Az általános jóllét a siker kulcsa: így tehetsz érte!

Réfi Balázs
2019. november 26.

Lifelong learning, avagy egy kulcs a sikerhez. Mi a flow, hogyan érheted el? Csíkszentmihályi Mihály szerint mi kell hozzá?

More...

Sokszor vagy rosszkedvű a munkában és néha már otthon is? A mindennapi jó közérzet a legtöbbször nem a körülményeken, hanem rajtad múlik, ráadásul nagy valószínűséggel a komolyabb sikerek is elkerülnek, amíg nem jössz egyenesbe önmagaddal.

Biztosan te is tapasztaltad már, hogy még a nap is gyorsabban telt el, ha magabiztosan, boldogan érkeztél a munkahelyedre, és ha olyan állapotban láttál neki a feladatoknak, amikor egyértelműen kijelenthetted: ma jól vagyok.

Ezzel ellentétben, ha rosszkedvűen, idegesen érkeztél, mintha minden több és nehezebb lett volna, és alig vártad, hogy vége legyen a napnak. Ez az a pillanat, amikor érdemes önmagadban is a dolgok mögé nézni.

Hiába tesznek meg ugyanis mindent a cégek, hogy a legtökéletesebb munkakörnyezetet biztosítsák számunkra, a well-being, vagyis jóllétünk kialakítása bizony rajtunk is múlik. Életünk legnagyobb részét a munkahelyünkön töltjük, miért pont ezekben az órákban kellene rosszul éreznünk magunkat?

Bluebird blog laptop

A 21. század felgyorsult világában szinte másodpercenként érnek minket újabb és újabb impulzusok. Már néhány hónap alatt is olyan változásokat tapasztalunk meg, amikre korábban akár éveket is kellett várni. A folyamatos fejlődés nem csupán a makrokörnyezetünkre, hanem saját identitásunkra, személyiségünkre is hatással van. Ilyen és ennyire gyors változások mellett pedig hosszú távú sikereket már szinte lehetetlen elérni, egy adott pillanatban megszerzett tudással.

De nem csupán a szakmai továbbképzésekkel javíthatjuk jóllétünket: talán nem is gondolnád, hogy egy jól kiválasztott tanfolyam vagy hobbi segítségével könnyedén elkaphat a „flow”, ami pozitív hatással lehet a munkában eltöltött időre is.

Lifelong learning, avagy egy kulcs a sikerhez

„Jó pap holtig tanul”- tartja a mondás, de biztosan csak akkor kezdjünk bele időről-időre a tanulásba, ha reverendát viselünk? A válasz természetesen nem: a „lifelong learning”, az az élethosszig tartó tanulás, manapság már nem csupán egy frázis; épp annyira elengedhetetlen szakmai fejlődésünk, mint hangulatunk szempontjából.

A well-being egyik bástyája teljesítményünk, a szakmai sikerek eléréséhez azonban állandóan naprakész tudásra van szükségünk. Ehhez ma már elengedhetetlen, hogy újabb és újabb továbbképzéseken vegyünk részt. Hiába tűnik elsőre felesleges nyűgnek egy-egy tanulással töltött óra, a befektetett energia jobban megtérül, mint gondolnád!

Ha fontos számodra, hogy képezd magad, a munkához való elkötelezettségedet is növeled, ezért nagy eséllyel szívesebben bíznak majd meg újabb feladatokkal. A frissen szerzett ismeretek ráadásul újabb fejlődési lehetőségeket nyitnak meg számodra. A kihívások teljesítésével pedig elérhető olyan új impulzusokat tartogató siker, ami könnyedén kibillenthet a szürke és rosszkedvű hétköznapokból.

A szakmai fejlődés mellett a tanulás pozitív hatással van általános önképünkre is. Sikerélményhez juttat, növeli az önbizalmat és nem utolsósorban csökkentheti a kiszolgáltatottság érzését. Hiszen, ha képzettebbek vagyunk, nagyobb eséllyel találunk munkát, vagyis egzisztenciánk is hosszú távon biztosítva lehet, ami szintén hozzájárul jóllétünkhöz.

Az új ismeretek elsajátítása nem csak akkor segít a hétköznapokban, ha szakmai tevékenységedhez kötődik. Bármilyen továbbképzés pozitívan befolyásolhatja életedet. A tanulás ugyanis edzi az agyat és javítja a memóriát, ráadásul minél több ismerettel rendelkezel, annál nagyobb lesz a kíváncsiság benned, hogy újabb és újabb dolgokat ismerhess meg.

Addig, amíg saját fejlesztéseddel foglalkozol, egészen biztos, hogy nem a kudarcot, hanem a lehetőséget látod majd önmagadban és a jövődben, vagyis a sikertelenség helyett folyamatosan a sikerre fókuszálsz.

Hagyd, hogy elkapjon a „flow”

Csíkszentmihályi Mihály egészen pontosan és tudományos tényekre alapozva már 1975-ben megírta könyvében, mi kell ahhoz, hogy valaki jól érezze magát. Szerint ezért nem csupán a gének, a kultúra vagy a társadalmi helyzet, hanem önmagunk is tehetünk. Csíkszentmihályi az ún. „flow-élmény” megtalálásához kötötte, hogy egy általános jóllét és megelégedettség töltse el mindennapjainkat.

A „flow” az az állapot, amikor teljesen és őszintén elmélyül valaki abban, amit csinál, amikor önfeledten és minden mást kizárva csakis egy dologra koncentrál. Az a pillanat ez, amikor úgy érezzük, megáll az idő, amikor minden más kevésbé fontos, a gondok háttérbe szorulnak, csak egyszerűen élvezzük, amit csinálunk.

Ezt az élményt bármilyen tevékenység kiválthatja, sport, kreativitás vagy akár a gyermekeinkkel töltött idő. A „flow” nem a tartalomtól, hanem a tevékenység minőségétől függ. A „flow” élmény sokszor és sok pillanatban érhet, és ha még nem találtál rá, érdemes olyan dolgokkal ismerkedned, amiket korábban nem próbáltál.

Mozdulj ki a komfortzónádból, a megszokott rutinból, legyél nyitott az újra és ami a legfontosabb, bármit csinálj is, okozzon valódi örömöt számodra! Hiába nem vagy egy Picasso, ha boldogan festesz, és úgy érzed, hogy ez az, ami igazán kikapcsol, biztosan nem lesz haszontalan időnként kiszínezni magadból az érzéseidet. A tevékenység természetesen kapcsolódhat a munkádhoz is, a lényeg, hogy elkapjon a „flow”, és hogy általa egy új oldaladra találj rá.

Ezek az elfoglaltságok ugyanis olyan új problémákkal és megoldási módokkal is megismertetnek majd, amik sokszor a munkahelyeden is segítségedre lesznek. Ráadásul Csíkszentmihályi kísérleti alanyai arról is beszámoltak, hogy akinek gyakran volt „flow-élménye” annak egyértelműen javult az életminősége, és boldogabbnak, sikeresebbnek érezte magát.

Biztos, hogy a munka miatt vagy ideges?

Sokszor előfordul, hogy belső őrlődéseink és elakadásaink is egy-egy munkahelyi szituációban kerülnek levezetésre vagy csúcsosodnak ki bennük. A napi jóllétet tehát az is erősen befolyásolja, mennyire vagy tisztában önmagaddal.

Azok, akik ismerik magukat, nem csak könnyebben túllépnek egy-egy konfliktuson, de saját teljesítményüket is reálisabban látják, így kevesebb eséllyel vállalják túl magukat vagy bonyolódnak bele olyan feladatokba, amik nehézséget jelentenek számukra.

Kellő önismerettel arra is képes lehetsz, hogy tudatosan kezeld a stresszt, és különböző megoldások, illetve módszerek is a birtokodban lesznek. Ezek segítségével gond nélkül megoldhatsz egy olyan állapotot, amely korábban napokra megbénította a kedved és teljesítményed.

Ha sokszor vagy stresszes, és hosszan tartó negatív érzésekkel küzdesz, érdemes elmenned egy önismereti tanfolyamra, hogy egy új, eddig nem látott nézőpontból is megismerhesd önmagad. Nem feltétlenül kell egyszemélyes megoldásokban gondolkodni, sokszor egy csapatjáték vagy csoportos feladat is képes más megvilágításba helyezni önmagad.

Ezeknek a foglalkozásoknak a segítségével – vagyis minden rólad szóló újabb felismerés után – esélyed nyílik arra, hogy jobban érezd magad a bőrödben, és egy lépéssel közelebb kerülj egy boldog, sikeres élethez.

 

Források:

https://www.portfolio.hu/ingatlan/20180812/wellbeing-divathobort-vagy-kulcs-a-jovohoz-293254

http://publicatio.uni-sopron.hu/1608/1/12_Kispalne_Horvath_tanulmany_TP_2018_1_u.pdf

https://dreamjo.bs/hu/blog/post/a-lifelong-learning-egy-olyan-lehetoseg-amit-nem-erdemes-kihagyni

https://kepmas.hu/egy-szabad-perced-sincs-es-mi-lesz-a-hobbikkal

https://szakszervezetek.hu/hirek/5120-mi-is-az-a-well-being

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cs%C3%ADkszentmih%C3%A1lyi_Mih%C3%A1ly


Ha elsőként szeretnél értesülni legfrissebb blogbejegyzéseinkről, kövesd LinkedIn és Facebook oldalunkat!


Ehhez kapcsolódó témák

Success message!
Warning message!
Error message!