8 érdekesség, amit nem tudtál a Python programnyelvről

Bluebird

2021. január 25.

Tudtad, hogy nem a kígyóról kapta a nevét a Python programnyelv? És az, hogy egy holland programozó fejlesztette ki hobbiból?

More...

Fejlesztők százezrei használják nap mint nap – köztük olyan nagy cégek szakemberei is, mint a NASA, a Google vagy a Netflix. Az Egyesült Királyságban népszerűbb nyelv, mint a francia, és egyáltalán nem a pitonról, mint kígyóról kapta a nevét. Íme 8 érdekesség a világ talán legnépszerűbb programozási nyelvéről!

Mi az első dolog, amit eszedbe jut, amikor meghallod a „piton” szót? Egy veszélyes mérgeskígyó, vagy egy olyan népszerű programozási nyelv, amely lehetővé teszi, hogy magas szintű, absztrakt, elegáns kódokat írj? Míg a pitonfélék akár az életedre is törhetned, addig a Python – mint programnyelv – jóval barátságosabb ennél. Azok az emberek ugyanis, akik tisztességgel megtanulják a használatát, szinte biztos, hogy kiválóan el tudnak helyezkedni, vagy izgalmas szabadúszó projektekben vehetnek részt. De gondolkodtál már azon, hogyan jött létre pontosan ez a szkriptnyelv, és kinek a fejéből pattant ki pontosan? Alábbi cikkünkben ezekre is választ kapsz.

Hobbi projektként indult 

1989 decemberében, karácsony előtt egy holland programozó, Guido Van Rossum új hobbit keresett, hogy lefoglalja magát – mivel az irodája éppen bezárt. Ezért gondolt egyet, és belekezdett egy új programnyelv megírásába. Az ABC programnyelvet használta kiindulási alapként (tehát az ABC-t mondhatjuk a Python elődjének), ugyanakkor szerette volna, hogy az új nyelv az Unix / C hackerek számára is vonzó legyen.

Nem a kígyóról kapta a nevét

Guido Van Rossum nagy rajongója volt a Monty Python Repülő Cirkuszának, és az új szkript írásával párhuzamosan a 70-es évekbeli vígjátéksorozat forgatókönyveit is olvasgatta. Mivel rövid, egyedi és titokzatos nevet akart adni az új programnyelvnek, úgy gondolta, hogy a Python tökéletes lesz neki. Szerintetek is jól választott?

A Python Zenje

Tim Peters, a Python közösség egyik fő munkatársa 1999-ben írt egy verset, amelyben bemutatta a Python kódok tervezésének 19 fontos irányelvét, aforizmákba tömörítve. Ezt a verset bárki előhívhatja a Python IDLE-ben, méghozzá az „import this” utasítással.

Nagy cégek kedvelt programnyelve 

Számos világhírű vállalat használja a Pythont termékeihez és szolgáltatásaihoz. A teljesség igénye nélkül: NASA, Google, Nokia, IBM, Yahoo! Maps, Walt Disney Feature Animation, Facebook, Netflix, Reddit, Quora, Spotify, Udemy, Shutterstock, Uber, Amazon, Mozilla, Dropbox, Pinterest, Youtube

Python és a JavaScript

A Python egyike annak a 9 programnyelvnek, amely befolyásolta a JavaScript tervezését (az AWK, C, HyperTalk, Java, Lua, Perl, Scheme és Self nyelvek mellett).

A szülők is a Pythont preferálják

Egy általános iskolásokat érintő tanulmány alapján 2015-ben az Egyesült Királyságban tízből hat szülő inkább Pythonra taníttatta volna gyermekét a francia nyelv helyett. Érdekes, ugye?

Antigravitáció! 

A Python fejlesztői környezetében számos úgynevezett Easter Egget rejtettek el (ilyen volt a fentebb említett vers is). A másik kedvenc ilyen Easter Eggünk az „antigravitáció” parancs, amelyet ha beírsz az alábbi módon az IDLE-be, egy vicces képregény bújik elő a programból.

Tévhit, hogy erős Python-tudással nem lehet elhelyezkedni

Attól még, hogy egy pozícióban nem a Python a fő programozási nyelv, nehéz nélküle megélni programozóként. Rengeteg cégben a belső eszközök ebben vannak megírva - még olyan techóriásoknál is, mint a Google. A Python-tudás nagyon kelendő, és a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás rohamos terjedésével ez valószínűleg egy jó darabig így is marad. Azt se felejtsd el, hogy a Python rettentő sokszínű nyelv, és ezzel a munkáltatók is tisztában vannak. Ezért a Python programozás gyakran az alapelvárások között szerepel web- és asztali fejlesztők, rendszergazdák és DevOps-szakértők esetében is.

Ha megnéznéd IT állásainkat vagy IT projektfeladatot keresel, nálunk találsz bőven ITT!


Cikk forrásai:Data Flair, Codecool


Ha a blogbejegyzéseinkről mindig elsőként akarsz értesülni, kövess minket LinkedInen és Facebookon is!