A sikeres állásinterjú alapszabályai

Bluebird

2021. március 2.


Mivel növelheted az állásinterjún az esélyed? Interjú előtt, közben és után érdemes betartanod pár szabályt. Mutatjuk, mik ezek!

More...

Bármikor szembe jöhet veled életed álláslehetősége és mivel a CV-t is célba talált, már kapod is az időpontot az állásinterjúra. Egy jó tanács: inkább előtte készülj föl alaposan, minthogy utána szomorkodj.


„Bárcsak jobban felkészültem volna…!” Gyakran hangzik el ez a mondat egy sikertelen állásinterjú után, lemaradva álmaink állásáról.

Egy ember életében számos meghatározó esemény történhet: például megszületik az első gyermeke, lefutja élete első maratoni távját. És bármilyen furcsán is hangzik, egy nagyon vágyott munkára való pályázás és az azzal együtt járó állásinterjú is e körbe tartozhat.

E random módon kiválasztott területeket sok minden választja el egymástól, de egy valami mindenképpen összeköti őket: az eseményre való előzetes, nagyon alapos felkészülés. Tehát, ha sikeresek akarunk lenni egy állásinterjú során, néhány alapvető feladatot időt és energiát nem sajnálva el kell végeznünk. Ebben szeretnénk most támpontokat adni.

Néhány alapvetés

 • Ha lehetőséged van rá, válassz és jól válassz időpontot az állásinterjúra
 • Soha ne késs, inkább érkezz tíz-tizenöt perccel korábban, hogy akklimatizálódj
 • Nézz utána a vállalati dresszkódnak, figyelj oda az öltözködésre
 • Vedd elő a legjobb modorod, légy udvarias
 • Légy pozitív és figyelj oda a testbeszédedre
 • Ha izgulsz, akkor vonulj félre pár percre és lélegezz. Így: belégzés, benntartás, kilégzés, üresen tartás. Minden stáció négy másodpercig tartson. Meg fog nyugtatni.

Állásinterjú: a felkészülés lépései

Ismerjük meg a reménybeli új munkahelyünket

Az internetnek hála, mert a Google a barátod, ma már nagyon könnyű nagy mennyiségű és releváns információkhoz jutni, s a korszellem is nekünk kedvez, hiszen az online jelenlét minden munkaadó számára alapelvárás.

Nézzünk át minden lehetséges információs csatornát: a vállalat weboldala, a közösségi média jelenléte, a szakmai blogja, a megjelentett közlemények számos információt közvetítenek a cégről.

Nézzünk utána a vállalat üzleti eredményeinek, kimutatásainak, a jövőre vonatkozó prognózisainak. Szánjunk időt arra is, hogy lehetőség szerint átnézzük az adott vállalat munkatársainak online jelenlétét is, mert aktivitásuk, posztjaik tartalma fontos információkat adhatnak számunkra.

Az pedig tényleg csak a hab a tortán, ha sikerül belsős embertől plusz tudást szeretnünk. Ez fontos lépés, mert könnyen kaphatunk olyan kérdéseket, amelyek azt tesztelik, hogy a véleményeden kívül van-e konkrét tudásod is a cégről.

Pontosan legyünk tisztában a munkaköri leírással, a feladatokkal és az elvárásokkal

Gondold át, hogy a jelenlegi és a múltbéli munkahelyeden milyen speciális készségeket, tudást vártak el tőled, majd mindezt vesd össze a reménybeli pozíciódhoz rendelt elvárásokkal. Például, ha IT területen dolgozol, akkor érdemes felmérni az (angol) nyelvtudás szintjét, illetve a programozási nyelvek ismeretével, a kollaborációval kapcsolatos elvárásokat és azokat összevetni a saját programozói/fejlesztői/tesztelői tapasztalatainkkal.

Vedd sorra a leginkább várható interjúkérdéseket

Egy állásinterjú során számos olyan, akár meglepő kérdéssel is találkozhatunk, amire ott és akkor kell lehetőleg jó választ adnunk. Viszont vannak sztenderd és trükkös kérdések is, amelyekre jó előre fel tudunk készülni.

Sikeres állásinterjú szabályai - Bluebird blog

Néhány példa:

 • Mi az a legfontosabb dolog, amit most elmesélnél magadról?
 • Miért keltette fel a figyelmed a meghirdetett pozíció?
 • Miért gondolod, hogy te vagy a legalkalmasabb jelölt?
 • Miért jöttél el a legutóbbi munkahelyedről?
 • Mik a terveid az elkövetkező három évre?
 • Mi tartasz a legnagyobb gyengeségednek?
 • Mekkora a fizetési igényed és mit gondolsz a bónuszokról?

A HR nem kedveli sem a mellébeszélést, sem a sablonos válaszokat. Gondold át és írd le a lehetséges válaszaid!

Gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj!

A válaszaid hangos kimondása nagyban segíti a felkészülés hatékonyságáét, így miután összeszedted a legfontosabb és az állásinterjú során várhatóan előkerülő kérdéseket és azokra megírtad a lehetséges válaszaid, kérd az egyik barátod segítségét és interjúhelyzetben gyakoroljatok. Legyél önkritikus, törekedj a felmerülő nem kívánatos tényezők – például remegő hang – kiküszöbölésére.

Vedd sorra a karriered legfontosabb projektjeit és készülj fel belőlük

Ugyan az önéletrajzod eléggé informatív és ütős lett a projektjeidet illetően is – hiszen bejutottál az állásinterjúra – mégis számítanod kell arra, hogy egy-egy munkádról, akár önkéntes tevékenységeidről bővebben is beszélned kell. Milyen kihívásokkal, nehézségekkel találkoztál, azokat hogyan oldottad meg, ilyen érzéseid voltak közben? Készülj fel a lehetséges kérdésekre a hozzáértésed, a tapasztalataid fókuszba helyezésével. Ne feledd, a vállalat a lehető legjobb és nem a tökéletes kollégát keresi.

Kérdezned neked is szabad – sőt, inkább kötelező

Egy állásinterjú esetében kétirányú folyamatról van szó, ahol a jelölt is feltehet kérdéseket a pozíciójával, a vállalattal kapcsolatban. Sőt: a HR kifejezetten elvárja, hogy a jelöltek kérdezzenek, mert az utalhat a szándék és az elköteleződés minőségére is. Egyszerűen tudni akarják, hogy tényleg a cégnél képzeled-e el a jövődet.
Néhány példa:

 • Milyen felelősségi kört és szintet foglal magába a pozíció?
 • Ha én tölteném be a pozíciót, hogyan és milyen időközönként mérnék a teljesítményemet?
 • A csapat mely osztályokkal, területekkel dolgozik rendszeresen együtt?
 • Milyen tulajdonságai, készségei vannak annak az embernek, aki sikeresen tölti be a pozíciót?
 • Jelenleg milyen kihívásokkal kell szembenéznie annak, akik betölti a pozíciót?

Nézd át alaposan a közösségi média jelenléted

Egyáltalán nem titok, hogy a közösségi média valóságos aranybánya azon HR-esek és fejvadászok számára, akik igazán szeretnék megismerni a jelölteket. Időt szánnak arra, hogy átpörgessék a pályázók Facebook, Instagram vagy LinkedIn oldalait. Akár viccesnek vagy éppen nagyon komolynak szánt és közzétett tartalmaink ugyanakkor előnytelen színben is feltüntethetnek bennünket negatív benyomást keltve a kritikus pillanatokban. Érdemes időt szánni arra, hogy kritikus szemmel nézzünk rá a szöveges posztjainkra, fotóinkra és a neccesnek gondoltak láthatóságát megváltoztassuk vagy töröljük őket.

Sikeres állásinterjú szabályai - Bluebird blog

Az interjú közben 

Alakíts ki magadról pozitív benyomást

Az őszinteséget és a pozitivitást mindenki díjazza, így az állásinterjún téged kérdésekkel bombázó HR-esek számára is megkönnyíted a veled való kapcsolatba lépést. A pozitivitás, a mosoly és a derűs, nyitott testbeszéd erősen hozzájárul nem csak a jó hangulathoz, hanem a konstruktív együttműködéshez is.

Légy őszinte

Noha nagy lehet a kísértés a speciális készségeinkkel vagy a korábbi nagy eredményeinkkel való „dicsekvésre” és a „színezésre” is, egy állásinterjú során bőven elég az is, ha a legfontosabb erősségeinkre koncentrálunk és bemutatjuk, hogy azok miért is tesznek bennünket alkalmassá az adott pozíció betöltésére. Az őszinteség mindig kiváltja a környezet tiszteletét is.

Soha ne hazudj

Ne hazudj, de nem csak azért, mert hazudni csúnya dolog. Azért se tedd, mert ha hazugságon kapnak – akár egy képességed, egy eredményed vagy sztorid kapcsán – azzal a cégnél biztosan elvágtad magad és az ilyesminek híre is mehet. Az interjúzatóid profik, így kiszúrják, ha remeg a hangod, ha az orrodat piszkálod, vagy oda ne illően rezdülsz meg egy picit.

Válaszolj konkrétumokban

Mivel az állásinterjú időkerete véges, mellébeszélésre és barokkos körmondatkra nincsen lehetőséged. A kérdésekre adott válaszaid legyenek tömörek, koncentráltak és konkrétak.

Válaszolj az eredményeiddel

Törekedj arra, hogy a kérdésekre adott válaszaid összekapcsold a korábbi eredményeiddel, megoldásaiddal, hiszen ez egy remek lehetőség arra, hogy az adott munkakörre való alkalmasságod megmutathasd.

Soha ne szidd és ne beszélj negatívan az előző munkahelyeidről

Egyrészt, mert nem elegáns. Másrészt, mert egy állásinterjú során arra kíváncsiak a másik oldalon, hogy problémamegoldóként hogyan működsz, hogyan nézel szembe a kihívásokkal. Még ha nem is kedveled az előző- vagy az aktuális munkád, ezt semmiképpen se mutasd ki és ne engedj teret a negatív érzéseknek és gondolatoknak, szavaknak. Inkább arra figyelj és ha szükséges arról beszélj, hogy milyen pozitív tapasztalatokra tettél és teszel szert az adott helyzetben s mit is szeretnél csinálni a jövőben.

Az állásinterjú vége és ami utána következik

Egyszer minden véget ér s így van ez az állásinterjúkkal is. Kérdés, hogy mit is tegyünk ilyenkor, mivel is támogathatjuk a kiválasztás folyamatát, mit tehetünk még a sikerért? A proaktív jelenlét mindenképpen fontos: érdeklődjünk az interjúztatónál vagy a fejvadásznál érdeklődjünk a „hogyan továbbról”. Nagy eséllyel egy emailt kapunk állásinterjún nyújtott teljesítményünk részletes leírásával. Ha minden jól ment, akkor kaphatunk valamilyen feladatot, esetleg felkérést egy referencia csomag összeállítására új interjú időponttal. Nagyon jó benyomást kelthetünk azzal, ha legkésőbb huszonnégy óra elteltével személyre szóló köszönőlevelet küldünk azoknak, akik részt vettek az állásinterjún.

Összefoglalva

A sikeres állásinterjú egyik legfontosabb tényezője az alapos felkészülés. Meg kell ismerni a céget, az az adott pozíciót. Sorra kell venni a specifikus, illetve trükkösnek szánt kérdéseket és kidolgozni az azokra adott válaszokat is. Az őszinteség és a pozitív attitűd éppen annyit számít, mint a szakmai felkészültség.

 
Szerző: Lippai Roland, coach


Ha IT állást keresel, nézd át aktuális állásajánlatainkat!

Ha a blogbejegyzéseinkről mindig elsőként akarsz értesülni, kövess minket LinkedInen és Facebookon is!