A munkahelyváltás okai

Réfi Balázs
2021. november 6.

Mik a munkahelyváltás okai? Mi a munkahelyváltás menete? Megpróbálunk segíteni abban, hogy megfontolt és alapos döntést hozz!

More...

Gyakran interjúzok mostanában olyan emberekkel, akik hozzánk, a Bluebirdbe jönnének dolgozni. Az önéletrajzokból nagyon sok dolog kiolvasható. De ami a jelen témakörben a legfontosabb: milyen gyakran váltott munkahelyet a jelölt. Ebből adódóan kérlek, úgy olvasd ezt a blogposztot, hogy tisztában vagy vele, ha folyamatosan munkahelyet váltasz, egyre nehezebb lesz jó munkahelyet találni, mert mindig előjön majd a kérdés: miért váltasz ilyen gyakran munkahelyet. Szerintem ha lehet, ne tedd! Nézzük, mi vezethet oda, hogy munkahelyet válts!

De mielőtt bármit tennél

Kilépni egy munkahelyről könnyű. De mielőtt elhamarkodottan bármit is teszel gondold végig az alábbiakat!

  • Beszéltél-e már a problémádról a vezetőddel, munkatársaiddal? Ha nem, beszélj! Hátha megoldást tudnak adni a gondjaidra. Nincs elég feladatod? Szólj! Túl sok a munka? Szólj! Komolyabb kihívásokra van szükséged? Szólj! Hátha minden megoldódhat azon a munkahelyen, ahol vagy. (Ha szólsz és nem segítséget, támogatást kapsz, akkor vajon jó munkahelyen vagy?)
  • Pillanatnyilag érzed magad rosszul vagy állandósult az állapot? Ha csak 1-2 hete, hónapja érzed rosszul magad a munkahelyeden, vagy "amióta szakítottam a barátnőmmel", akkor nem biztos, hogy a munkahelyben érdemes keresni a problémát. 

Munkahelyváltás okai

1. A vezető

Úgy gondolom, hogy ez a leggyakoribb munkahelyváltási ok. Inkább legyen rossz a munkahely és jó a vezető, mint fordítva. Egy olyan vezetővel ugyanis, akivel rossz kapcsolatod van, szinte lehetetlen érdemben együtt dolgozni. Ha úgy érzed, hogy folyton elszámoltatnak, nem kapsz elég bizalmat, nem törődik veled a vezetőd, nos, ekkor nagyon könnyen azon kaphatod magad, hogy máshol jobb lenne dolgozni.

Ennek fordítottja is igaz: ha a vezetőd inspirál, olyan környezetet teremt számodra, amiben jó dolgozni (gondolok itt a fizikai környezetre, folyamatokra, emberi stílusra, stb.), akkor még egy rosszabb munkahelyen is szívesen maradsz. Mert vezetőd megvéd, leárnyékolja a rosszat, megoldást talál veled a hibás folyamatokra és jó közösséget teremt.

2. A munkatársak

Hasonlóan fontos a munkatársakkal kialakított kapcsolat. Ha jó a kollégákkal egy légtérben lenni, ha jó velük dolgozni, beszélni, sőt, akár munkaidőn kívül is találkozni, akkor nyert helyzetben vagy. Nekem is volt olyan csapat, amiben nagyon szerettem dolgozni még akkor is, ha a cég vezetése nem volt feltétlenül elkötelezett, felkészült és vezető attitűdű. De a kollégákkal mindenen átmentünk, jól teljesítettünk és nagyon jól éreztük magunkat.

Ha viszont nincs meg az összhang a többiekkel, nem vagy igazán része a csapatnak, akkor nincs is megtartó erő a részükről.

Vannak olyan munkahelyek, ahol mérgező a légkör. Bárki, aki belép újonnan kezdőként boldogan és szép reményekkel, 3 hónap után borongós, rosszkedvű lesz és mindennek a rossz oldalát látja. Vezetőként nekem volt "szerencsém" megtapasztalni ilyen típusú légkört is és megmondom őszintén, rendkívül nehéz dolog egy toxikus munkakörnyezetből pozitív és bizakodó környezetet csinálni. De azt gondolom - és a tapasztalataim is ezt mutatják -, hogy lehet, csak borzasztóan sok erőfeszítést és rengeteg türelmet igényel.

Voltak munkatársaim, akik magukba szívták a mérgező elegyet és idővel kiléptek vagy teljesítményük leromlott, de voltak olyanok is, akik látták, hogy meg fogjuk fordítani a helyzetet. Bizakodóak voltak és hittek abban, amit csinálunk. Ők maradtak, dolgoztak tovább és ők azok, akik végül sikerre vitték területüket.

3. Nem fizetnek meg rendesen

Ha úgy érzed, hogy nem fizetnek meg rendesen, szerintem eljött az ideje annak, hogy ezt el is mondd vezetődnek. Persze akkor, ha látsz esélyt arra, hogy változni fog a fizetésed.

Ha jó a teljesítményed és elégedettek veled a munkahelyeden, akkor kifejezetten javaslom, hogy egyszerűen, asszertívan mondd el, amit gondolsz. Hogy pontosan mit? Például azt, hogy " 4 éve dolgozom itt, nagyon szeretem a munkámat, úgy gondolom, hogy jól is végzem a feladataimat. A fizetésem viszont nem változott az elmúlt 3 évben és úgy érzem, hogy ez nem jó. Van arra esély, hogy a közeljövőben magasabb lesz a fizetésem?"

Ha viszont nem jó a teljesítményed, akkor nincs értelme vezetőddel beszélni erről. Próbálj meg jó teljesítményt nyújtani, lehet, hogy ez önmagában azt eredményezi majd, hogy megemelik a fizetésedet. De ahhoz először le kellene tenni valamit az asztalra, nem?

4. Kiégés

Gyakran sorolják a munkahelyváltás okai közé a kiégést, de azt gondolom, hogy önmagában a kiégést nem oldja meg a munkahelyváltás. Nem azt tartom célnak, hogy valahol máshol nulláról kezdhesd a munkát, hanem azt, hogy megismerd a saját kiégésed kialakulásának okait, folyamatát és megtanuld kezelni ezt a problémát, kordában tartani magadat. Ha tudod, hogy hogyan juthatsz el a kiégésig, akkor egyszerűen tegyél ellene, ne juss el a falig és máris boldog ember leszel. Ehhez nem kell munkahelyet váltanod!

Munkahelyváltás - Bluebird

5. Munka mennyisége

Gondolom egyből az jut eszedbe, hogy túl sok.

Véleményem szerint a munka mennyisége akkor is problémás, hogy hosszú időn keresztül túl sok és az is, ha túl kevés. Mindkettő megeszi az embert. (Engem valójában a túl kevés munka irritál, a túl sok számomra nem jelent problémát. Jól tudok priorizálni (legalábbis igyekszem) és szeretek dolgozni. Nem zavar, ha sok a munka). 

Túl sok

A túl sok munkában nem az a baj, hogy pillanatnyilag túl sok, hanem az, hogy hosszú távon túl sok és nem oldja fel a vezető a helyzetet. Amennyiben időszakos terhelésről van szó, azzal nem hiszem, hogy probléma lenne. De ha folyamatosan sok, beláthatatlan és nincsenek lépések (új munkatársak felvétele, feladatok átcsoportosítása, stb.), na az probléma. 

Számos dinamikusan fejlődő vállalat szembesül a hirtelen rászakadó feladatmennyiséggel (megugró megrendelésszám, gyorsan növekvő felhasználószám, stb.). Igen komoly feladat a vezető részére az, hogy megoldja a megfelelő gyorsaságú állomány növekedést és fejlesztést.

Ha úgy érzed, hogy sztenderd állapot a túl sok munka, próbáld jelezni és ha többedszer sem történik semmi változás, akkor egyre komolyabban érdemes átgondolni a helyzetet és talán jöhet is az a munkahelyváltás.

Túl kevés

Nem csak az a baj, hogy unalmas a kevés munka, hanem az is, hogy nem jelent kihívást, nem fejlődsz a munkavégzés közben. Tengsz-lengsz és nem történik semmi. 

Szerintem ez sokkal többet árt neked, mintha nagyon sok lenne a munka. Ott legalább fejlődsz (jó esetben). De azért bemenni a munkahelyre, hogy ott unatkozz.... hát, én biztosan nem csinálnám.

6. Nincs fejlődési lehetőség

Ha nem tudsz tovább fejlődni, de szeretnél, akkor beszélj vezetőddel. Mondd el neki, hogy szeretnél új dolgokat megtanulni, részt venni komolyabb feladatokban, elvégezni bonyolultabb feladatokat. Ha van a cégen belül lehetőség erre, még az is lehet, hogy megkapod ezeket a feladatokat, új kihívásokat. Ha nem, akkor ugyanott vagy, mint a beszélgetés előtt, vagyis nem, egy kicsit máshol, hiszen vezetőd tudni fogja, hogy elégedetlen vagy és szeretnél fejlődni. Szerintem ez jobb helyzet, mint a megbeszélés előtti.

Ha nem történik semmi (azért adj egy kis időt a változásra), akkor érik egy munkahelyváltás.

Munkahelyváltás okai - Bluebird

Munkahelyváltás menete

Nézzük a lépéseket!

1. Gondold át, hogy mit nem szeretsz valójában a mostani munkahelyeden!

Első lépésként javaslom, hogy egy kis önelemzést végezz. Gondold át, hogy valójában mi zavar a munkahelyeden. Írj egy listát az okokról, kerüljön bele minden, ami zavar! A legkisebb problémáktól a legnagyobb problémákig, a személyestől a munkafolyamaton keresztül a vezetők, tulajdonosokig.

Minden zavaró tényezőt, okot írj össze! Utána pedig tedd sorrendbe az okokat! Legyen prioritás szerinti listád, gondold át és nézd meg az első 3-5 okot, ami miatt arra jutottál, hogy szükséges a munkahelyváltás.

2. Mi az, amit szívvel-lélekkel csinálnál?

Felejtsd el az előző listát és attól teljesen függetlenül hallgasd meg, mit mond a szíved! Mit csinálnál igazából, mivel foglalkoznál, ha ez lehetne az utolsó munkahely, amit választasz?

Maradnál a szakmában? Vagy teljesen más dolgot csinálnál? Mi villanyoz fel, miért tudnál lelkesedni?

3. Döntsd el, hogy maradsz vagy mész!

Vajon azt, amit szívvel-lélekkel tudnál csinálni itt is tudnád csinálni a jelenlegi munkahelyeden? Előfordulhat, hogy igen, csak valami nagyon akadályozza ezt. Ha elképzelhető, hogy maradnál, mindenképpen beszélj vezetőddel arról, hogy mi történik benned, milyen gondolataid vannak, milyen munkahelyváltási okok merültek fel. 

Ha arra jutsz, hogy nem lehetséges a meglévő munkahelyen elérni azt, hogy szívvel-lélekkel lelkesedni tudj, lépj tovább. Ne pazarold az időd, energiádat olyanba, amiben nem hiszel. Nincs értelme. Pénzt kereshetsz vele, de másra nem jó. 

4. Tájékozódj a lehetőségekről!

Ha eldöntötted, hogy mész, csináld átgondoltan és korrekten! 

Van egy film, amiben két sereg ütközete várható. Mindenki tudja, hogy el fog következni, csak azt nem, hogy hol és mikor. Sokan türelmetlenek és mennének előre, harcolnának, elindítanák a folyamatot. Az egyik főszereplő stratégiája: "Preparation is everything."

Azaz: a felkészülés minden. Az az, ami eldönti, hogy hogyan alakul a csata.

Ha munkahelyváltásban vagy, számodra is rendkívül fontos, hogy megfontolt és alapos legyél. Itt a lehetőség arra, hogy megtaláld a számodra tényleg megfelelő állást, olyat, amiért tudsz lelkesedni, olyat, amit szívesen csinálsz. Adj magadnak időt arra, hogy megtalálhasd! Ne siess, végezz alapos kutatást!

Nézd át az interneten, hogy milyen cégeket találsz, nézd meg a weboldalát! Tájékozódj a cégek Facebook és LinkedIn oldalain, egyéb social media oldalakon (Instagram, Twitter, stb.). Beszélj ismerőseiddel, hátha tud valami érdekeset mondani az adott céggel kapcsolatban!

5. Lépj kapcsolatba!

Csak azokkal a cégekkel lépj kapcsolatba, akiknél tényleg azt gondolod, hogy örömmel dolgoznál. Nézd meg a cég weboldalán az aktuális álláslehetőségeket. Jelentkezz be fejvadász, tanácsadó cégekhez és kérd segítségüket! Mondd el, hogy pontosan milyen munkát keresel! 

Szerezd meg azt a munkát, ahol tényleg kiteljesedhetsz, ahol örömmel tudsz dolgozni!

6. Menj interjúra, induljon a munkahelyváltás!

Készülj fel az interjúra. Ha segítség kell hozzá, nézd meg állásinterjúról szóló blogbejegyzésünket! Készülj fel a lehetséges kérdésekből és hajrá! 

Hány évente kell munkahelyet váltani?

Véleményem szerint a job hopperek hosszú távon nem értékesek a munkáltatók számára. (Job hopper alatt azokat a munkavállalókat értem, akik maximum 1-1.5 évente munkahelyet váltanak.) Cégvezetőként úgy látom, hogy 1-1.5 év nem elég az elmélyült tudás megszerzéséhez, csak ahhoz, hogy belekapj valamibe, aztán csinálj valami mást. Könnyen átcsaphat a cégek közötti ugrálás abba, hogy rájössz, igazából semmihez sem értesz rendesen. És ez nem lehet jó érzés.

Sokan karrier okból váltanak gyakran. De vajon miért nem olyan céghez mennek eleve, ahol látható, hogy milyen eredmények esetén milyen lehetőségek várnak a munkavállalókra? Vajon a munkavállalók nem engednek betekintést a karrier lehetőségekbe vagy a munkavállaló nem látja át, hogy milyen lehetőségei lehetnek a későbbiekben? Nem tudom, talán mindkettő igaz.

Szóval, hány évente kell munkahelyet váltani? Senki sem tudhatja, csak te magad, hogy igazából mit is szeretnél csinálni, mit is fogsz csinálni 3-5 év múlva, milyen ember leszel, mivel fogsz foglalkozni. Találd meg a válaszokat ezekre a kérdésekre és jó eséllyel meg fogod találni a számodra passzoló munkahelyet. Sok sikert hozzá!

Ingyenes letölthető munkavállalói felmondás minta 2022 - IT

IT állások és IT projektek a Bluebirdnél
CV feltöltés - Bluebird
Önéletrajz tippek - Bluebird

Ha a blogbejegyzéseinkről mindig elsőként akarsz értesülni, kövess minket LinkedInen és Facebookon is!


Ehhez kapcsolódó témák

Success message!
Warning message!
Error message!