlttal és tapasztalattal rendelkeznek IT területen. Nézzük a cégeket!

Minden cég más és más képzéseket indít, így érdemes átböngészni a lehetőségeket. Fontos, hogy olyan céget válassz, amely minőségi oktatást és gyakorlati lehetőségeket kínál, és amelyet a szakmában elismernek.

Ha IT állást keresel, nézd át aktuális állásajánlatainkat!

Ha a blogbejegyzéseinkről mindig elsőként akarsz értesülni, kövess minket LinkedIn és Facebook oldalunkon is!


Ehhez kapcsolódó témák

Success message!
Warning message!
Error message!