Állásinterjú kérdések

Réfi Balázs

2021. június 11.


Mik a leggyakoribb állásinterjú kérdések és milyen választ adhatsz rájuk? Tudd meg a Bluebird posztjából, hogy milyen kérdésekre számíthatsz!

More...

Az utolsó körös interjút a Bluebirdnél mindig én tartom. Azért, mert az a célom, hogy csak olyan munkavállalóval bővüljön csapatunk, akinek az értékeiben biztos vagyok. 

Azoknál a jelölteknél, akik hozzám eljutnak interjúra, a hozzáértés már nem kérdés. Egyetlen fókusz van: emberi értékek. Persze ez nem minden cégnél és interjún van így, de azt gondolom, hogy a világ abba az irányba megy, amikor azokat az embereket akarjuk megtalálni, akik "soft skillek" tekintetében jók. Ez pedig lényegében azt jelenti, hogy "jó emberek", értékes emberek keresünk, olyanokat, akikkel még munkaidőn kívül is szívesen beszélgetnénk. Nálam ez a szempont, de nem gondolom, hogy ez minden munkahelyre igaz. Mindenesetre az alábbi kérdéseknél is ez a szempont - az emberi szempont - jelenik meg. 

Szeretném viszont megjegyezni, hogy az interjú utáni elutasítás nem azt jelenti, hogy a fentiek szerint értékek nincsenek meg a pályázóban. Csupán annyit jelent, hogy más került kiválasztásra.

Nézzük a kérdéseket és fejtsük meg, hogy melyik miről is szól!

Állásinterjú kérdések a Bluebirdtől

Állásinterjú kérdések

1. "Mesélj egy kicsit magadról!"

Valójában ez egy felszólítás (nyelvtani értelemben), viszont nagyon gyakran előfordul az állásinterjú kérdések között.

Rendkívül beszédes, hogy mit válaszolsz erre a kérdésre. Pozitív vagy negatív hangulatú, amit mondasz? Személyes vagy szakmai? Tudsz-e egyáltalán kiemelni valamit, vagy visszakérdezel, hogy "miről meséljek"?

Érdemes végiggondolni interjú előtt, hogy mi is lehet az a néhány mondat, amit elmondanál magadról. Ami tényleg te vagy. 

Aki valaha is dolgozott sales területen, az tudja, milyen ereje van a sales pitch-nek. Van 2 perced, mondd el, amit fontosnak tartasz! Ha tudod, mit fogsz mondani, nyert ügyed van. Ha benne van a személyed is, akkor méginkább!

Készülj fel előre! Véleményem szerint jó, ha a válaszban szerepel egy bemutatkozás (ki vagy, hogy kerültél ide, stb.), szakmai háttérről, tapasztalatról szóló információk, némi személyes információ.

2. "Melyek a gyenge pontjaid?"

Ez a legnépszerűbb kérdés, amivel egy állásinterjún esélyes, hogy találkozol. A HR-es sem gondolja azt, hogy leleplező vallomást fogsz tenni múltad nagy hibáiról, hanem arra kíváncsi, mennyire ismerjed önmagad és teszel-e valamit hibáid javítására.

Állásinterjú kérdések közül sokan ettől félnek leginkább. Pedig remek alkalmat biztosít arra, hogy saját erősségeidet kidomborítsd. Ne a személyes hibáidat sorold, hanem a szakmai jellemzőkre, soft skillekre összpontosíts. Például: „Sokat dolgozom azon, hogy kommunikációs képességeimet fejlesszem, hogy sokkal sikeresebb előadó legyek. Nemrég elvégeztem egy kommunikációs tréninget és kiderült, hogy vicces előadónak tartanak.”

Ennek a kérdésnek egy másik verziója, amikor megkérnek, mesélj el egy helyzetet, amiben kudarcot vallottál. Újból, itt is arra kíváncsiak, hogy hajlandó vagy-e felismerni, hogy hibáztál és ha igen, tanultál-e belőle. A válaszból kiderül, hogyan reagáltál a helyzetre, levontad-e a megfelelő következtetést és fejlődtél-e azóta.

Állásinterjú kérdések - Bluebird

3. "Mik a terveid az elkövetkező három-öt évre?"

A kérdés hátterében az áll, hogy az interjúztató kíváncsi az ambíciódra és arra, hogy mennyire vagy tisztában magaddal. Ha irreális elképzeléseid vannak, az rendkívül káros lehet a megítélésedre. Az is, ha olyan ambícióid vannak, melyek nem összeegyeztethetőek azzal a munkakörrel, amelyre jelentkezel.

Erre a kérdésre sajnos gyakran kapnak az interjúztatók rendkívül sablonos válaszokat is.

Például: "3-5 év múlva vezetőként szeretnék dolgozni." Ez a válasz gyakran az önismeret fokára mutat rá. Hiszen, ha az interjún kiderül, hogy nem vagy vezető alkat és az adott szakterületi vezetők több, mint 3-5 év tapasztalattal rendelkeznek, akkor a feladat komplexitásánál átlátása még nincs jelen benned. Ez persze nem baj, de sokat elmond az interjúztatónak rólad.

Javaslom, hogy légy óvatos ennek a kérdésnek a megválaszolásánál. Lehet, hogy kialakult benned egy kép arról, hogy mi lesz veled 3-5 év múlva, de sok esetben nem biztos, hogy az adott cégnék erre lehetőséged lesz. Ha viszont megismered a céget, elmélyülsz azon a területen, amivel foglalkozol, akkor adni fogja magát, hogy mi is csinálsz majd 3-5 év múlva.

4. "Miért te lennél a legjobb választás?"

Az állásinterjú kérdések egyik becsapós kérdése... Szerintem ne azt mondd el, hogy miért te vagy a legalkalmasabb, hanem azt, hogy konkrétan milyen képességeid, tudásod van, ami miatt nagyon alkalmas jelölt vagy. A feladattal kapcsolatos alázat nem bűn. De az "ugyan, ezt a feladatot könnyedén megoldom" kijelentés, vagy a "azért én vagyok a legjobb" már talán az lehet.

Készülj fel az adott feladatokból! Gondold végig pontosan, mi is az a plusz, amit úgy gondolsz, hogy a vállalat értékelne benned.

Megoldottál esetleg egy hasonló problémát, amivel itt feltehetően találkozni fogsz?

Milyen releváns iparági tapasztalatod van?

Melyek azok a személyes erősségeid, melyek remek kollégává tehetnek?

Végeztél-e esetleg valamilyen tanfolyamot, ami kimondottan a munka leírásához passzol?

Mindent sorolj fel, ne hagyj ki információkat!

5. "Miért szeretnél nálunk dolgozni?"

Ahogy az állásból is felkészültél, úgy készülj fel a cégből is!

Az interneten pár percnyi kereséssel rengeteg minden kideríthető az adott vállalatról. Általában az állásinterjún feltett kérdések célja kideríteni, hogy a jelentkező megfelel-e az állásra és az, hogy az állás megfelel-e a jelentkezőnek. Ennek a kérdésnek az a célja, hogy a vállalat megtudja, hogy komolyan gondolod-e a dolgot és tényleg ennél a cégnél szeretnél dolgozni.

Mondd el őszintén a véleményedet a cégről és arról, hogy mi tetszik benne. Számomra mindig nagyon érdekes, amikor egy jelentkező ténylegesen ismeri a Bluebird bolgjait, szolgáltatásait. Ekkor ugyanis tudom, hogy tedd bele időt és energiát a felkészülésbe. Mekkora a kontraszt ezzel szemben akkor, amikor semmit sem tud valaki a cégről? Óriási.

6. "Miért döntöttél úgy, hogy otthagyod az állásod?"

Célszerű az igazat mondani itt is.

Ha olyan választ adsz, ami arra utal, hogy te jöttél el, biztos lehetsz benne, hogy néhány kérdéssel később jön egy újabb kérdés, ami erre az eljövetelre fog rákérdezni, csak máshogy...

Mondd el úgy, ahogy van! Olyan módon, ami nem indiszkrét, nem sért másokat, tényszerű, valós, korrekt és igaz. Ne személyeskedj még akkor sem, ha korábbi vezetőd miatt jöttél el előző munkahelyedről. Egyszerűen és tényszerűen mondd el. Persze abban is biztos lehetsz, hogy ennél a kérdésnél további mélyebb, feltáró jellegű kérdéseket is fogsz kapni.


Állásinterjú kérdések - Bluebird

7. "Mikor voltál igazán elégedett az elvégzett munkával?"

A kérdésnek célja, hogy a HR-es egy kicsit megismerje, pontosan mi is az, ami motivál téged. A válaszban idézz fel egy olyan feladatot, projektet, ami rendkívül fellelkesített: „Munkámban azt szeretem a legjobban, hogy valós ügyfelek igazi problémáit kellett megoldani, ez fontos része a munkámnak.”

8. "Mi az a három pozitív dolog, amit legutóbbi főnökös mondana rólad?"

A kérdés újból remek alkalom arra, hogy képességeidet csillogtathasd. Személyeskedésnek ennél a válasznál sincs helye, inkább fogj az alkalmon, hogy más szavain keresztül dicsérd saját magadat. „A régi főnököm szerint én vagyok a legalaposabb programozó, akit ismert. Tudja, hogy határidőre elvégzem a feladatokat, szereti a humorérzékemet.”

9. "Milyen fizetésre gondoltál?"

Ennél az állásinterjú kérdésnél előnyben vagy, ha a potenciális munkaadó elárulja, milyen keretek között gondolkodik. A válaszokkal gyors internetes kutatással készülhetsz. A Bluebird is közzéteszi, hogy például adott IT munkakörben területen milyen fizetésekre számíthatsz tapasztalat, beosztás szerint. Az sem árt, ha ismerőseid körében érdeklődsz, hogy más cégnél hasonló pozícióban ki mennyit keres.

Figyelj arra, hogy a fizetés a juttatási csomagnak csak egyik összetevője. A vállalatok cafetériával, laptop, mobiltelefon és bizonyos pozíciók felett céges autó biztosításával is igyekeznek magukhoz vonzani a tehetségeket. A home office, képzési, utazási vagy konferencián való részvételi lehetőségek is a csomag része. Ha HR-es ezeket nem említené, kérdezz rá!

10. "Miért keltette fel a figyelmed a meghirdetett pozíció?"

Konkrétan válaszolt, de vigyázz, ne told túl! Mondd végig a pozícióleírásban szereplő azon pontokat, melyekkel kapcsolatban vannak ismereteid, tapasztalatod, tudásod. De azokra is kitérhetsz, ahol nincs. Egy értelmes interjúztató úgyis átlátja, hogy miről nem beszéltél és garantáltan rá fog kérdezni.

IT állások és IT projektek a Bluebirdnél
CV feltöltés - Bluebird
IT munkaerő-közvetítés - Bluebird

Ha a blogbejegyzéseinkről mindig elsőként akarsz értesülni, kövess minket LinkedInen és Facebookon is!