Bluebird Tech Guide

Réfi Balázs
2021. március 21.

Magyarország lemaradóban a gépi tanulás területén. A Python használata jócskán elmarad a világon tapasztalható szinttől.

More...

A BLUEBIRD TECH GUIDE célja információkat biztosítani IT és HR szakemberek számára az IT világából.

Jelenlegi tech guide célja bemutatni a LinkedIn publikus adatain keresztül, hogy a magyarországi szakemberek technológiai skálája hogyan viszonyul a világ technológiai palettájához.

De kezdjük az elején és menjünk lépésről lépésre! 

(Ha nincs türelmed végigolvasni, a cikk végén találsz egy rövid összegzést.)

Bevezetés

Jelen felmérés alapgondolata az volt, hogy a LinkedIn, mint az IT szektorban rendkívüli mértékben használatban lévő platform, számos információt tartalmaz számunkra a technológiákat illetően.

A LinkedIn jelenleg mintegy 719 millió felhasználóval rendelkezik. Ez rendkívül magas szám, nyugodtan építhetünk rá felmérést.

LinkedIn iparági bontás

Cégek regisztrációjánál a LinkedIn számára meg kell adni a vállalat elsődleges tevékenységét. A tevékenységet egy zárt listából kell kiválasztani. Ezt a LinkedIn iparági listának nevezi, teljes értékkészletét megtalálod oldalunkon.

Az iparági listából (147 tétel) összegyűjtöttük azokat, amelyek az IT területhez tartoznak. Megvizsgáltuk azt, hogy iparáganként hány felhasználója van a LinkedIn-nek Magyarországon és a világon összesen. Az alábbi eredményre jutottunk: 

LinkedIn statisztika felhasználók száma iparáganként

Felhasználók száma az IT vállalatoknál

Megnéztük azt is, hogy mennyi IT vállalati (lásd fenti iparági lista) felhasználója van a LinkedIn-nek.

Arra a megállapításra jutottunk, hogy világszinten az IT vállalatnál dolgozó (vagy valaha ott dolgozott) felhasználók aránya 6% az összes felhasználók számához képest, míg Magyarországon ez az érték a duplája, 12%.

Ennek számos oka lehet. Egyik oka az lehet, hogy Magyarországon a LinkedIn főként IT területen dolgozók körében elterjedt, míg máshol a világban egy tágabb csoport is rendelkezik LinkedIn elérhetőséggel. (Mindenesetre ezt a kérdést még kivizsgáljuk majd a későbbiekben egy statisztikai adatgyűjtés keretében.)

A magyarországi (és nem magyar, hiszen területi alapon szűkítettünk) felhasználók aránya az összes felhasználó számához képest mindösszesen 0.219%. (Az a Magyarország / Föld lakossága = 0.128%-hoz képest magas érték, míg az összes felhasználók vonatkozásában (0.113%) nagyjából azonos.)

LinkedIn statisztia felhasználók száma

Felhasználók technológia szerinti eloszlása - Magyarország

Megvizsgáltuk, hogy a legelterjedtebb technológiák hány felhasználó adatlapján találhatóak. Fontos hangsúlyozni, hogy az alábbi táblázat nem azt mutatja, hogy pl. hány Java fejlesztő van a LinkedIn-en, hanem azt, hogy hány olyan felhasználó van a LinkedInen, aki a Java technológiát szerepelteti a LinkedIn profiljában, azaz használja vagy használta a korábbiakban.

Az adatok érdekes eredményeket hoztak.

1. állítás: Az IT vállalatoknál legtöbben a Java technológiával kerültek kapcsolatba.

2. állítás: A Python Magyarországon az 5. helyen szerepel, ami szép eredmény! (Miért pont a Python? Mindjárt kiderül.)

3. állítás: Javascript, Angular és Kotlin esetében kimondható, hogy az ismeret döntő mértékben az IT vállalatoknál van. (lásd felhasználók aránya IT besorolású vállalatoknál)

4. állítás: C++ és Python esetében a nem-IT vállalati arány lényegesen magasabb, mint a többi programozási nyelv esetében. Felhívnánk újra a figyelmet a Pythonra!

LinkedIn statisztika felhasználók száma technológiánként Magyarország

Felhasználók technológia szerinti eloszlása

Ha a technológiák részarányát megvizsgáljuk a fentiek szerint megközelítéssel világszinten, akkor a magyarországi adatoktól sok helyen eltérő adatokat látunk.

1. állítás: A Python programozási nyelv világszinten lényegesen előrébb jár, mint Magyarországon, hiszen a fenti táblázat alapján kisebb értéket várhattunk volna. Körülbelül 3.8 millió felhasználót feltételezhettünk volna a magyarországi adatok alapján. Ezzel szemben a Pythont 6.17 millió felhasználó írta bele adatlapjába.

2. állítás: A Python programozási nyelv használata 50%-ban az IT vállalatoknál, 50%-ban a nem-IT vállalatoknál történik. 

3. állítás: C++ és Java esetében a nem IT vállalatoknál közel ugyanolyan arányban vannak szakemberek, mint IT vállalatok esetében.

LinkedIn statisztika felhasználók száma technológiánként

Összegzés

Azt látjuk, hogy a magyarországi adatok és a világ szumma adatai között kevés helyen tapasztalható releváns eltérés.

Viszont (!) Magyarország elmarad Python használatában a világtól. Reméljük, ez az elmaradás csökkenni fog és mi a Bluebirdnél arra számítunk, hogy egyre több Python szakemberre lesz szükség, mind az IT vállalatoknál, mint a nem-IT vállalatoknál.

De miért is pont a Python? És itt jön a lényeg!

Véleményünk szerint azért, mert a Python egy rendkívül rugalmas és dinamikus nyelv, melyet leginkább a Machine Learning projektekben használhatunk (persze számos más felhasználási területe is van). 

Ha az okfejtésünk igaz, akkor csak az a kérdés, hogy hol is állunk a világon a Machine Learning projektjeinkkel? Rendkívül fontos kérdésnek tartjuk és nem csak az IT vállalatok miatt, hanem a nem-IT vállalatok modernizációja miatt is, akik részaránya a fejlesztésekből ezen a területen a világon 50%.



Ha elsőként szeretnél értesülni legfrissebb blogbejegyzéseinkről, kövesd LinkedIn és Facebook oldalunkat!

Ha IT állást vagy IT projektet keresel, megtalálod itt!


Ehhez kapcsolódó témák

Success message!
Warning message!
Error message!