A sikeres állásinterjú alapszabályai

Réfi Balázs
2021. szeptember 18.

Az állásinterjú a felkészüléssel kezdődik. Megmutatjuk, mivel növelheted esélyedet az állásinterjú előtt, közben és után. Tudj meg többet!

More...

Bármikor szembe jöhet veled életed álláslehetősége. És mivel a CV-d is célba talált, már kapod is az időpontot az állásinterjúra. Egy jó tanács: inkább előtte készülj fel alaposan, minthogy utána szomorkodj.

Mik a sikeres állásinterjú alapszabályai? Bemutatjuk blogbejegyzésünkben!

Felkészülés állásinterjúra

Cégvezetőként dolgozom. Mielőtt tárgyalásra indulok, alaposan felkészülök a tárgyalópartnerből. Utánanézek, hogy a vállalat mióta van a piacon, hány munkavállalója van, milyenek a mérlegadatai. Ezt követően megnézem az online jelenlétét és tanulmányozom szolgáltatásait. Híreket és korábbi cikkeket olvasok, hátha megtudhatok többet. Megnézem korábbi szerződéseinket, ha voltak. Átgondolom, hogy milyen ügyben megyek, annak minden részletét megismerem. Amikor beszállok a kocsiba és elindulok, már minden információ rendelkezésemre áll.

Ezzel vége a felkészülésnek? Nem.

Az autóban, úton tárgyalópartneremhez átgondolom azt is, hogy milyen kimenetele lehet a megbeszélésnek. Nem csak egy, hanem az összes kimenetelt. Ha már látom, mi lehet az eredménye a tárgyalásnak, kialakítom a tárgyalási stratégiát és meghatározom azokat a pontokat, amiben nem vagyok hajlandó engedni. Amint a helyszínre érek, rendelkezem az információkkal, stratégiával és pontosan tudom, hogy mit tekintek sikernek és kudarcnak. Indulhat a tárgyalás, felkészülés megtörtént.

Tudom, hogy furcsán hangozhat, hogy egy 1 órás megbeszélés előkészületébe ennyi energiát teszek bele, de tapasztalatom szerint ettől működik. Legalábbis nekem.

Állásinterjú - Bluebird

Hogyan készül fel az interjúztató az állásinterjúra?

De mi a helyzet azzal a megbeszéléssel, ahol hozzám jönnek állásinterjúra és én döntöm el, hogy kit veszek állományba? Nagyon hasonló. Biztos vagyok benne, hogy az esetek döntő többségében többet tudok az interjúalanyomról, mint amennyit ő tud rólam, vagy a cégről. Miért? Mert tudni szeretném, hogy kivel beszélgetek. Ehhez kitűnő forrást biztosít az önéletrajz, a korábban kitöltött tesztek, a közösségi média. Sőt! Sokat elárul az is a pályázóról, hogy melyik cégtől érkezik, ott mennyi időt töltött, mennyire lineáris az önéletrajza. Felkészülés, elemzés. Utána kezdődhet az interjú.

Nyilvánvalóan máshogy is fel lehet készülni egy megbeszélésre. De szerintem mindenképpen érdemes feltenned egy kérdéseket magadnak: 

1.

Ha velem találkozol állásinterjún, vajon mennyi idő alatt fogom tudni, hogy téged mennyire érdekel az állás, mennyire készültél fel?

2.

Alaposan felkészült tárgyalópartner vajon azt a pályázót fogja előnyben részesíteni, aki tudja, hogy hova jött, kivel beszél, mivel foglalkozik a cég, vagy pedig azt a jelentkezőt, aki láthatóan nincs képben?

3.

A felkészülés időbe kerül. Vajon érdemes-e olyan munkahelyen dolgoznod, ami nem éri meg számodra azt, hogy utánaolvass? Lehet, hogy 2-5-10 évig fogsz ezen az új helyen dolgozni. Tényleg nem ér meg 1-2 órát az, hogy tudd, hová mész?

Nézzünk néhány könnyedebb és praktikus kérdést!

IT ÁLLÁST KERESEL?
NÉZD MEG A BLUEBIRD
ÁLLÁSAJÁNLATAIT!

- Projekt menedzser, scrum master

- Business analyst, product owner, rendszerszervező

- Szoftverfejlesztő

- DevOps mérnök

- Manuális és automatizált tesztelő

- Üzemeltető

Időpont

Olyan időpontot válassz vagy olyan időpontot fogadj el, amikorra biztosan odaérsz az interjúra. Ha előtte másik programod van, inkább várj te, minthogy késs. Az európai megbeszélés szokások egyértelműek: ne késs, de ne is gyere előbb. Akkorra érkezz, amikorra megbeszélted.

Nagyon sokat csak a késés kérdéskörrel foglalkoznak. "Nem szabad késni." Persze. De vajon belegondoltál-e abba, hogy ha 10-15 perccel megbeszélés előtt érkezel, akkor mi játszódik le a másik félben. Tegyük fel, hogy szólnak neki: "Megérkezett hozzád XY, interjúra jött." Válasz: "De még csak 10:45 van! 11-kor lesz az interjú. Kérlek ültesd le és ...." Nem jó érzés így kezdeni.

Gyakran mondják, hogy érkezz hamarabb, hogy megszokd a helyet. Ne tedd! 

Javaslatom: akkorra gyere, amikorra meg van beszélve. Plusz mínusz 3 perc.

Állásinterjú felkészülés - Bluebird

Megjelenés, ruházat

A megjelenés során figyelj rá, hogy ápolt legyél, a vállalathoz illő ruhában jelenj meg. 

Az ápoltság minden munkakörben elvárt alap. Tudok olyan IT projektről, ahol egy senior IT szakembert azért küldtek el az első napján a munkahelyéről, mert rendkívül ápolatlanul érkezett. Mit gondolsz? Állásinterjú esetén nem az ápoltságod alapján fogják megítélni, hogy munkában is mire számíthatnak majd? De. Ha már interjún sem vagy ápolt, későbbre sem várja senki, hogy azzá válsz.

A ruházat is rendkívül fontos. Kerüld a végleteket, ne szörfnadrágban ess be a tengerről jövet és ne is az esküvői öltönyödben menj állásinterjúra! Visszafogott, diszkrét, elegáns, amiben jól érzed magad. Került az olyan öltözéket, amihez nem szoktál hozzá, mert feszengeni fogsz! Ha egy öltöny számodra kellemetlen viselet, akkor válassz mást.

Hölgyek gyakran esnek saját parfümök áldozatává. Gondolj bele! Ha az interjú után szellőztetni kell a behordott intenzív kölniszag miatt, az nem kelt jó érzést senkiben. Kerülendők a túlzottan hivalkozó, kivágott ruhák is.

A legtöbb vállalatról előre megállapítható, hogy milyen dresszkód alapján dolgoznak, azaz mennyire elegáns megjelenésre lehet számítani az interjúztatók részéről. Ha viszont kétséged van, inkább legyél elegánsabb, mint lazább.

Információgyűjtés

Állásinterjú felkészülés - Google - Bluebird

Az internetnek hála, mert a Google a barátod, ma már nagyon könnyű nagy mennyiségű és releváns információkhoz jutni, s a korszellem is neked kedvez, hiszen az online jelenlét minden munkaadó számára alapelvárás.

Nézz át minden lehetséges információs csatornát: a vállalat weboldalát, a közösségi médiát, a szakmai blogokat, a megjelentett közleményeket. Ezek számos információt közvetítenek a cégről.

Az interjú során nyugodtan térj ki arra, hogy megnézted a vállalat weboldalát, ismered a szolgáltatásait! Amikor interjú során a pályázó elmeséli nekem, hogy megnézett minket a weben és tetszik neki a weboldalunk, blogjaink, stb, egy dolgot érzek: érdeklődést. Vajon mi a véleménye, hogyan lát minket? Meg is szoktam kérdezni. A válaszok rendkívül sokat elmondanak a pályázó szöveg értelmezési és elemzési képességeiről. Mit jegyzett meg, milyen véleményt fogalmaz meg? Általában ezekből az interjúkból lesznek a hosszú interjúk. Hogy miért? Mert érdekel a jelölt véleménye. Másrészt, visszatérve a felkészülésre, azt érzem ilyenkor, hogy a másik fél is felkészült, van értelme folytatni a beszélgetést!

Pozícióleírás ismerete

Alapvető elvárás a pályázóval kapcsolatban, hogy ismerje azt a pozíciót, amire jelentkezett. Gyakran meg szoktam kérdezni: "Az eddigi információk alapján hogy látod, konkrétan mi lenne a feladatod nálunk?" Erre a kérdésre sokféle válasz érkezik. Hablaty, terelés, félreértelmezés és konkrét, jól megfogalmazott felsorolások. Azonnal tudom, hogy a pályázó megértette-e a feladatokat, tudja-e, hogy mi lesz a dolga, vagy arra sem volt energiája, hogy elolvassa az álláshirdetést. Ha pedig egy 1 oldalas dokumentumot a felvételi beszélgetés során sem tud értelmezve elmondani, akkor mit fog csinálni, ha majd nálunk dolgozik?

Ideális esetben az állásinterjún jelöltként kérdéseid vannak a megfogalmazott pozícióval kapcsolatban. Például: "Az álláshirdetésben elvárásként szerepel az SQL ismeret (adatbázis lekérdezésére használatos nyelv). Milyen szintű elvárást jelent ez? Lekérdezéseket kell tudni írni és futtatni, vagy ennél többet jelent?" Konkrét kérdés, ami megint az erősíti, hogy a pozícióról beszéljünk, a feladatokról. Mennyivel jobb ezt a kérdést hallani, mint azt, hogy "Ja, nem is tudtam, hogy az SQL is fontos". "Pedig szerepelt az álláshirdetésben is..."

Saját CV ismerete

Állásinterjú felkészülés - álláshirdetés - Bluebird

Furcsának tűnhet ez a pont, de hidd el, jobb olyan emberrel beszélgetni, aki tudja, hogy mi szerepel az önéletrajzában, mint olyannal, aki már nem emlékszik. "Már nem is emlékszem" jelentése: fogalmam sincs, már régen írtam a CV-t. Másik magyarázat: "Én már annyi mindent csináltam, hogy nem emlékszem mindenre". Ez sem túl pozitív. 

Alaposan nézd meg önéletrajzodat külső szemmel. Vajon mit kérdeznél? Ha 1-2 évente munkahelyet váltasz, nem kérdeznéd meg, hogy mi ennek az oka? Ha 1 éve munkát keresel, nem fog előjönni a kérdés az interjún? De. 

Készülj fel saját önéletrajzodból és azokból a kérdésekből, amelyeket kapni fogsz! Találd ki, hogy mik lesznek ezek!

Közösségi média

Egyáltalán nem titok, hogy a közösségi média valóságos aranybánya azon HR-esek és fejvadászok számára, akik igazán szeretnék megismerni téged. Időt szánunk arra, hogy átpörgessük a pályázók Facebook, Instagram vagy LinkedIn oldalait.

Akár viccesnek vagy éppen nagyon komolynak szánt és közzétett tartalmaid ugyanakkor előnytelen színben is feltüntethetnek téged, negatív benyomást keltve a kritikus pillanatokban. Érdemes időt szánni arra, hogy kritikus szemmel nézz rá a szöveges posztjaidra, fotóidra és a neccesnek gondoltak láthatóságát megváltoztasd vagy töröld őket! Vagy vállald fel őket, de tudd, hogy ezek a témák előjöhetnek egy interjún!

Válaszok önmagadnak

A válaszaid végiggondolása és hangos kimondása nagyban segíti a felkészülés hatékonyságát. Miután összeszedted a legfontosabb és az állásinterjú során várhatóan előkerülő kérdéseket és azokra végiggondoltad a lehetséges válaszaid, mondd ki magadnak vagy magadban.

Legyél önkritikus, törekedj a felmerülő nem kívánatos tényezők – például remegő hang – kiküszöbölésére. A felkészülés önmagában magabiztosságot ad. Vedd komolyan!

Állásinterjú felkészülés - Bluebird blog

Felkészülés kérdésekkel

Egy állásinterjú esetében kétirányú folyamatról van szó, ahol a jelölt is feltehet kérdéseket a pozíciójával, a vállalattal kapcsolatban. Sőt: a HR kifejezetten elvárja, hogy a jelöltek kérdezzenek, mert az utalhat a szándék és az elköteleződés minőségére is.

Ha vannak kérdéseid, az azt mutatja, hogy felkészültél, ismered az álláshirdetést. Ha nem ismernéd, ciki lenne kérdezni, főleg olyat, amire a válasz szerepel benne...

De ha valid kérdéseid vannak, abból tudni fogja az interjúztató, hogy mi mindennel vagy képben.

Néhány példa:

  • Milyen felelősségi kört és szintet foglal magába a pozíció?
  • Ha én tölteném be a pozíciót, hogyan és milyen időközönként mérnék a teljesítményemet?
  • A csapat mely osztályokkal, területekkel dolgozik rendszeresen együtt?
  • Milyen tulajdonságai, készségei vannak annak az embernek, aki sikeresen tölti be a pozíciót?
  • Jelenleg milyen kihívásokkal kell szembenéznie annak, akik betölti a pozíciót?
Állásinterjú - Bluebird blog

Az állásinterjú menete

Nem térek ki arra, hogy milyen interjú folyamatok a megszokottak jelenleg, hány körben, milyen tesztfeladatokkal és hogyan történik. (Talán majd egy másik cikkben!) Azt viszont érdemes végignézni, hogy egy adott állásinterjú hogyan épül fel!

Az állásinterjú szakaszokra bontható. Megjegyezném azonban, hogy nagyon sokféle lehet, sőt vannak olyan cégek, ahol bizonyos elemek hiányozhatnak is.

Tapasztalatunk szerint egy állásinterjú általános mederben úgy folyik, hogy bemutatkozol, bemutatkozik a munkáltató, átbeszélitek a pozíciót, kérdéseket tesz fel az interjúztató, hogy megbizonyosodjon rátermettségedről. Ezt követően lehetőséged van kérdezni az állással kapcsolatban. Zárásként pedig fizetési igény és kezdés dátum egyeztetése történik. Döntést ne várj azonnal, azonban azt joggal elvárhatod, hogy visszajelzést kapj akár melletted döntött a munkáltató, akár nem.

Az állásinterjú

Jó esetben az állásinterjúra megfelelő felkészülést követően érkezel. Ha ez így van, akkor sokkal magabiztosabban és a tényleges kérdésekre fókuszálva tudsz válaszolni. Nincs mást tenni, mint önmagadat adni. 

Nézzük, mire érdemes figyelni!

Légy őszinte!

Minden hazugság kiderül egyszer. Ha felvesznek, úgyis megismernek és a munka során egyértelmű lesz mindenkinek, hogy mihez értesz és mihez nem. Hiába mondod azt, hogy Excel guru vagy, ha az első munkanap kiderül ennek az ellenkezője. Ha nem vagy Excel guru, de annak kellene lenned, légy elkötelezett amellett, hogy megtanulod ASAP. (Nem is beszélve arról, hogy ha Excel gurunak mutatod be magad, akkor egyből kaphatsz is egy jó kis tesztet. Na, azzal mit kezdesz?)

Képességeidet és tudásodat olyan szintűnek mutasd be, amilyenek valójában! Koncentrálj arra, amiben tényleg nagyon jó vagy! Emeld ki azokat, amelyekre a munkád során szükséged lehet. Hogy mik ezek? Ha olvastad az álláshirdetést, akkor tisztában leszel vele egészen pontosan.

Az interjúztatóid profik. Kiszúrják a hazugságot, kiszúrják, ha remeg a hangod, ha az orrodat piszkálod.

Adj konkrét válaszokat!

Ha a kérdésekre konkrét válaszokat adsz, akkor egyrészt az interjúztató megtudja, amire kérdezett, másrészt mindenki tudni fogja, hogy érted a kérdést és releváns a válaszod. "Mehetünk tovább..." Általános, kitérő válasz esetén tudni fogja mindenki, hogy van itt valami, amiről nem akarsz beszélni. 

Mivel az állásinterjú időkerete véges, mellébeszélésre és barokkos körmondatokra nincsen lehetőséged. A kérdésekre adott válaszaid legyenek tömörek, koncentráltak és konkrétak. Hiszen konkrét kérdésre konkrét válasz dukál.

Légy pozitív!

Az őszinteséget és a pozitív hozzáállást mindenki díjazza. Ezzel az állásinterjún téged kérdésekkel bombázó HR-esek számára is megkönnyíted a veled való kapcsolatfelvételt.

Ha elutasító és távolságtartó vagy, nem biztos, hogy sokáig akarnak beszélni veled. Főleg, ha még nem ismernek eléggé ahhoz, hogy tudják, érdemes lenne.

A pozitív hozzáállás, a mosoly és a derűs, nyitott testbeszéd erősen hozzájárul nem csak a jó hangulathoz, hanem a konstruktív együttműködéshez is.

De, sose legyél végletes, mert a végén még álmodozó bolondnak tartanak, vagy borderline szindrómára kezdenek gyanakodni.

Válaszolj az eredményeiddel!

Törekedj arra, hogy a kérdésekre adott válaszaid összekapcsold a korábbi eredményeiddel, megoldásaiddal. Ez egy remek lehetőség arra, hogy az adott munkakörre való alkalmasságod megmutathasd.

Információk előző munkahelyekről

Amikor az interjúztató az előző munkahelyedről kérdez, többnyire nem arra kíváncsi, hogy milyen cég volt az, hanem arra, hogy hogyan kommunikálsz róla. Ha elkezded szidni, elmondani diszkrét információkat, akkor garantálható, hogy az új munkahelyed sem számíthat diszkrécióra. Melyik munkahelynek van erre szüksége?

Másrészt nem elegáns. Egy állásinterjú során arra kíváncsiak a másik oldalon, hogy problémamegoldóként hogyan működsz, hogyan nézel szembe a kihívásokkal. Még ha nem is kedveled az előző- vagy az aktuális munkád, akkor se engedj teret a negatív érzéseknek és gondolatoknak, szavaknak. Ilyen helyzetekben légy inkább diplomatikus, vagy őszintén mondd el, hogy nem szeretnél rosszat mondani az előző helyedről. Hiszen pont a rossz dolgok miatt keresel másik munkahelyet. Inkább arra figyelj és ha szükséges arról beszélj, hogy milyen pozitív tapasztalatokra tettél és teszel szert az adott helyzetben s mit is szeretnél csinálni a jövőben.

Az állásinterjú vége és ami utána következik

Egyszer minden véget ér s így van ez az állásinterjúkkal is. Kérdés, hogy mit is tegyél ilyenkor, mivel is támogathatod a kiválasztás folyamatát, mit tehetsz még a sikerért?

A proaktív jelenlét mindenképpen fontos: érdeklődj az interjúztatónál vagy a fejvadásznál a „hogyan továbbról”. 

Nagyon jó benyomást kelthetsz azzal, ha legkésőbb huszonnégy óra elteltével személyre szóló köszönőlevelet küldesz azoknak, akik részt vettek az állásinterjún.

Összefoglalva

A sikeres állásinterjú egyik legfontosabb tényezője az alapos felkészülés. Meg kell ismerni a céget, az az adott pozíciót. Sorra kell venni a specifikus, illetve trükkösnek szánt kérdéseket és végiggondolni az azokra adott válaszokat is. Az őszinteség és a pozitív attitűd éppen annyit számít, mint a szakmai felkészültség. Légy önmagad, hajrá, sok sikert!

Önéletrajz készítés tippek - Bluebird
IT állások és IT projektek a Bluebirdnél
LinkedIn profil tippek - Bluebird

Ha a blogbejegyzéseinkről mindig elsőként akarsz értesülni, kövess minket LinkedInen és Facebookon is!


Ehhez kapcsolódó témák

Success message!
Warning message!
Error message!