10 dolog, amit nem tudtál Steve Wozniakról

Bluebird
2020. december 2.

Woz az Apple egyik alapítója, Jobs munkatársa volt. Élete izgalmasabb, mint gondolnád! Ismerd meg Steve Wozniak életének érdekes részleteit!

More...

Ki Steve Wozniak?

A techvilágban mindenki csak „Woz”-ként emlegeti azt a mérnök zsenit, akit annak idején Steve Jobs rávett arra, hogy dolgozzanak együtt egy teljesen új számítógépen. Így született meg a világ első PC-je, a 666 dolláros Apple I, ami – az igazat megvallva – nem aratott akkora sikert, mint az utódjai – ennek ellenére megalapozta a vállalat jövőjét.

A hardvert teljes egészében Steve Wozniak tervezte; Jobs csak a dizájnért felelt. Woz azóta a Szilícium Völgy egyik legismertebb alakja: jelenleg programozóiskolát vezet, konferenciákra jár előadni, és a mai napig az Apple-nél dolgozik, mint nagykövet. Élete izgalmasabb volt, mint gondolnád!

Bluebird blog Steve Wozniak

Amit valószínűleg nem tudtál Wozniakról:

  • 1981-ben Woz súlyos repülőgép-balesetet szenvedett. Miután Wozniak felszállt magángépével a Santa Cruz Sky Parkból, nem sokkal később le is zuhant. A tragédia után Woz elvesztette az emlékezetét: teljesen kiesett neki a katasztrófa és a kórházban töltött idő. Szerencsére végül teljesen felépült az amnéziából.
  • Woznak összesen 11 mérnöki diplomája van.
  • Wozniak 1987-ben felmondott az Apple-nél, amiről Steve Jobs-ot nem tájékoztatta (emiatt meg is romlott a viszonyuk). Ezután nem sokkal később megalkotta a világ első univerzális távirányítóját, a CORE-t. Az eszköznek mindegy volt, hogy milyen gyártóktól származott a videó vagy a tévé, meg tudta tanulni a távirányító által kibocsátott jeleket.
  • Egy kaliforniai utcát Woz Way névre kereszteltek a mérnök zseni tiszteletére, köszönhetően az ott található Gyermekfelfedező Múzeumnak – hiszen Wozniak tekintélyes összeget adományozott az intézménynek.
  • Wozniak kapott egy kisebb szerepet az Agymenők (The Big Bang Theory) című kultikus sorozat 4. évadában. A „Zöldséggel az örökéletbe” című epizódban Sheldon észrevette Wozniakot, aki éppen a Cheesecake Factoryben vacsorázott. Sheldol autogramot akart kérni az Apple II gépére Woztól, de amikor rohant le vele a lépcsőn, megbotlott, és eltörte azt. Íme a teljes jelenet:
  • Woz 2009-ben szerepelt a Magyarországon is futó Dancing with the Stars című táncos showműsor amerikai változatában is. A műsorban 12 közismert ember lép táncparkettre, hogy megmutassa tánctudását a közönségnek. Az évadban Woz felkészülés közben kétszer is megsérült.
  • Wozniak tagja a Silicon Valley Aftershocks Segway Polo sportcsapatnak. Állítása szerint ahová csak lehet, magával viszi a Segwayét.
  • A mérnök zseni négyszer volt házas, és egyszer randevúzott Kathy Griffin humoristával is, aki dokumentálta kapcsolatukat az Életem a D-listán című tévésorozatban.
  • A 90-es években a Nintendo Power magazin minden hónapban toplistát készített a klasszikus Tetris játékban legtöbb pontot elérő emberekről. Wozniak profi Tetris-játékos volt, és olyan sokszor került első helyre a pontjaival, hogy egy idő után a szerkesztők nem voltak hajlandóak megjeleníteni őt a magazinban. Ezért egy idő után Woz „Evets Kainzow” álnéven küldte be a rekordot érő pontjait.
  • Egy időben az Apple alkalmazottainak egy olyan kitűzőt kellett viselniük, amelyen a nevük és egy szám szerepelt. Ez a szám mutatta nagyjából, hogy hányadik helyen állnak a céges rangsorban. Steve Jobs kitűzőjén nem az #1-es állt, hanem a #0. És ki kapta az #1-es jelölést? Természetesen Wozniak.

Források: Macworld.com


Ha további cikkeket olvasnál, látogasd meg blogoldalunkat!

Ha a blogbejegyzéseinkről mindig elsőként akarsz értesülni, kövess minket LinkedInen és Facebookon is!


Ehhez kapcsolódó témák

Success message!
Warning message!
Error message!