Mibe vágjuk a fejszénket, ha fejleszteni szeretnénk az elménket?

Bluebird
2019. december 16.

Az élethosszig tartó tanulás már természetessé vált. De hol érdemes keresni, ha tanulni akarok? Erről szól legújabb cikkünk.

More...

Legutóbbi bejegyzésünkben az élethosszig tartó tanulás mindennapjainkra és a karrierünkre gyakorolt pozitív hatásait vettük górcső alá. De hogyan is vethetnénk bele magunkat a vadonatúj ismeretekkel kecsegtető kalandokba?

Elsőként és a legkézenfekvőbb kiindulási pontként egy, a böngészőnkben megnyitott új ablakot ajánlanánk.

Khan Academy

Az ingyenes, világszínvonalú és bárkinek bárhol elérhető oktatást ígérő Khan Academy idén nyár óta már magyar nyelven is elérhető. Igaz, egyelőre nagyon szűk honosított kínálattal. A legnépszerűbb idegen nyelveken azonban hatalmas tudás- és oktatási anyag gyűlt össze az oldal 2008-as alapítása óta. Ezen kívül az utóbbi évekre a világ legnagyobb ingyenes online edukációs platformjává nőtte ki magát. A Khan Academy oldalán található gondosan kategorizált, moduláris szerkezetű, elsősorban rövid videós tartalmak között az általános iskolák diákjai ugyanúgy megtalálhatják a számukra fontos matematikai alapismereteket, mint a mesterséges intelligencia kutatás vagy a neoklasszicista művészet iránt fogékony felnőttek.

Bluebird blogpost learning


Cousera

A Khan Academy-hez hasonlóan online oktatást kínál a Coursera is. A 2012-ben igen jó ajánlólevéllel – a Stanford Egyetem professzorai alapításával – berobbanó portál a világ legjobb felsőoktatási intézményeivel és legsikeresebb cégeivel működik együtt, és terjeszti az ott dolgozó oktatók és szakemberek tudását online tanfolyamok keretében. Jelenleg világszerte 45 millióan vesznek részt a Coursera kurzusain, melyek egy része ingyenesen, másik része előfizetéssel „látogatható”. Tanulásra fel!

TED

Rendkívül sokrétű ismeretekre és új szemléletmódokra tehetünk szert a TED különböző platformjain is. A nonprofit Sapling Alapítvány által gondozott és a „a gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni” szlogenhez mindig hű TED márkanév elsősorban a konferenciákról és rövid videókról ismert, de a TED ernyője alatt nagyon izgalmas könyveket is piacra dobnak témák tekintetében a legszélesebb merítésben, melyek egy része magyarul is elérhető. A tanulás jó szokás!

Technika #1

A sokszor irodához, de számítógépekhez feltétlenül kötött mindennapjainkba igazi felüdülés lehet olyan kreatív alkotótevékenységeket is beiktatni, amelyek során (kéz)ügyességünket fejleszthetjük. Így agyunkat teljesen más üzemmódba kapcsolhatjuk. Az elsősorban köztéri installációiról ismert Hello Wood csapata és a Közgazdasági Politechnikum közreműködésével életre hívott Technika #1 közösségi faműhely ehhez tökéletes helyszínéül szolgál. Barkács workshopjaikon kezdőket és haladó tudásúakat egyaránt várnak. Valószínűleg te is megtalálnád náluk a helyedet – és ki tudja? Lehet, hogy az első saját éjjeliszekrényed elkészítése után még a karrierváltáson is elgondolkozol!

Ha önmagunk szellemi fejlesztésének módszereiről van szó, a lehetőségek száma mondhatni végtelen. Hatékonyság szempontjából biztos, hogy mindenki listáján előkelő helyen kell, hogy szerepeljen a nyelvtanulás. Amellett a magától értetődő pozitív hatás mellett, hogy új világok nyílnak meg előttünk egy új nyelv elsajátításával, az odáig vezető az elképzelhető egyik legjobb tréning az agyunknak.

Telegraph

A Telegraph számos tanulmányon nyugvó gyűjtése szerint, a több nyelv párhuzamos használata és a köztük való váltogatás olyan kedvező hatással van agyunk működésére, hogy még a matematikai feladatokat is hatékonyabban tudjuk megoldani. Az idegen nyelven való megnyilvánulás összetettebb szellemi teljesítményt kíván meg, mint az anyanyelvünk használata. Ezáltal a multi-tasking-típusú feladatvégzést megkívánó helyzetekben is sikeresebbek lehetünk. Nyelvtanulás közben kiemelt szerep jut a memóriánknak és annak a képességünknek is, hogy az információkat strukturálni tudjuk – lásd például a mondatelemzést. Ennek köszönhetően könnyebben tudunk a nyelvtanulástól függetlenül a mindennapjaink során is megjegyezni dolgokat, megfigyelni a körülöttünk lévő világot és kiszűrni a lényegi információkat.

Összegzés

A nyelvtanulás a szellemi egészségünkre is jótékony hatással van: kutatások szerint a demencia első jelei az egy nyelvet ismerő emberek körében átlagosan 71,4, míg a több nyelvet használóknál csak 75,5 éves korukban jelentkeznek.

A most sorra vett szellemi fejlődést elősegítő ötletek mellett természetesen még további százat is felsorolhatnánk, de bízunk benne, hogy inspirációt mindenki talál köztük és szán egy kis időt magára azzal, hogy fontolóra veszi, hogy milyen szellemi tevékenység állhat hozzá a legközelebb, miben tudna igazán kiteljesedni. És hogy meddig tart az élethosszig tartó tanulás? Hát élethosszig.

Ha elsőként szeretnél értesülni legfrissebb blogbejegyzéseinkről, kövesd LinkedIn és Facebook oldalunkat!

Ha tanulni szeretnél arról, hogy hogyan adj visszajelzést, olvasd el erről szóló blogbejegyzésünket!


Ehhez kapcsolódó témák

Success message!
Warning message!
Error message!