Az Informatikus

Avagy a számítógépül beszélő szakember

Bluebird

2022. október 15.

Informatikus, avagy a számítógépül beszélő szakember. Megtudhatod, hogy mit csinál az informatikus és mennyit keres.

More...

Az informatikában szerteágazó területeken dolgozhatunk, legyen az szoftverfejlesztés, informatikai biztonság vagy adatelemzés. Aki kipróbálná magát informatikusként, fél éves-éves átképző programozó iskolákban tanulhat, ahol még állást is biztosítanak neki. Az informatika területén az átlagosnál magasabb fizetések is vonzóak.

Az egyik hosszabb ideje fiatal barátom formatervezőként végzett az egyetemen: rengeteget rajzoltak kézzel, papírból, fából és műanyagból készítették el a vizsgamunka maketteket. Egyszer fél évben egy Macintosh számítógépen bemutatták nekik, hogyan lehet számítógépen rajzolni. Végzősként, első munkahelyén CorelDraw-ban készített nyomdai kiadványokat és mire feleszmélt volna, UX designer lett belőle - vagyis informatikusként a felhasználók élményét tervezi.

Az ő példája nem egyedi, a tőzsdét programozóvá átképzett matematikusok működtetik, a tanácsadó cégeknél adatelemző könyvelők dolgoznak, és a banki, pénzügyi szférában is az IT tudással rendelkező elemzőket keresik. Az informatika alapkészséggé vált, amely nélkül nehezen tudunk boldogulni az egyre digitalizálódó világban.

Hiányszakmáról van szó

Az informatika területén nagy a kereslet a szakemberek iránt. Egy frissen megjelent felmérés szerint (melyet az eNet készített) öt év alatt kétszeresére nőtt az informatikusok iránti kereslet, a munkáltatók 44 ezer digitális szakembert vehetnének fel a következő két évben. A kutatás szerint hiányszakmának számít a tesztelő, IT projektmenedzser, IT sales, IT support, IT üzemeltető, DevOps és business analyst munkakörök.

Ki is az informatikus?

A laikusok szemében az informatikus az a szakértő, aki egész nap a számítógép előtt ül és varázsol a billentyűzettel, szemüveges, szakállas, rosszul fésült és meglehetősen antiszociális, nem szívesen beszél másokkal. Míg vannak ilyen szakemberek, a valóság ennél árnyaltabb. Az informatika egy rendkívül szerteágazó szakma, ahol nagyon sok területen rendkívül változatos munkát végeznek az emberek.

A pályaválasztástól még messze lévő óvodásoknak és kisiskolásoknak az NNG támogatásával Varró Dani egy vicces verseskötetet írt arról, hogy mit is csinál az informatikus. (A könyv és mellé színező ingyen letölthető az NNG weboldaláról.) A versek kiválóan illusztrálják, hogy milyen színes területeken tevékenykednek az informatikusok. Ebből a kötetből idézzük az alcímeket.

„Kódot írok, mint a kémek,
számítógépül beszélek.”

Jó a megoldás, a szoftverfejlesztőről van szó. A számítógépek hőskorában, a szoftverfejlesztéssel foglalkozó informatikus gyakorlatilag utasította az áramköröket, hogy mikor milyen döntéseket hozzon. A gépi kódolás ideje már rég elmúlt, most már vizuális eszközök segítségével is tudunk programokat írni. Mivel a különböző programnyelvek és szoftverrel támogatandó területek megsokasodtak, a programozóknak szakosodni kell.

Amikor szoftverfejlesztőről beszélünk, lehet .NET programozóról, Javascript, Java, Python, PHP vagy mobil fejlesztőről van szó. A szoftveres rendszereket meg is kell tervezni, ezzel foglalkozik a software architect vagy szoftver tervezőmérnök.

A fejlesztőket a különböző fejlesztési rétegek alapján is megkülönböztetik. A frontend developer a vállalat kirakatában lévő rendszerek fejlesztésén dolgozik, ami egy weboldal vagy mobilalkalmazás. A backend developer az üzleti logika réteget és adattárolást teszi hozzá a fejlesztéshez.

A full stack developer = frontend + backend tudás. És mindezek mellett létezik a DevOps mérnök is, aki a folyamatok, termékek, szolgáltatások fejlesztését és üzembe helyezését, üzemeltetését a teljes életciklusán át kíséri.

„Hozzám fordulnának, ha gond van,
kisírnák magukat a karomban”

Sokan találkoztak már a rendszergazdának nevezett informatikussal munkájuk során. Ő az a szakember, aki az irodai dolgozók számítógépek általános problémáit megoldja, beállítja a mobiltelefonokat, nyomtatókat, a hibaelhárításban segít. Ezen a területen is vannak szakosodások a network administrator a vállalati hálózatért felelős, a database administrator adatbázisok menedzselésével foglalkozik, míg az application support munkakörben dolgozó informatikus az alkalmazások támogatásáért felel.

Az operatív feladatokhoz sorolják a tesztelőket is, hiszen az elkészült alkalmazásokat valakinek le kell tesztelnie. A tesztelők között megkülönböztetjük az automata és a manuális szoftvertesztelőket.

„A rendszerbe tiszta szívvel török be,
török be, de török be,
a réseket betömetem örökre!”

Az izgalmasabbnak tartott munkakörökhöz tartozik az informatika berkein belül az etikus hacker, aki hivatalos megfogalmazásban informatikai biztonsági szakember. Ezek a szakemberek tartják karban a vállalat IT védelmi rendszerét és segítenek a biztonsági incidensek elhárításában. Az etikus hacker cégek megbízásából sérülékenységeket és hibákat keres a vállalati hálózatban - az rossz szándékú hackertől csak az különbözteti meg, hogy nem áll szándékában pénzszerzésre felhasználni a felfedezett informatikai hibákat.

Munka mellett is lehet belőlünk programozó

A jó hír, hogy nem feltétlenül kell egyetemi végzettség ahhoz, hogy informatikusként dolgozzunk. Mivel ez egy folyamatosan változó világ, alapvetően jó angoltudással és megfelelő készségek birtokában szinte bárkiből lehet informatikus. A fontos készségek között van a jó kommunikáció, csapatmunkában való dolgozás, folyamatos tanulás és fejlődés, problémaorientált gondolkodás.

Nagyon sok iskola létezik, ahol meglévő szakma mellett képezik át az embert informatikussá, fél év-egy év leforgása alatt. Persze, az egy év arra elég, hogy az ember megtanulja az alapvető informatikai gondolkodást, kipróbálhatja magát csapatmunkában és megtudhatja, mennyi idő egy programozási nyelv alapjait megtanulni. Tudását valós informatikai állás keretén belül mélyítheti el.

Állásgaranciás képzések

A tanfolyamok díjai nem alacsonyak, ámde a magasabb fizetés reményében érdemes belefektetni. Sok iskola garanciát vállal arra, hogy a végzősnek állást is ad. De az is előfordul, hogy valamely vállalat ösztöndíjasaként tanulhatunk. A lényeg, hogy óvónőből vagy tűzoltóból is lehet programozó, kezdő informatikus.

Tipikusan a programozás területén tudnak elhelyezkedni azok, akik nem egyetemen, hanem átképző iskolákban váltak informatikussá. A webfejlesztés, frontend vagy backend developer, Java programozó, szoftvertesztelő, rendszergazda mind-mind olyan pozíciók, ahol a kezdők is jó eséllyel tudnak dolgozni.

Informatikus - Bluebird

De miért is jó informatikusként dolgozni?

Előbb vagy utóbb mindenki informatikus lesz valamilyen szinten, hiszen alig van olyan szakma, amit informatikai tudás nélkül el tudnánk végezni. Az automatizáció, a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás technológiák egyaránt úgy alakítják át a világot, hogy az ismétlődő feladatokat ők végzik el, míg az ember a magasabb hozzáadott értéket képviselő feladatokat kapja. A magasabb hozzáadott érték pedig azt jelenti, hogy programozóként, adatelemzőként egyaránt hozzá tudunk szólni a feladathoz.

Olyan területről van szó, ami változatos, izgalmas, a szakmai fejlődés lehetősége adott. A nemzetközi konferenciák, a különböző rendezvények, a munkával - normális esetben - vele járó utazás mind-mind vonzó lehetőségnek számítanak. Az informatikában komoly a fejlődési potenciál, egymagunk is képesek vagyunk releváns változást hozni egy-egy területen.

A szakmai kihívás mellett a prózai okokat figyelembe véve azért is jó informatikusnak lenni, mert a kezdő informatikus pozíciókban is az átlagosnál magasabb jövedelmet lehet elérni. Ez azért van, mert a vállalatok és úgy általában életünk digitális transzformációjához egyre több informatikusra van szükség.

Mennyit kereshetek informatikusként?

Területenként és meglévő szakmai tapasztalat függvényében eltérő, hogy mennyi fizetésre számíthat egy informatikus. A Bluebirdnél rengeteg vállalattal és informatikussal találkozunk a munkaerő közvetítés során. Ebből látjuk, hogy például a járvány hatására tavaly egyes szektorokban több informatikus is elvesztette állását - például autóipar, turizmus. De még ez sem volt elég a piacon tapasztalható kereslet kielégítésére, hiszen azt tapasztaljuk, hogy ebben az időszakban is nőttek informatikus fizetések.

A Bluebirdnél 2022 októberében összesítettük az informatika különböző területein dolgozók várható bruttó fizetését. Ebből kiderül, hogy például a felmérésben szereplő informatikus állások közül a legnagyobb fizetésre a software engineer vagyis a gépi tanulással foglalkozó tapasztalt mérnök számíthat, ami bruttó 1,5 - 2 millió forint - az összeg is jelzi, hogy a viszonylag friss szakterületen kevés a jó szakember.

A kezdő projekt koordinátor kereshet a legkevesebbet a táblázatban szereplő informatikus szakember közül, 700 ezer forint között alakul a bruttó bére. A kezdő PHP programozó 650 - 900 ezer forint körül vihet haza, ami lássuk be, szép fizetést jelent. A tapasztalat nélküli rendszergazda pedig 600 - 800 ezer forint közötti jövedelemre számíthat.

A valamennyi tapasztalattal rendelkező informatikusok fizetése is eléggé vonzó. Például egy BI developer (medior) 1 - 1,45 millió forint között vihet haza, a scrum master (medior) 900 ezer - 1,2 millió forint fizetést is kaphat, míg a data engineer (junior) 850 ezer - 1,2 millió forint közötti jövedelemmel büszkélkedhet.


Ha IT állást keresel, nézd át aktuális állásajánlatainkat!

Ha a blogbejegyzéseinkről mindig elsőként akarsz értesülni, kövess minket LinkedIn és Facebook oldalunkon is!