10 dolog, amit nem tudtál Steve Wozniakról

Bluebird
2020. december 2.

Kövess minket:

Woz az Apple egyik alapítója, Jobs munkatársa volt. Élete izgalmasabb, mint gondolnád! Ismerd meg Steve Wozniak életének érdekes részleteit!

More...

Ki Steve Wozniak?

A techvilágban mindenki csak „Woz”-ként emlegeti azt a mérnök zsenit, akit annak idején Steve Jobs rávett arra, hogy dolgozzanak együtt egy teljesen új számítógépen. Így született meg a világ első PC-je, a 666 dolláros Apple I, ami – az igazat megvallva – nem aratott akkora sikert, mint az utódjai – ennek ellenére megalapozta a vállalat jövőjét.

A hardvert teljes egészében Steve Wozniak tervezte; Jobs csak a dizájnért felelt. Woz azóta a Szilícium Völgy egyik legismertebb alakja: jelenleg programozóiskolát vezet, konferenciákra jár előadni, és a mai napig az Apple-nél dolgozik, mint nagykövet. Élete izgalmasabb volt, mint gondolnád!

Bluebird blog Steve Wozniak

Amit valószínűleg nem tudtál Wozniakról:

  • 1981-ben Woz súlyos repülőgép-balesetet szenvedett. Miután Wozniak felszállt magángépével a Santa Cruz Sky Parkból, nem sokkal később le is zuhant. A tragédia után Woz elvesztette az emlékezetét: teljesen kiesett neki a katasztrófa és a kórházban töltött idő. Szerencsére végül teljesen felépült az amnéziából.
  • Woznak összesen 11 mérnöki diplomája van.
  • Wozniak 1987-ben felmondott az Apple-nél, amiről Steve Jobs-ot nem tájékoztatta (emiatt meg is romlott a viszonyuk). Ezután nem sokkal később megalkotta a világ első univerzális távirányítóját, a CORE-t. Az eszköznek mindegy volt, hogy milyen gyártóktól származott a videó vagy a tévé, meg tudta tanulni a távirányító által kibocsátott jeleket.
  • Egy kaliforniai utcát Woz Way névre kereszteltek a mérnök zseni tiszteletére, köszönhetően az ott található Gyermekfelfedező Múzeumnak – hiszen Wozniak tekintélyes összeget adományozott az intézménynek.
  • Wozniak kapott egy kisebb szerepet az Agymenők (The Big Bang Theory) című kultikus sorozat 4. évadában. A „Zöldséggel az örökéletbe” című epizódban Sheldon észrevette Wozniakot, aki éppen a Cheesecake Factoryben vacsorázott. Sheldol autogramot akart kérni az Apple II gépére Woztól, de amikor rohant le vele a lépcsőn, megbotlott, és eltörte azt. Íme a teljes jelenet:
  • Woz 2009-ben szerepelt a Magyarországon is futó Dancing with the Stars című táncos showműsor amerikai változatában is. A műsorban 12 közismert ember lép táncparkettre, hogy megmutassa tánctudását a közönségnek. Az évadban Woz felkészülés közben kétszer is megsérült.
  • Wozniak tagja a Silicon Valley Aftershocks Segway Polo sportcsapatnak. Állítása szerint ahová csak lehet, magával viszi a Segwayét.
  • A mérnök zseni négyszer volt házas, és egyszer randevúzott Kathy Griffin humoristával is, aki dokumentálta kapcsolatukat az Életem a D-listán című tévésorozatban.
  • A 90-es években a Nintendo Power magazin minden hónapban toplistát készített a klasszikus Tetris játékban legtöbb pontot elérő emberekről. Wozniak profi Tetris-játékos volt, és olyan sokszor került első helyre a pontjaival, hogy egy idő után a szerkesztők nem voltak hajlandóak megjeleníteni őt a magazinban. Ezért egy idő után Woz „Evets Kainzow” álnéven küldte be a rekordot érő pontjait.
  • Egy időben az Apple alkalmazottainak egy olyan kitűzőt kellett viselniük, amelyen a nevük és egy szám szerepelt. Ez a szám mutatta nagyjából, hogy hányadik helyen állnak a céges rangsorban. Steve Jobs kitűzőjén nem az #1-es állt, hanem a #0. És ki kapta az #1-es jelölést? Természetesen Wozniak.

Források: Macworld.com


Ha további cikkeket olvasnál, látogasd meg blogoldalunkat!

Ha a blogbejegyzéseinkről mindig elsőként akarsz értesülni, kövess minket LinkedInen és Facebookon is!


Ehhez kapcsolódó témák

Success message!
Warning message!
Error message!