Állásinterjú kérdések és válaszok

Réfi Balázs
2021. június 11.

Állásinterjú kérdések: mik a leggyakoribbak és milyen választ adhatsz rájuk? Vajon milyen interjú kérdések várhatnak rád az interjún?

More...

Érték alapú kiválasztás

Az utolsó körös interjút a Bluebirdnél mindig én tartom. Azért, mert az a célom, hogy csak olyan munkavállalóval bővüljön csapatunk, akinek az értékeiben biztos vagyok. 

Azoknál a jelölteknél, akik hozzám eljutnak interjúra, a hozzáértés már nem kérdés. Egyetlen fókusz van: emberi értékek. Persze ez nem minden cégnél és interjún van így, de azt gondolom, hogy a világ abba az irányba megy, amikor azokat az embereket akarjuk megtalálni, akik "soft skillek" tekintetében jók. Ez pedig lényegében azt jelenti, hogy "jó emberek", értékes emberek keresünk, olyanokat, akikkel még munkaidőn kívül is szívesen beszélgetnénk. Nálam az emberi érték a fő szempont, de nem gondolom, hogy ez minden munkahelyre igaz. Mindenesetre az alábbi kérdéseknél is ez a szempont - az emberi szempont - jelenik meg. 

Szeretném viszont megjegyezni, hogy az interjú utáni elutasítás nem azt jelenti, hogy a fentiek szerinti értékek nincsenek meg a pályázóban. Csupán annyit jelent, hogy más került kiválasztásra.

Nézzük az interjú kérdéseket és fejtsük meg, hogy melyik miről is szól!

Állásinterjú kérdések a Bluebirdtől

10 leggyakoribb kérdés állásinterjún

1. "Mesélj egy kicsit magadról!"

Valójában ez egy felszólítás (nyelvtani értelemben), viszont nagyon gyakran előfordul az állásinterjú kérdések között.

Rendkívül beszédes, hogy mit válaszolsz erre a kérdésre. Pozitív vagy negatív hangulatú, amit mondasz? Személyes vagy szakmai? Tudsz-e egyáltalán kiemelni valamit, vagy visszakérdezel, hogy "miről meséljek"?

Érdemes végiggondolni interjú előtt, hogy mi is lehet az a néhány mondat, amit elmondanál magadról. Ami tényleg te vagy. 

Aki valaha is dolgozott sales területen, az tudja, milyen ereje van a sales pitch-nek. Van 2 perced, mondd el, amit fontosnak tartasz! Ha tudod, mit fogsz mondani, nyert ügyed van. Ha benne van a személyed is, akkor még inkább!

Készülj fel előre! Véleményem szerint jó, ha a válaszban szerepel egy bemutatkozás (ki vagy, hogy kerültél ide, stb.), szakmai háttérről, tapasztalatról szóló információk, némi személyes információ.

2. "Melyek a gyenge pontjaid?"

Ez a legnépszerűbb kérdés, amivel egy állásinterjún esélyes, hogy találkozol. A HR-es sem gondolja azt, hogy leleplező vallomást fogsz tenni múltad nagy hibáiról, hanem arra kíváncsi, mennyire ismered önmagad és teszel-e valamit hibáid javítására.

Az interjú kérdések közül sokan ettől félnek leginkább. Pedig remek alkalmat biztosít arra, hogy saját erősségeidet kidomborítsd. Ne a személyes hibáidat sorold, hanem a szakmai jellemzőkre, soft skillekre összpontosíts. Például: „Sokat dolgozom azon, hogy kommunikációs képességeimet fejlesszem, hogy sokkal sikeresebb előadó legyek. Nemrég elvégeztem egy kommunikációs tréninget és kiderült, hogy vicces előadónak tartanak.”

Ennek a kérdésnek egy másik verziója, amikor megkérnek, mesélj el egy helyzetet, amiben kudarcot vallottál. Újból, itt is arra kíváncsiak, hogy hajlandó vagy-e felismerni, hogy hibáztál és ha igen, tanultál-e belőle. A válaszból kiderül, hogyan reagáltál a helyzetre, levontad-e a megfelelő következtetést és fejlődtél-e azóta.

Állásinterjú kérdések - Bluebird blog

3. "Mik a terveid az elkövetkező három-öt évre?"

A kérdés hátterében az áll, hogy az interjúztató kíváncsi az ambíciódra és arra, hogy mennyire vagy tisztában magaddal. Ha irreális elképzeléseid vannak, az rendkívül káros lehet a megítélésedre. Az is, ha olyan ambícióid vannak, amelyek nem összeegyeztethetőek azzal a munkakörrel, amelyre jelentkezel.

Erre a kérdésre sajnos gyakran kapnak az interjúztatók rendkívül sablonos válaszokat is.

Például: "3-5 év múlva vezetőként szeretnék dolgozni." Ez a válasz gyakran az önismeret fokára mutat rá. Hiszen, ha az interjún kiderül, hogy nem vagy vezető alkat és az adott szakterületi vezetők több, mint 3-5 év tapasztalattal rendelkeznek, akkor a feladat komplexitásánál átlátása még nincs jelen benned. Ez persze nem baj, de sokat elmond az interjúztatónak rólad.

Javaslom, hogy légy óvatos ennek a kérdésnek a megválaszolásánál.

4. "Miért te lennél a legjobb választás?"

Az állásinterjú kérdések egyik becsapós kérdése... és ezt a kérdést mindenki utálja. Pedig valójában nem arról szól, hogy bizonygatnod kellene rátermettségedet. Sőt!

Ne azt mondd el, hogy te vagy a legalkalmasabb (úgy általában), hanem azt, hogy konkrétan milyen képességeid, tudásod van, ami miatt nagyon alkalmas jelölt vagy. A feladattal kapcsolatos alázat nem bűn, sőt!

Az "ugyan, ezt a feladatot könnyedén megoldom" kijelentés komoly jelzés az interjúztató felé, hogy nem látod át eléggé a feladatokat és azok mélységét.

Készülj fel a pozíció leírásban megadott feladatokból! Gondold végig pontosan, mi is az a plusz, amit úgy gondolsz, hogy a vállalat értékelne benned.

Interjú kérdések és válaszok - Bluebird

Megoldottál hasonló problémákat, végeztél hasonló feladatokat?

Interjú kérdések és válaszok - Bluebird

Releváns iparági tapasztalatod van?

Interjú kérdések és válaszok - Bluebird

Végeztél-e olyan tanfolyamot vagy képzést, ami kimondottan a feladat leíráshoz passzol?

Mindent sorolj fel, ne hagyj ki információkat!

5. "Miért szeretnél nálunk dolgozni?"

Ahogy az állásból is felkészültél, úgy készülj fel a cégből is!

Az interneten pár percnyi kereséssel rengeteg minden kideríthető az adott vállalatról. Általában az állásinterjún feltett kérdések célja kideríteni, hogy a jelentkező megfelel-e az állásra és az, hogy az állás megfelel-e a jelentkezőnek. Ennek a kérdésnek az a célja, hogy a vállalat megtudja, hogy komolyan gondolod-e a dolgot és tényleg ennél a cégnél szeretnél dolgozni.

Mondd el őszintén a véleményedet a cégről és arról, hogy mi tetszik benne. Számomra mindig nagyon érdekes, amikor egy jelentkező ténylegesen ismeri a Bluebird blogjait, szolgáltatásait. Ekkor ugyanis tudom, hogy tett bele időt és energiát a felkészülésbe.

Mekkora a kontraszt ezzel szemben abban az eseben, amikor semmit sem tudsz a cégről? Óriási. És ne feledd, jó esetben az interjúztató is felkészült belőled (talán még a social média csatornákon is). Furcsa lenne, ha az interjúztató képben lenne rólad, de te nem tudnád, hogy mivel is foglalkozik a cég, ahova interjúra mentél.

6. "Miért döntöttél úgy, hogy otthagyod az állásod?"

Célszerű az igazat mondani itt is.

Ha olyan választ adsz, ami arra utal, hogy te jöttél el, biztos lehetsz benne, hogy néhány kérdéssel később jön egy újabb kérdés, ami erre az eljövetelre fog rákérdezni, csak máshogy.

Mondd el úgy, ahogy van! Olyan módon, ami nem indiszkrét, nem sért másokat, tényszerű, valós, korrekt és igaz. Ne személyeskedj még akkor sem, ha korábbi vezetőd miatt jöttél el előző munkahelyedről. Egyszerűen és tényszerűen mondd el. 

Állásinterjú kérdések - Bluebird

7. "Mikor voltál igazán elégedett az elvégzett munkával?"

A kérdésnek célja, hogy a HR-es egy kicsit megismerje, pontosan mi is az, ami motivál téged. A válaszban idézz fel egy olyan feladatot, projektet, ami rendkívül fellelkesített.

Jelenleg én ezt a példát mondanám: „Legutóbbi nagy feladatom a Bluebird online megjelenésének kialakítása volt. Rendkívül sok erőfeszítést igényelt, hogy eljussunk odáig, hogy azokat a tartalmakat, amelyeket a blogunkon megosztunk rengetegen olvassák. Át kellett alaposan gondolni, hogy kinek írunk, miben tudunk segítségükre lenni, miért érdemes olvasni a blogjainkat. Empátia, türelem, szorgalom kellett ahhoz, hogy elérjük azt, hogy például állásinterjú kérdések kapcsán a mi oldalunk legyen az, amelyik a Google kereső első találatai között jelenik meg. Büszke vagyok rá, hogy megvolt bennünk az elhatározás, elszántság. Elkezdtük és addig nem nyugodtunk, amíg el nem értük céljainkat.”

8. "Mi az a három pozitív dolog, amit legutóbbi főnököd mondana rólad?"

A kérdés újból remek alkalom arra, hogy képességeidet csillogtathasd. Személyeskedésnek ennél a válasznál sincs helye, inkább fogj az alkalmon, hogy más szavain keresztül dicsérd saját magadat. „A régi főnököm szerint én vagyok a legalaposabb programozó, akit ismert. Tudja, hogy határidőre elvégzem a feladatokat, szereti a humorérzékemet. Szívesen dolgozott velem és én is vele.”

9. "Milyen fizetésre gondoltál?"

Ennél az állásinterjú kérdésnél előnyben vagy, ha a potenciális munkaadó elárulja, milyen keretek között gondolkodik. A válaszokkal gyors internetes kutatással készülhetsz. A Bluebird is közzéteszi, hogy például adott IT munkakörben területen milyen fizetésekre számíthatsz tapasztalat, beosztás szerint. Az sem árt, ha ismerőseid körében érdeklődsz, hogy más cégnél hasonló pozícióban ki mennyit keres.

Figyelj arra, hogy a fizetés a juttatási csomagnak csak egyik összetevője. A vállalatok cafetériával, laptop, mobiltelefon és bizonyos pozíciók felett céges autó biztosításával is igyekeznek magukhoz vonzani a tehetségeket. A home office, képzési, utazási vagy konferencián való részvételi lehetőségek is a csomag része. 

Jó esetben viszont az interjúztató tudja, hogy a jelölteket általában a bruttó bér érdekli főként, hiszen ezt tekintik biztosnak. Minden más csak hab a tortán.

10. "Miért keltette fel a figyelmed a meghirdetett pozíció?"

Konkrétan válaszolj, de vigyázz, ne told túl! Mondd végig a pozícióleírásban szereplő azon pontokat, amelyekkel kapcsolatban vannak ismereteid, tapasztalatod, tudásod. De azokra is kitérhetsz, ahol nincs. Egy értelmes interjúztató úgyis átlátja, hogy miről nem beszéltél és garantáltan rá fog kérdezni.

Ha tényleg azért vagy ott az interjún, mert érdekel az állás, akkor könnyű dolgod lesz. Egyszerűen mondd el, hogy mi az, ami tetszik az új munkakörben. Sőt! Kérdezz bele, hogy hogyan kell érteni bizonyos feladatokat. Például: "A projektvezetési feladatok ellátása magába foglalja a projekt ütemezés tervezését is? Kivel kell egyeztetnem, ha változik a projekt ütemezése vagy indokolt lenne módosítani azt?" Ha észrevetted, máris arról beszélgetünk, hogy amikor dolgozom, kivel fogok egyeztetni. Elképzeljük előre a helyzetet és már egy lehetséges jövőről beszélünk.

Fura állásinterjú kérdések

Azonban váratlan kérdések is felmerülhetnek az interjú során. Nézzük meg mik a fura interjú kérdések céljai, és foglalkozunk azzal is, hogy milyen válaszokat adhatunk ezekre.

"Becsüld meg, hány teniszlabda fér be egy repülőgépbe" vagy "Milyen áprilisi tréfát sütnél el feletteseden", netán "Milyen állat bőrébe bújnál" – ez csak három azokból a fura állásinterjú kérdésekből, amivel egy ismerkedő beszélgetés során találkozhatsz. Nemcsak a Google vagy a Facebook-hoz hasonló óriási tech cégek tesznek fel ehhez hasonló fura kérdéseket. 

Egyre több vállalat él a lehetőséggel, hiszen szeretnének megismerni téged a komfortzónádon kívül is, furcsább helyzetekben.

Furcsa állásinterjú kérdések - Bluebird

A fenti kérdések mindegyike más-más tulajdonságot vizsgál. A teniszlabdás kérdés kapcsán meg tudod mutatni, hogy mennyire tudsz logikusan gondolkodni. Az áprilisi tréfánál a teljesen váratlan helyzetre való reakcióképességedet ismeri meg az interjúztató. Az állatos kérdés pedig a jellemedről szól, még akkor is, ha ebbe nem gondolsz bele azonnal. De gondold végig: mit jelent a kutya, ló, kakas, sárkány?

Miről szólnak a furcsa interjú kérdések?

A fura interjú kérdések célja felmérni, hogy hogyan válaszolsz egy váratlan helyzetre vagy feladatra, mennyire találod fel magát. A legtöbb fura kérdésre nincs jó vagy rossz válasz. Ezek a szokatlanabb állásinterjú kérdések lehetőséget kapsz arra, hogy bebizonyítsd: képes vagy gyorsan gondolkodni, kreatív vagy és egy egészséges adag humorérzékkel is meg vagy áldva.

Az interjúztató érdekes helyzetek megteremtésével próbálja megismerni, milyen vagy a komfortzónádon kívül, hogyan reagálsz egy be nem gyakorolt helyzetre. Ekkor lejjebb engeded védőpajzsod, betekintést engedsz személyiségedbe, gondolkodásmódodba, megcsillogtathatod kommunikációs készségeidet és személyiségjegyeidet. Egy a lényeg, ne ijedj meg ezektől a kérdésektől sem.

A leggyakoribb fura interjú kérdéseket négy fő kategóriába lehet sorolni.

1

Hipotetikus helyzetek

2

Vélemények és preferenciák

3

Erkölcs tesztek

4

Utazás

Vizsgáljuk meg közelebbről mind a négy szokatlan állásinterjú kérdés kategóriát, tippeket adva a lehetséges válaszokra is.

1. Hipotetikus helyzetek

Ez a legnépszerűbb kategória, nagyon sok fura kérdés fogalmazódik meg. Az interjúztató arra kér téged, hogy képzelj el egy bizonyos helyzetet, vagy saját magad tedd egy bizonyos szituációba.

Szerepjáték I.

Sok esetben egy történelmi személyiség vagy történelmi helyzet kiválasztása a feladat.

Interjú kérdések - Bluebird
Melyik magyar királlyal (miniszterelnökkel) ebédelnél és miért?
Interjú kérdések - Bluebird
Kivel vacsoráznál szívesen, legyen az élő vagy holt személyiség?
Interjú kérdések - Bluebird
Ha bárkivel eltölthetnél egy napot a világon, ki lenne az, miről beszélnétek és miért épp ezt az embert választanád?

Az ehhez hasonló kérdések célja felfedni kreatív gondolkodásodat, egy kicsit bepillantani általános műveltségedbe, történelmi ismereteidbe. De az is elvárják ezektől a helyzetektől, hogy meglássák, mennyire egyedi, szokatlan, más a viselkedésed és hogyan kezelsz egy szokatlan helyzetet.

Egyes hipotetikus kérdések sokkal bonyolultabbak, céljuk felmérni a problémamegoldó képességedet. A válasz nem annyira fontos, inkább a megoldáshoz vezető logika. Például:
"Képzeld el, hogy eltévedsz egy olyan országban, ahol senki sem beszéli a nyelved, nincs internet, hogyan jutsz haza?"

Ebbe a kategóriába tartozik a poszt elején említett teniszlabdás kérdés is. Az interjúztató azt szeretné megtudni, képes vagy-e megőrizni a józan gondolkodásodat, tudsz-e esetleg azonnal egy tervet rögtönözni.

Szerepjáték II.

A hipotetikus állásinterjú kérdések közé tartoznak azok is, amikor megkérnek, hogy más emberként vagy tárgyként képzeld el magad:

Állásinterjú kérdések - Bluebird
Ha bármely híres ember lehetnél a világon, ki lennél és miért?
Állásinterjú kérdések - Bluebird
A bicikli mely alkatrésze lennél és miért?
Állásinterjú kérdések - Bluebird
Melyik állat jellemzi legjobban szakmai személyiségedet?
Állásinterjú kérdések - Bluebird
Ha a cég egy hajó, te hol vagy rajta? (általános, vezetőknek szóló kérdés)

Nyilván, nincs jó vagy rossz válasz ezekre a kérdésekre. Az interjúztató azt szeretné látni hogyan válaszolsz és milyen magyarázatot adsz választásodra. Gyakran a hasonló állásinterjú kérdések célja a hangulat oldása, hogy megmutatkozhasson a személyiséged. Ezért is fontos válaszodat megalapozottan alátámasztani érvekkel.

Állásinterjú kérdések és válaszok - Bluebird blog

2. Vélemények és preferenciák

Ezeknek a kérdéseknek is az a céljuk, hogy elmondd a véleményedet, megmutatkozzon a személyiséged is, miközben két lehetőség közül választasz. A válaszok arra is támpontot adnak, hogy kulturálisan képes leszel-e beilleszkedni a meglévő szervezetbe.

Interjú kérdések - Bluebird
Mi a jobb, egy cica vagy egy kutya?
Interjú kérdések - Bluebird
Mit gondolsz a kerti törpékről?
Interjú kérdések - Bluebird
Hol szeretsz ebédelni?
Interjú kérdések - Bluebird
Mi a kedvenc ízed a fagylaltban? 

Újból, ezekre a fura kérdésekre sincs jó vagy rossz válasz. A munkaadót a magyarázat érdekli, felméri, hogy teljesen besülsz a válaszokkal vagy egy kicsit kiengedve érdekes, izgalmas történettel támasztod alá a mondandódat.

3. Erkölcs tesztek

Vannak tabu témák, amire egy interjúztató nem kérdezhet rá az interjú alatt, mert ezek egyszerűen törvénytelenek. Például a vallási meggyőződés, a személyes tervek, politikai hovatartozás. Azonban személyes értékeid jó indikátorok arra nézve, hogy az adott állás megfelelő vagy sem számodra kulturális szempontból. A munkaadó azt is szeretné látni, hogyan reagálsz a kicsit ellentmondásos kérdésekre is:

Állásinterjú kérdések - Bluebird
Mi lenne az az egy bűncselekmény, amit elkövetnél, tudván, hogy sohasem büntetnek meg érte. Ha megteszed, a lelkiismereted ehhez mit szólna?
Állásinterjú kérdések - Bluebird
Mi a legnagyobb bűnöd, amit eddig elkövettél?

A válaszokból a tulajdonságaidra próbálnak következtetni. Nem egy adott választ várnak, hanem alátámasztott és logikus válaszokra várnak. Azt is figyelik, a hogyan reagálsz a kérdésre és mennyire tudsz őszinte maradni.

4. Utazással kapcsolatos állásinterjú kérdések

Az utolsó kategóriában a fura interjú kérdések között az utazási szokásaid után érdeklődhetnek, hogy merre jártál és merre szeretnél eljutni.

Például:

Állásinterjú kérdések - Bluebird
Mi a legvadabb hely, amit meglátogattál?
Állásinterjú kérdések - Bluebird
Hogy néz ki az életben egyszer átélhető ideális vakáció számodra?

A munkaadó a kulturális hátteredet, orientációdat igyekszik felmérni a kérdésekkel. Itt is a válasz minősége, kidolgozottsága és tálalása a fontos.

Így adhatsz jó válaszokat

Egy állásinterjú már önmagában is stresszes helyzet, nem kell ehhez még fura kérdés sem. A szakmai tudásodról az interjúztató az önéletrajzból és a válaszaid alapján győződhet meg. A személyiséged egy kis darabját a fura állásinterjú kérdések segítségével ismerheti meg.

Bármennyire is furák és váratlanok lennének ezek a kérdések, fel tudsz rájuk készülni. A lényeg, hogy tervezz minden helyzetre, gondold át előre, hogy mit is tudnál mondani. És ne ess pánikba!

Készülj fel!

A legjobban úgy tudsz felkészülni, ha gyakorolsz. Előbb kezdd az általános állásinterjú kérdésekkel! Kérd meg egy barátodat, ismerősödet, hogy segítsen a gyakorlásban. Gondolj át pár fura kérdést is!

Maradj nyugodt!

Előfordulhat, hogy nem tudod egyből a választ. Nem baj. Gondolkodj. Munkában sem fogsz mindent tudni. A kérdés az, vajon összeroppansz-e, elkezdesz-e összevissza mondani mindent, vagy nyugodtan végiggondolod, esetleg felvállalod, hogy a gondolkodásra kell egy kis idő. Hidd el, nagyon sokat elárul rólad az, ahogyan az ilyen helyzeteket kezeled az interjún.

Nyerj időt!

Ha hirtelen semmi sem jut az eszedbe inkább tarts szünetet, mintsem válaszolj gyorsan hülyeséget. Például ezzel az általánosabb mondattal máris nyersz pár másodpercet: „Ez nagyon érdekes kérdés, hadd gondolkozzam rajta egy keveset.”

Kérdezz vissza!

A legtöbb fura állásinterjú kérdést azért találták ki, hogy felmérjék reagálási képességedet, a kritikus gondolkodásodat. Amint említettem, legtöbbször nincs helyes válasz. Érveidet tisztán és érthetően vezesd elő, ezzel bemutatod, hogy pontosan hogyan is gondolkodsz. Ha nagyon nem érted, mit is szeretnének tudni, akkor kérdezz vissza nyugodtan, tisztázd a kérdést.

IT állások és IT projektek a Bluebirdnél
CV feltöltés - Bluebird
IT munkaerő-közvetítés - Bluebird

Ha a blogbejegyzéseinkről mindig elsőként akarsz értesülni, kövess minket LinkedIn és Facebook oldalunkon is!


Ehhez kapcsolódó témák

Success message!
Warning message!
Error message!